Скандална концесия руши жилищни сгради в Бургас


25 Март 2016, Петък


Основите и избените помещения на жилищна кооперация в центъра на Бургас са наводнени, без да е паднала и капка дъжд.

Автор: Георги Стоянов

Причината е абсурдният строеж на подземен паркинг на централния площад „Св. св. Кирил и Методий“. Заради него четвъртият по големина православен катедрален храм в България, носещ също името на солунските братя, буквално се разцепи.
Хронологията на това престъпно съсипване на величествената църква бе описвана многократно в „Десант“. Коментирали сме и безсилието на местната власт да се справи с настъпилата разруха, за която и тя има немалка вина, защото упорито си затваряше очите пред безобразията на концесионера.

Съвсем логично, опустошението продължава да пълзи и в околните здания, като вече засяга и много от околните кооперации. След сигнал на живеещите в една от тях, екип на „Десант“ установи, че мазетата й са наводнени, а стените са обезобразени с огромни петна, причинени от влагата.
Според домоуправителя на сградата Иван Колев, докато са извършвани активните строителни дейности по подземния паркинг, в продължение на месеци наред избените помещения на постройката са се пълнили с вода, избиваща от непрекъснато наводнявания строеж. А той прогизва, тъй като геоложките структури покрай обекта са пронизани от пластове с течащи подземни води, които не са взети предвид при проектирането на паркинга. Затова и често се налага да се пускат помпи, които да просушават долните му етажи.

Живущите в засегнатата кооперация споделят, че нивото на водата в мазетата им понякога е достигало човешки ръст. Те се притесняват, че може и основите на сградата да са сериозно подкопани от водните течения.
„Аз и моите съседи сме обидени от отношението на кмета Димитър Николов и Община Бургас. Писали сме десетки жалби до тях. Уж идваха разни експерти и комисии, но така и нищо не направиха“, разочарован е Иван Колев.

Самият бургаски кмет пък напълно абдикира от тревогите на избирателите си. „Не можем пряко да докажем, че строителните работи на подземния паркинг са причинили проблема. Фирмата концесионер има много добри адвокати и нашите предписания и искове падат в съда“, оправда се градоначалникът пред „Десант“.
Ще припомним, че заради скандалната концесия опасни пукнатини се появиха и в намиращите се в непосредствена близост до храма сгради на филхармонията и гимназията „Св. св. Кирил и Методий“.


В категории: Бургас , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Makaela
07.08.2016 21:48:45
0
0
Thanks for your feedback.1. What is your device model and firmware version? Froyo 2.2? Can you send us a page link on whihc the long press context menu does not come up?2. If you don’t want to check ” Re#2rbem&m82e1; every time. You can choose ” Open in new tab” option in Dolphin settings. Then all links you click will open in new tab by default.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки