Валери Симеонов: Гърция няма сметка да насочва мигрантския поток през България


Валери Симеонов: Гърция няма сметка да насочва  мигрантския поток през България
01 Април 2016, Петък


Свидетели сме на началото на края на „бежанската“ криза, каза в интервю за ТВ Европа лидерът на НФСБ Валери Симеонов

Автор: Десант

- Защо парламентарната група на Патриотичния фронт гласува против ратификацията на споразумението между Европейския съюз и Турция, съгласно която се отпускат 3 милиарда евро на Анкара, за да спира бежанския поток от Сирия, минаващ през нея?

- Ние не приемаме България да плаща каквато и да било цена за това. Според споразумението ние трябва да дадем на Турция 11 млн. лв., които не са малко средства за нашия държавен бюджет. Да не забравяме, че Турция се явява основна причина за тази бежанска криза, заедно със САЩ и част от западноевропейските държави.

В този конфликт в Близкия Изток Турция изключително последователно и прагматично преследва своите интереси. Примерите за това са многобройните кервани с петрол, които идват от Ислямска държава. Така се наливат свежи пари в турската икономика чрез евтин петрол.
От друга страна, Анкара има и теснополитически интереси - отслабването на кюрдската опозиция и свързаните с нея войскови формирования извън територията на Турция. Въпросът е защо България трябва да плаща на държава, която не само е пряк участник в конфликта в Сирия, но и главен негов причинител?


- Споразумението бе сключено набързо и всички лидери на ЕС са наясно, че основните ползи от него са за Турция. Същевременно обаче в Брюксел са наясно и че без Анкара Европа не може да справи с бежанския проблем...

- Патриотичният фронт е коалиция от патриотични партии и не можем да заемем позиция да подкрепим споразумението. Това би било отстъпление от очакванията на нашите избиратели.
Но това, че само Турция може да спомогне за решаването на проблема е факт. В потвърждение на това виждаме, че през последните дни силно намаля бежанският поток. Доскоро той беше между три и пет хиляди души, преминали само през македоно-гръцката граница. През миналия четвъртък от там не мина нито един човек.
Мисля, че това е началото на края на кризата, още повече тези хора, които прииждат към Европа, не са истински бежанци, а икономически мигранти.


- Преувеличава ли се опасността за България? Или действително трябва да затегнем граничния контрол, както стори това Унгария, примерно?

- По този въпрос НФСБ и Патриотичният фронт имат категорично мнение, записано е и в нашата предизборна програма –  изграждането на защитна стена по
границата
с Турция е задължително условие за подкрепата ни на тази управленска програма.
Бяхме много настоятелни и успяхме да прокараме специален закон, който да улесни процедурата за изграждането на защитното съоръжение.

Получихме съгласието и пълната подкрепа на министър-председателя Бойко Борисов и на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Лично аз всяка седмица поддържам контакт с лицата, ръководещи строежа й и с областните управители в съответните административни центрове. Тази ограда вече е факт и мога да заявя, че заслуга за това има изцяло Патриотичният фронт.
Нашето съоръжение се изгражда още от началото на миналата година и служи за пример на другите държави, включително и на Унгария. Неслучайно границата ни бе посетена от британския премиер Джеймс Камерън и австрийския външен министър.


- Имаше призиви тази ограда да бъде продължена и по границата ни с Гърция?

- Това са изявления, които не трябва да се приемат сериозно. Истината е, че ние нямаме сериозна заплаха от Гърция. През тази граница не преминават никакви мигранти, защото Атина не би и си помислила да ги прекара точно през България.
Има и друго, тук отварям скоба – нали не вярвате, че мигрантите сами избират своя маршрут към Западна Европа. По-скоро става дума за държавен превоз на големи групи от хора.
От гръцките острови като Хиос мигрантите са качвани на специални фериботи до Кавала, после са прехвърляни със специални влакове до лагера край Идомени. Всичко това Гърция върши, за да вземе парите на мигрантите.

На самото Идомени няма КПП за влизане в Македония. Оттам минава само жп трасе, което е връзката между двете държави. Преди затварянето на маршрута, македонците качваха мигрантите на влакови композиции, с които преминаваха през Унгария и Австрия до Германия. Така цялата криза всъщност е една голяма транспортна услуга, извършвана от Турция и Гърция срещу много добро заплащане.

Да се върнем към България. Ако се погледне на картата, Петрич е по-близо до Кавала, но гърците превозват мигрантите до Идомени, а не до нашата граница. Причина за всичко това са икономическите отношения между България и Гърция.
Атина има много сериозен стокооборот с нас, който тя не би искала да рискува. Още повече България и Гърция имат споразумение за реадмисия, което означава, че можем да върнем всеки влязъл през общата ни граница и съседите ни са задължени да го приемат. Да не забравяме и стотиците гръцки фирми, регистрирани у нас. Гърция не може да рискува да се скара с България и, както виждате в момента, мигрантският поток е пренасочен към Албания.


- Продължават протестите на личните лекари в страната, въпреки промените, които се предприемат от здравния министър Петър Москов. Какво ще се случи, ако джипитата откажат да ги приемат?

- Ако лекарите не приемат промените, пак ще трябва да ги изпълнят, защото нямат друг избор. Всеки интелигентен човек в България е наясно, че здравната система е изключително корумпирана. Лекарят работи до обяд в държавната болница, а след това отива в частния си кабинет, където го чака огромна опашка от хора, които той лично е пренасочил за там.
Това лицемерие не може да продължава вечно. Джипитата протестират, но обикновеният човек не знае защо всъщност те са недоволни. Те протестират главно заради въвеждането на пръстовите отпечатъци, под предлог че това щяло да затрудни и забави тяхната работа.
С този довод аз не мога да се съглася. Вероятно при първата регистрация на пациентите ще има забавяне, възможни са и грешки, но след това ще се съкрати времето за преглед многократно.

Когато пациентът постави ръката си на устройството, ще излязат всичките му данни – заболявания, лекарства, видове лечения. За всичко това в момента отиват тонове хартия и се губи изключително много време. Вероятно има технически несъвършенства, но те могат да бъдат оправени в процеса на работа. И най-важното - ще могат да се контролират предписваните лекарствата и клинични пътеки.
Джипитата не трябва да се подават на политически внушения, защото тази здравна реформа не може да се осъществи без съвместните усилия на всички работещи в сектора.


- Какво трябва да се направи, за да бъдат прекратени източванията на здравната каса?

- През 2014 г., когато НЗОК се управляваше от Румяна Тодорова, финансовото й положение беше много лошо. Първата работа на сегашния парламент през ноември 2014 г. бе да отпусне 100 млн. лв., за да бъдат запушени дупките, като общият годишен дефицит тогава достигна 500 млн. За 2015 г. обаче дефицитът на НЗОК е нула. Тоест, касата вече работи доста по-икономично. Изключително важно е и провеждането на постоянни проверки по цялата верига, защото се краде и от големите болници, и от лекарите, че дори и от аптеките.
Вече е приет и таван за цените на лекарствата, заплащани от касата. Това се налага, защото лекарите непрекъснато предлагат на пациентите все по-нови и по-скъпи лекарства заради обвързаността си с големите фармацевтични фирми.


- Предстои второ четене на промените в Изборния кодекс. Какви са позициите на ПФ, още повече, че идеи като задължителното гласуване, например, излизат от вас?

- Три са основните промени в Изборния кодекс – въвеждането на електронно, машинно и задължително гласуване. ПФ има категорична позиция за задължителния вот – така ще се ограничи влиянието на антибългарската партия ДПС в политическия живот.
Това ще премахне и странните бизнес партии, които са появяват точно преди местни избори. С купен цигански вот те вкарват по един-двама съветника в местните общински съвети, след което се вживяват в ролята на техни „балансьори“.
Задължително гласуване гарантира реалната демокрация в крайна сметка. Как може да бъде избран кмет само с 15 процента от гласовете, каквито са повечето случаи в малките населени места, и той да бъде после легитимен. Това се случва, защото винаги има голям процент избиратели, които не отиват до урните.


- Ще бъде ли съпроводено задължителното гласуване със санкции?

- Патриотичният фронт много внимателно проучи световния опит в страните, в които има задължително гласуване. Санкции са нужни, защото иначе се обезсмисля въвеждането на мярката. Да вземем например Чили. Там в момента има задължителен вот, но преди две години бяха премахнати санкциите. В резултат изборната активност се срина до 50 процента, а беше 86 на сто преди това. Трябва да припомня, че и в България преди е имало задължителен вот – от 1919 г. до 1922 г. Тогава са гласували почти 90 на сто от имащите право на глас.


- В ПФ има ли яснота дали ще бъде издигната единна кандидатура за президент или НФСБ и ВМРО ще се явят отделно на вота?

- Все още не са водени разговори в коалицията за единна кандидатура. Тепърва всичко предстои да бъде обсъдено.



В категории: Интервю , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Lexus
09.08.2016 21:20:54
0
0
It's a plruease to find someone who can identify the issues so clearly http://nqitucrz.com [url=http://gjcissllnxf.com]gjcissllnxf[/url] [link=http://lawbchvzwig.com]lawbchvzwig[/link]
3
Victory
09.08.2016 13:42:27
0
0
Woot, I will <a href="http://zlifwmb.com">cenriatly</a> put this to good use!
2
Buffy
08.08.2016 05:08:22
0
0
You've really helped me <a href="http://delucwej.com">unatrsednd</a> the issues. Thanks.
1
Lefty
07.08.2016 22:03:25
0
0
Mal was neues. Letztes Jahr hieß es, wir werden von der SPD unetrwandtre, dieses Jahr von &#8220;den Nazis&#8221;. Mal gucken, wer uns als nächstes unterwandert. Hihi.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки