Антон Сяров за пръв път в България


Антон Сяров за пръв път в България
28 Март 2016, Понеделник


Виртуозният пловдивчанин ще свири на родна земя

Автор: Веселин Максимов

Пловдивчанинът Антон Сяров, който отдавна покори международните подиуми с вълшебната си цигулка, най-сетне ще направи дългоочаквания си дебют в България. На 30 март той ще излезе на „Камерна сцена Пловдив“ от 19 часа, заедно с унгарския пианист Стив Синко. Предния ден, 29 март, музикантите ще изнесат концерт в Бургас, бар Таргет със специалното участие на големия джаз вокалист Петър Салчев.
Родният талант ще представи своя албум „Ноктюрно в синьо“, който излезе съвсем скоро на музикалния пазар. Музикалните капацитети, които вече са чули творбата, са възхитени от фината разходка на българина из класиката, джаза и различните жанрове и етноси, а за техниката му, заимствана от изпълнители от всякакъв стил и времеви отрязък, използват думата „брилянтна“.

За своята работа самият той твърди: „Композициите в албума разказват истории - живи, пъстри и изненадващи, тъй като са почерпани от самия живот”.
Цигуларят и композитор Антон Сяров е пловдивчанин, който живее вече повече от 20 години в Германия. Кариерата му е изключително успешна, познат е на най-бляскавите сцени на всички земни континенти.
Музикалното си образование получава в България, но никога не е спирал да се усъвършенства, завършвайки Джаз академията в Антверпен и Кралската консерватория в Брюксел.

Изявява се с голям успех еднакво в камерни формации, в големи филхармонични оркестри, но и като музикант от джаза. Много сериозна международна популярност е придобил и като автор и продуцент на спектакъла „Тангото срещу Клезмер”.
За представянето на “Ноктюрно в синьо” в Пловдив пристига и Стив Синко. Той е виртуозен пианист, преподавател по джаз пиано и ансамблова музика в Университета за музика, драма и медии в германския град Хановер.
От десетки години неговите професионални търсения са насочени най-вече към джаза на съвремието, от бибоп в двадесетте и тридесетте на миналия век, до най-модерните тенденции в свиренето.

В този широк диапазон Синко получава признание на утвърден виртуоз. Сравняват стила му дори с този на Чък Къриа и Бъд Пауъл.
Петър Салчев, организатор на „Камерна сцена Пловдив“, обяви скорошния концерт за „истинска находка“, именно заради факта, че Антон Сяров е родом от Града под тепетата, но е напълно непознат тук и затова шоуто му ще бъде изключително интересно за почитателите на този вид музика.
По покана на Академията за музикално, театрално и изпълнителско изкуство в града Сяров и Синко ще имат среща, открити уроци и представяне на албума си и пред студенти във висшето учебно заведение. Традиционен домакин на концертите на “Камерна сцена Пловдив” е Първо студио на Радио Пловдив.


Виртуозният цигулар по време на сешън в арт клуб „Мишел”, Созопол, през лятото на 2008 г.

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки