Валери Симеонов: Не сме стадо без кучета


Валери Симеонов: Не сме стадо без кучета
Валери Симеонов в студиото на БНТ
25 Март 2016, Петък


На българските граждани не бива да се внушава страх и притеснение, но е добре да сме подготвени, казва лидерът на НФСБ

Автор: Десант

България трябва да вземе мерки за сигурност, адекватни на мерките в Западна Европа. Редно е да има повече полицейско присъствие по улиците, въоръжени полицаи да преминават през метрото, да присъстват на обществените мероприятия, да ги има парламента. Това би успокоило българските граждани, макар че за нас няма висока степен за опасност от терористични атаки.
Това заяви в студиото на коментарното предаване на БНТ “Още от деня” председателят на ПГ на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов часове след кървавите атентати в Брюксел.

Депутатът подчерта, че няма подготвени за такъв тип война – „никога не знаеш кога един луд ще препаше пояса с бомбите и ще се взриви на обществено място”. 
“От тази гледна точка, белгийските власти не бива да бъдат упреквани, че терористичните атаки са били осъществени, въпреки наличието на предупреждения, че трябва да се очакват подобни атентати. По-важното е, че органите на реда в Брюксел реагираха бързо и адекватно, и дори се справиха блестящо, разкривайки местонахождението и хващайки един от основните заподозрени за атентатите“, допълни той.

Той сподели мнението си, че зад тези атентати - на летището и в метрото, не стоят много хора, а самите терористични актове не са подготвяни задълбочено и продължително, избирани са били леснодостъпни места.
Лидерът на НФСБ отправи критика към онези представители на белгийските служби за сигурност, които допуснаха да изтече информация след първите разпити на Салах Абдеслам, арестуван като един от главните организатори на атентатите в Париж през миналата година.
Симеонов, както и много от експертите по антитероризъм, смята, че казаното от Абдеслам е изиграло ролята на стартов импулс за терористите, които с действията си са поискали да покажат, че имат свой отговор на арестуването на му. 

В тази връзка Валери Симеонов още веднъж подчерта, че сме свидетели повече на спонтанна реакция, отколкото на детайлно подготвени и проведени по план атентати.
„Това е димната завеса на октопода, на който му трябва отвличане на вниманието, за да може босовете, които са над Салах Абдеслам, да се измъкнат от Белгия. „Ислямска държава” е икономическа, разбойническа, бандитска, пиратска структура, която осигурява финансирането на терористи в Западна Европа, но извършителите и в този случай ще се окажат местни граждани, хора, които са израснали и учили там, но са отпаднали от обществото по социални причини, насъбрали са в себе си омраза, гняв и мъст“, каза още депутатът.

Той прогнозира, че белгийските специални служби ще се справят с разследването на атентатите, а живите участници и организаторите на терористичните актове ще бъдат хванати и изправени пред съда.
България може да се нареди между държавите, в които терористите нямат никакъв шанс за каквато и да било атака, смята Симеонов. По думите му, добре е да си направим тренировките, да има показни въоръжени момчета метростанциите, за да се види, че не сме стадо без кучета!
Но толкова - не бива да плашим хората, категоричен беше Валери Симеонов.

Освен това лидерът на НФСБ за пореден път изтъкна, че трябва да се спре потокът от мигранти, на първо място чрез бързото довършване на преградното съоръжение по границата ни с Турция, както и чрез пресичане на дейността на каналджиите.
„Нужен е по-сериозен контрол и върху работата на граничните полицаи, защото се вижда, че някои от тях подпомагат трафикантите на хора”, каза още той.
Ден по-късно, председателят на ПГ на Патриотичния фронт коментира случилото се в Брюксел и ситуацията у нас и пред агенция „Фокус”.

Няма повод за паника сред българското общество заради атентатите в Брюксел, няма и особени рискове. Не дай си Боже, не сме застраховани и никой не е застрахован, но страната ни не е такава цел за терористите като Белгия или Франция.
По думите на депутата, България не е от държавите, които са потенциална мишена за тероризъм, и затова си има редица причини: не участваме в обединените действия срещу „Ислямска държава“, а останахме встрани от този конфликт. Нямаме по-агресивна политика спрямо ислямизма.

„Не можем да говорим за някаква опасност и огромен риск. Вредно е да се насажда тревожност и очакване за Апокалипсис“, допълни Валери Симеонов.
В нощта на вторник срещу сряда, по-малко от денонощия след атентатите, окървавили Брюксел, в метрополитена на София се проведе планирано учение за реакция при терористичен акт.
В занятието участваха както редови полицаи, така и специализираните подразделения на МВР за борба с тероризма, армейски части, медици от службите за „Спешна помощ”.


Ситуацията у нас с днешна дата

„Навсякъде в страната има засилено полицейско присъствие. Допълнително се обезпечават местата, където има масово струпване на хора. Контролират се основните пътни артерии", информира главният секретар на МВР Георги Костов.
Предприемат се мерки за засилване на охраната на училища, детски градини, здравни заведения, както и на контрола на достъпа в административните сгради. Лекарите и лечебните заведения също са подготвени да реагират адекватно в случай на терористичен акт.

Предприети са засилени мерки за сигурност по всички пристанища, гари и летища в страната, съобщиха от МВР с уточнението, че конкретните стъпки по повишаването на сигурността обаче не могат да бъдат коментирани.
Веднага след взривовете в Брюксел от Гранична полиция са започнали да действат по Националния план за реакция при кризи и са засилили охраната. На софийската аерогара могат да се видят повече униформени, извършват се проверки, включително и с кучета.
Летището във Варна също работи при засилени мерки за сигурност. Повишени са вниманието и бдителността на входа и изхода на портовете във Варна и Бургас.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки