Сидеров вече е четирикратно осъждан, но наглостта му не намаля


Сидеров вече е четирикратно  осъждан, но наглостта му не намаля
25 Март 2016, Петък


За малко повече от седмица Волен Сидеров на четири пъти се призна за виновен в хулиганско поведение, постигна четири споразумения с прокуратурата

Автор: Десант

и като резултат от тях четирикратно бе осъден на пробация и общественополезен труд.
Всъщност  хулиганстващият на публични места предводител на „Атака” реално ще полага видимо полезен за обществото труд само в изпълнение на една от присъдите срещу него - за нападението на 21 май 2013 г. срещу журналиста от телевизия СКАТ Теодор Ангелов и нанасянето на лека телесна повреда на полицая, опитал се да разтърве двамата.  По това дело Сидеров бе осъден на една година пробация и 100 часа безвъзмезден труд – почистване на паметници. Предложението удръжките от заплатата да бъдат заменени с труд дойде от съдия Вера Чочкова, а самият подсъдим изрично пожела да чисти паметници на културата, които, особено в центъра на София, били много мръсни.

Ден по-рано приключи и третото дело срещу Сидеров – за среднощния скандал пред денонощното магазинче на бул. „Раковски” през октомври. То премина по вече познатата двустепенна схема с двустепенен пазарлък: първо с прокуратурата, а после и със съдия от Софийски градски съд и съответно с осъждането на депутата на 2 години пробация и полагане на общественополезен труд, заменено в случая с удръжка на 25% от заплатата за целия период на присъдата. В случая тя е една и съща за Сидеров и вечния му партньор в противообществените прояви Десислав Чуколов. 

За заместника на Сидеров по партийна линия това е втора присъда, след като на 14 март двамата депутати отново бяха осъдени на пробация и поправителен труд – Чуколов за период от 6 месеца и 13% удръжки от заплатата, а  Сидеров – за период от 9 месеца. Лидерът на „Атака” вече има и трета присъда – пробация за срок от 8 месеца и 13% удръжки върху заплатата за изстъпленията си на площада в Батак по време на тържествата, посветени на 135-годишнината от Априлската епопея.
По стечение на обстоятелствата делата срещу Сидеров и Чуколов не следват хронологията на извършените от тях престъпления. Така например присъдата за противозаконното им нахлуване в НАТФИЗ дойде преди осъждането им на 2 години пробация за скандала пред „клекшопа”, който всъщност предшестваше престъпните прояви на двамата депутати в Театралната академия.

И за да няма спекулации дали извършеното от Сидеров и Чуколов са престъпления, следва дебело да подчертаем, че сключването на споразумение с прокуратурата и осъждането на пробация са възможни единствено когато подсъдимите признаят изцяло вината си.  Това изискване несъмнено е спазено при всички досегашни случаи, в които Сидеров и Чуколов се явиха в съда за одобрение на вече постигната договорка с държавното обвинение.
Съдът обаче не е длъжен да се съобрази със споразумението във вида, в който му се представя, а освен това може и да го върне за доработване.

Така по делото за хулиганските действия пред "клекшопа" и за нанесени леки телесни повреди на полицаи Сидеров и Чуколов се бяха споразумели с прокуратурата на всеки от тях да бъде наложена пробация за период от година и 2 месеца и 13% удръжки от заплатите им. Съдия Евелина Папазян прецени обаче, че подобна санкция е твърде ниска и не съответства на тежестта на престъпленията, защото с действията си двамата народни представители са уронили престижа на парламента и им предложи да се съгласят на максималния възможен срок на пробация -  2 години, както и на 25% удръжки от заплатите им.

Сидеров и Чуколов се съгласиха, а на излизане от съдебната зала вече трижди осъжданият предводител на „Атака” ехидно коментира пред чакащите го журналисти: „Престъпността в България вече е наказана. Трябва да сте спокойни и удовлетворени".
Всъщност и след съдебните заседания на 14 март Сидеров не демонстрира особено разкаяние, но поне не налетя на бой, когато репортерите го попитаха как се чувства като осъден. Оказа се, че се чувства важен и едва ли не полезен: "Разтоварвам съдебната система. По този начин освобождавам съдебната система, за по-важни случаи - всеки ден убиват хора, възрастни жени...”.

"По-добре наказание сега, веднага, пък било то и пробация, отколкото един дълъг процес". Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира сключените споразумения на двамата депутати с прокуратурата.
Занапред  гражданите Волен Сидеров (четирикратно осъждан ) и  Десислав Чуколов (двукратно осъждан) ще трябва два пъти седмично да се срещат с пробационен служител и да слушат нравоучения за това що е правова държава и длъжни ли са гражданите, пък били те и депутати, да спазват законите и обществения ред.

Що се отнася до Сидеров – предстои развитие и по делото за скандала му с френското културно аташе, както и за нанасянето на телесна повреда на полицай, охраняващ летище Варна. Което прави закономерен въпроса дали пробацията лекува закоравели рецидивисти в нарушаването на правовия ред и добрите нрави?


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки