Каква категория труд е работата в металургията


31 Март 2016, Четвъртък


Моля да ми отговорите какви са правата, които имам като съм работил 5 години първа категория труд в металургията.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Могат ли тези години да бъдат приравнени на трета категория труд?
Димитър Рангелов,
Бургас

От първа категория при пенсиониране е трудът на следните работници в металургията: доменчици, конверторчици, агломератчици, шихтовчици, електропещари и пещари, разливачи на черни и цветни метали и техните сплави, машинисти на машини за непрекъснато леене.
Превръщането на осигурителния стаж към трета категория се извършва по процедура, регламентирана в чл. 104 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) и чл. 16 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж (НПОС).

Компетентен орган по извършването на тази процедура е съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ), където е подадено заявлението за пенсиониране.
За целта е необходимо да сте подали заявление за пенсиониране. Осигурителният стаж се установява с трудови, служебни и осигурителни книжки, с документ по утвърден образец, издаден от осигурителя, и с данните по чл. 5, ал. 6 КСО.

При осигурителен стаж от различни категории труд трудовият стаж от първа и втора категория се превръща в осигурителен стаж от трета категория по реда на чл. 104, ал. 2-8 КСО.
При пенсиониране за осигурителен стаж и възраст осигурителният стаж се превръща, като три години осигурителен стаж от първа категория или четири години от втора категория се зачитат за пет години стаж от трета категория.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки