Подбрано


25 Март 2016, Петък


Седмица на сладките изкушения с моркови


Кекс от моркови с шоколадова глазура

Продукти:
За кекса:
3 по-едрички моркова
3 яйца
¾ ч. ч.олио
2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар
1 пакетче бакпулвер

За глазурата:
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. шоколад на прах или настърган шоколад за готвене
¼ ч. ч. мляко
половин пакетче масло

Начин на приготвяне: Морковите се обелват, измиват и се нарязват на парчета. Слагат се в купата на блендера заедно с яйцата, олиото и се разбиват, докато се получи консистенция на пюре. Ако няма блендер, морковите трябва да се настържат, след което да се пасират заедно с яйцата и олиото.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера в подходящ съд. Добавя се захарта. Важно е продуктите да се измерват с една и съща чаша. Разбърква се с лъжица и отгоре се изсипва морковеното пюре.

Сместа се разбърква с лъжица много добре, докато се получи гладка хомогенна смес, която не трябва да е много гъста.
Изсипва се в предварително набрашнена форма за торта или в тавичка. Пече се на 200 градуса за около 30-45 минути, в зависимост от възможностите на фурната. Дали е готов сладкишът се проверява лесно с клечка за зъби, с която се пробива печивото на произволни места. Ако клечката излезе суха, без полепнало тесто по нея, значи може да се вади от фурната.

Докато кексът поизстине, се прави глазура по следния начин. Захарта, маслото, шоколадът и млякото се слагат в подходяща тенджерка на котлона. Сместа се бърка, докато кипне, за да може маслото нацяло да се разтопи. Докато е още гореща, се изсипва върху кекса и се оставя напълно да изстине.


Мъфини с моркови

За мъфините:
300 г бяло брашно
175 г кристална захар
1 и половина ч. л. бакпулвер
1 ч. л. канела
3/4 ч. л. джинджифил
3/4 ч. л. сол
2 яйца
150 г кисело мляко
60 г масло (разтопено)
1 морков (среден), настърган

За пълнеж:
150 г крема сирене
2 с. л. пудра захар
няколко капки есенция от ром или ликьор, но не е задължително
около 20 г филирани бадеми за украса, която също не е задължителна

Начин на приготвяне: В голяма купа се смесват сухите съставки – пресятото брашно, сол, бакпулвер, канела и джинджифил на прах. В малка купа се смесват разтопеното масло и захарта, бърка се около 2 мин. Добавят се яйцата и се бърка още около 1 мин.
Сместа от малката купа се изсипва при сухите съставки в голямата купа и се разбърква с шпатула или бъркалка до смесване. Прибавя се настърган морков, киселото мляко и отново се разбърква.

В малка купичка се смесват крема сиренето, захарта и ароматът или ром/ликьор. Фурната се загрява на 200 градуса. Сместа се изсипва в силиконови или тефлонови форми за мъфини, в които са поставени хартиени форми.
Изсипва се една лъжица от сместа (да покрие дъното), отгоре се сипва една лъжичка от пълнежа, който после се покрива с още една лъжица от сместа за мъфини.
Отгоре се поръсват с бадеми. Мъфините се слагат в тава, на средния рафт във фурната. Пекат се около 20 мин. на 200  градуса (проверяват се като се набодат с клечка за зъби, която се забива в тестото, не в пълнежа, ако клечката излезе суха, мъфините са готови).


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки