Ако искаш мир, готви се за война с тероризма


Ако искаш мир, готви се за война с тероризма
25 Март 2016, Петък


Готов е подготвеният от МВР проектозакон, който до седмици ще влезе в Народното събрание

Автор: Анна Александрова

Буквално ден след атентатите, окървавили Брюксел, стана ясно, че изпълнителната и законодателната власт у нас работят активно и видимо отдавна под мотото „Ако искаш мир, готви се за война с тероризма”.

В тези целенасочени действия надали има някаква изненада, тъй като още след атентата на летище Бургас на 18 юли 2012 г. стана ясно, че не можем да разчитаме на късмет, а трябва да адаптираме вътрешната си сигурност към реалностите на времето, в което живеем.
Макар и да е просто съвпадение, но часове след терористичните атаки в столицата на Белгия, в София бе проведено планирано мащабно учение за действия в кризисна ситуация, в което участваха всички подразделения на МВР и Министерство на отбраната, включително частите за борба с тероризма, ДАНС, екипи на „Спешна помощ”.
Разигран бе сценарий за терористична атака в метрото, последвана от вземането на заложници. Целта на тренировъчните действия бе оценка на възможностите за реакция, нивото на координация и обмен на информация, съгласно Националния план за противодействие на тероризма.

След занятието от МВР се извиниха на гражданите за причинените неудобства, тъй като десетки закъснели пътници на метрото станаха неволни участници в  учението и престояха почти два часа край „завзетия от терористи” НДК, докато бъдат проверени документите им – буквално по пълната програма за действия при такива случаи.

Поне два хода напред

В сряда (23 март) стана ясно, че премиерът Борисов е поставил срок до 2 седмици за обществено обсъждане да се представи проект на Закон за борба с тероризма.
След заседанието на правителството министърът на правосъдието Екатерина Захариева коментира, че по документа усилено са работили ДАНС, МВР, ГДБОП, прокуратурата, а на финалната права са се включили и експерти от Министерство на правосъдието и проектът е вече готов.

Но пък от друга страна, още се прецизирали текстове, свързани с наказанията за финансирането на тероризма и самообучението в терористична дейност.
Министър Захариева информира, че на неотдавна проведения в Брюксел Съвет на министрите на правосъдието е приет проектът на така наречената Директива против тероризма, но България още през 2015 г. е подготвила изменения в Наказателния кодекс, с които на практика той става по-рестриктивен от евродирективата.
„В нашия Наказателен кодекс се предвижда и пътуването с цел тероризъм в границите на ЕС също да бъде криминализирано, а в проекта на директивата се прие да бъдат криминализирани такива пътувания, само когато са извън границите на Съюза”, обясни Захариева.

Според министъра на правосъдието ние сме изпреварили приемането на директивата в някои от текстовете на Наказателния кодекс и работим усилено за транспонирането й в нейната цялост, дори преди нейното официално приемане.
Междувременно се оказа, че дори парламентарната група на БСП е готова да подкрепи приемането на Закон за борба с тероризма, независимо че според социалистите наличието на подобни закони не е предпазило нито една държава.
А иначе в Народното събрание предстои да бъдат разгледани на второ четене внесените изменения и допълнения в съществуващия Закон за мерките срещу финансирането на тероризма.

Има ли терористи сред мигрантите?

Пак в сряда бе проведено закрито съвместно заседание на парламентарните комисии по контрол над службите за сигурност и  по вътрешна сигурност и обществен ред, в което освен депутатите от двете комисии участваха и шефовете на специалните служби. Това  заседание беше планирано за 24 март, но се проведе ден по-рано заради атентатите в Брюксел и желанието на депутатите да се запознаят с актуалната информация има ли заплахи за България и какво се предприема.

„Всяка една от спецслужбите имаше информация, която трябваше да бъде представена пред народните представители. Заседанието беше закрито и част от информацията е класифицирана. В тази връзка можем само да обобщим, че според информацията, която ни беше предоставена, виждаме, че нашите служби работят с изключително голяма динамика, обменят информация с нашите партньори със съседни държави, с държавите от ЕС.
Обменът на информация дава възможност да се проследят връзки и да се предотвратят нови потенциални заплахи към държавите от ЕС”, съобщи след заседанието председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.

Той също потвърди, че до седмици в парламента ще бъде внесен проектозакон за борба с тероризма. Стана ясно също, че депутатите от двете комисии са отправили като искане към спецслужбите в най-скоро време да предоставят анализ в каква степен съществуващото законодателство им дава възможност пълноценно да изпълняват своите задачи, най-вече по линия на противодействие на тероризма и нелегалната миграция.

Оказа се, че са планирани съвместни учения на „Гранична полиция” и армейски части по границата с Гърция, след като вече бе проведено такова занятие на границата с Македония.
Ученията са и своеобразен отговор на притесненията, че след затварянето на Балканския път е възможно част от мигрантите, намиращи се в Гърция, да потърсят алтернативни маршрути, включително и през България. В момента се работи и за осигуряване с подходяща техника на полицейските и военни формирования, ангажирани с охраната на границата.


Правителството почете с едноминутно мълчание паметта на загиналите при терористичните атаки в Брюксел Момент от антитерористичното учение в София

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки