Борим насилието в училищата с нови програми за милиони левове


Борим насилието в училищата с нови програми за милиони левове
Меглена Кунева - от доклад на доклад, от стратегия към нова... Лесно е така!
25 Март 2016, Петък


Поредната идея на Меглена Кунева е обречена на неуспех. Също както се провалиха и тези на предшествениците й

Автор: Илияна Христова

Дванадесетокласничка от бургаското СОУ „Добри Чинтулов” би зверски съученичка миналата седмица, блъскайки главата й в чина, а малко по-късно и в тоалетната чиния. Майка пък нахлу в училище в Разград и шамароса учителка, понеже тя направила забележки на сина й, който целел преподавателката с топче за пинг понг.
Това са само два примера за насилие в родното школо в рамките на по-малко и седмица, а кой знае колко още такива има, които обаче не станали обект на интерес от медиите.

По същото време, докато битото момиче в Бургас се възстановява в болница след получените травми, вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева обяви амбициозен проект “Достъпно и сигурно училище”, което цели да опази образованието от насилие.
Кунева ще иска от правителството 1,5 млн. лв., за да реализира идеите си.
Някой ще попита каква е връзката между трите събития. Училищните издевателства са всекидневие и описаните по-горе случаи просто съвпаднаха с проявата на Кунева. Точно в това е проблемът – те не само нямат, но и няма да имат общо. Тоест, няма я връзката между „добрите“ намерения и реалността.

Намеренията на Кунева ще доведат единствено до похарчване на милиона и половина лева, част от които ще отидат за медийна реклама (“Ето, новата министърка прави нещо”).
Още по-голямата беда е, че самият подход показва пълно непознаване на ситуацията в училищата, на проблема с насилието. Добре, Кунева е нова на поста, не знае? Ами чиновниците, които от години са се окопали в Министерството на образованието, също ли не знаят?

Идеята на министъра предвижда въвеждане на електронни карти или турникети, които да спират достъпа на външни лица в училищата, поставяне на паник бутони, които да сигнализират охранителна фирма, слагане на осветление и видеонаблюдение в сградите и дворовете (плюс център, който да го управлява).
Кунева ще позволи всяко училище да кандидатства до 30 000 лв. за набавяне на тези благини. Тя с тревога отчете, че от всичките 2557 училища видеонаблюдение има в около 2000, а с още по-голяма тревога – че над 1500 школа са със свободен достъп на външни лица.

Едва в 1500 пък били назначени охранител, а в само на 1000 оградите се заключвали. И понеже всичките “мерки” са в бъдеще време, нареди още днес директорите да затегнат реда.
Правителството най-вероятно ще отпусне парите и на проекта ще бъде даден ход. В задачата се пита – коя от всичките мерки щеше да спре бургаската дванадесетокласничка да пребие съученичка? Видеонаблюдението? Нима побойницата се е криела?
Коя точно мярка ще попречи на майката от Разград да набие учителката? Ограниченият достъп? Та нали щом е майка, тя има право да влиза.

Ето как стоят нещата в действителност в училищата. Абсолютно всяко школо и в момента си има правилник, който забранява достъпа на външни лица – стои залепен на входа.
Правилникът обаче не може да се спазва, защото родители постоянно влизат. Но как няма, след като във всяко училище, без гимназиите, учат деца от първи до четвърти клас. Родителите знаят колко много тежат раниците им. Всъщност, майките и татковците влизат, за да заведат и вземат детето си, иначе то може да се пребие по стълбите с обемната чанта на гърба. Тази задача се изпълнява също така от баби, дядовци, лели и т.н.

Портиерът няма друг избор, освен да пуска всеки възрастен, дори с риск той да е престъпник. Директорите много добре знаят какво става, но издават забрани за влизане, защото такива са нарежданията от Регионалните инспекторати по образование. И в РИО знаят какво става, но на тях пък им нарежда министърът…
Впрочем, предшественикът на Кунева –Тодор Танев, също бе издал заповед за “засилена охрана” в училищата. По-бившият министър – също. Резултатът е, че просто се издават заповеди.

Гореспоменатият портиер всъщност по правило се води охранител. Работи към фирма и в общия случай е на пенсионна възраст. Взема минимална заплата и единственото, което прави по цял ден, е да викне на някое непослушно дете, ама и това не може, защото на децата не бива да се вика.
Може такъв човек да спре бандит или тийнейджъри хулигани? С паник бутон ще извика подкрепление? Но кога точно ще дойде то? Пък и договор за патрулираща охрана струва пари, училищата ги нямат.
Стигаме до още един интересен въпрос – според Кунева видеонаблюдението ще се управлява от “център”. Моля? Ще назначаваме хора, които да следят мониторите, сякаш борим тероризъм?

Каквато и система за достъп да се измисли (чип карти, гривни върху децата и т.н.), престъпление може да се извърши и в двора на училището, и на метър извън него. В този смисъл статистиката за “заключващи се огради” е огромна простотия. Простотия е някой въобще да мисли, че училищата могат да бъдат охранявани подобно на затвор или казарма.
А микробусът със закуски и той ли ще бъде проверяван? Училищата по дефиниция не са концлагер и ако някой е замислил да направи беля, няма начин да бъде спрян.
Какъв е изходът тогава? Нима не бива да се прави нищо на фона на огромното училищно насилие? Не, нека се слагат камери, обаче не бива да има заблудени, че те ще свършат работа.

Другаде е проблемът – във възпитанието на деца, в родителския контрол, който липсва. Както и в убития авторитет на учителя. Или в насаждането на култ към чалгата и бабаитлъка (които вървят ръка за ръка) в медиите. Или в потъпкването на човечността и подмяната на ценности. Или в набиването в малките детски главици на чувство за безнаказаност от родители, които се смятат за недосегаеми. И още, и още...
Все неща, които изпускаме 25 години и ще ни трябват поне още 25, за да ги върнем. Но никой не е тръгнал да го прави. Вместо това се пишат програми, проекти, отчитат се данни и се харчат пари. Далеч по-лесно и целесъобразно е - довиждане, до следващата “инициатива”.


Лумпениада
Югозападният университет „Неофит Рилски” обяви преди няколко дни, че въвежда допълнителни часове по писмена и говорна култура на студентите си. Същата дисциплина се практикува и във Великотърновския. Причината е една – студентите нямат и елементарна грамотност.
Това е друга, много дълбока тема, която също е в пряка връзка с насилието в училищата. Колкото по-малко знание и култура, толкова повече лумпениада!


Учениците хулигани нито с камери могат да бъдат спрени, нито с портиер охранител

В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки