4,6 години затвор за бившия кмет на Видин


4,6 години затвор за  бившия кмет на Видин
Кметът Видов (вдясно) подписва договор за газификация на Видин през 2008 г. Днес той е подсъдим за източване на общината чрез създадени от него фиктивни фирми
25 Март 2016, Петък


В съучастие с общинска съветничка, Румен Видов източил от бедната община над 100 000 лева чрез фиктивни фирми, регистрирани на краварка

Автор: Десант

Оказва се, че номерът с фиктивните фирми действа съвсем ефективно и дава възможност на немалко хора с дребен морал да направят огромни гуши като на истински пеликани. Тази очевадна и видимо банална за българските нрави констатация е вместо обобщение преди поредната история за управник, владеещ познатите на Остап Бендер над 100 сравнително честни начина за правене на пари.

Стана дума за Румен Видов, бившия кмет на Видин – административен център на най-бедната област в най-изостаналия регион на най-недоразвитата държава членка на Европейския съюз. Видов е човек с минало на изтъкнат бизнесмен, съчетаващ членството в правилната партия с правенето на богатство.

До време е правил това като активист на НДСВ, а след това – като напорист член на ГЕРБ. И дълго време е успявал, докато прокуратурата и съдът не установиха по безспорен начин, че всъщност е крадял.
Поради което Румен Видов, някогашният кмет на Видин, издигнат от ГЕРБ, вече притежава и присъда от четири години и половина лишаване от свобода, издадена от Окръжен съд – Монтана.
На същия срок зад решетките е осъдена и съучастничката му в престъпната дейност, бившата общинска съветничка от ГЕРБ Милена Миланова.

Двамата бяха признати за виновни в това, че от 26 ноември 2010 г. до 2 ноември 2011 г. са присвоили 103 820 лв. от бюджета на общината. Които, между другото, ще трябва да връщат, тъй като съдът уважи внесения граждански иск за същата сума.
Присвояването било извършено чрез създадени за целите на престъплението "кухи" фирми, на които са платени суми за сметопочистване, въпреки че такова не било извършено.

Това много напомня „челния опит” на депутата от ДПС Илия Илиев, който в момента е обвиняем за източването на милиони от Национална компания „Железопътна инфраструктура” НКЖИ), плащала  на контролирани от Илиев фирми огромни суми за работа, извършена всъщност от работници на НКЖИ. Разликата е в мащабите, както и в детайлите, разбира се, но и в двата случая присъства феноменът „куха фирма”.

Идеята се родила в главата на Милена Миланова, общинска съветничка в дунавския град. От обвинителния акт по делото става ясно, че по нейна инициатива на името на краварка във ферма в околностите на Видин са били регистрирани дружествата "Вип Спартак" ЕООД и "Протект Вд" ЕООД – Видин.
Фирмите нямали работници, счетоводител, материална база, превозни средства или други активи, а формалната собственичка упълномощила Миланова да я представлява във връзка с дейността на "Вип Спартак" ЕООД.

Без да е налице проведена обществена поръчка и сключен договор между Община Видин и "Вип Спартак" ЕООД или "Протект Вд" ЕООД – Видин, в периода от 26.11.2010 г. до последния му работен ден като кмет на община Видин - 2.11.2011 г., Румен Видов разпоредил от банковите сметки и от касата на Община Видин да бъдат платени 103 820 лв. на тези дружества.

Плащанията са били извършвани по представени фактури от пълномощника на "Вип Спартак" ЕООД – подсъдимата Миланова, за извършени услуги от дружествата – почистване на нерегламентирани сметища на територията на Видин и животинския пазар.
Такива дейности реално не са били извършвани, което изобщо не попречило на градоначалника Румен Видов редовно да нарежда плащания по сметките на двете фирми. По същото време общината вече дължала близо 1,5 милиона на фирмата, с която имала договор за сметопочистване на Видин…

Инициативната Милена Миланова, в качеството си на пълномощник на двете кухи фирми,  улеснявала присвояването с използването на неистински документи – фактури, на които бил придаден вид, че са издадени от материално-отговорното лице във фирмите
„Вип Спартак” ЕООД и „Протект Вд” ЕООД – Видин. Наистина е тъжно да се гледат нашенските випове – и на фирмено, и на управленско ниво. Но пък има толкова много истина в приказката, че никога не е късно да станеш за резил.

Роденият в Монтана Румен Видов има зад гърба си богата бизнес биография. Той активно участва в приватизацията на „Гипсфазер“ ЕООД – най-модерния видински завод.
През 1997 г., когато заводът вече е приватизиран от световния гигант Кнауф, Видов е назначен за негов изпълнителен директор. Работи в „Кнауф-Гипсфазер“ до 2006 г. До избирането си за кмет на община Видин е личен съветник на собственика Кнауф по инвестициите в България. А освен това е и първи президент на Ротари клуб във Видин.

В периода от 2002 до 2007 г. Румен Видов е общински съветник във Видин от НДСВ, но на местните избори е издигнат от ГЕРБ и като техен кмет управлява Видин от 2007 до 2011 г.
Номиниран е и за втори мандат, но губи изборите. През април 2015 г. говорителят на Окръжната прокуратура във Видин съобщи, че срещу бившия кмет има заведени пет дела, повечето от които – за присвояване.
При напускането на общината през 2011 г. Румен Видов я остави с дълг от 21 милиона лева.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки