Децата често боледуват от „трета сливица“


24 Март 2016, Четвъртък


Става дума за патологично увеличение на назофарингеалната сливица, което причинява затруднено носно дишане и хъркане, а при възпаление – стичане на секрет

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

към фаринкса и кашлица. Появява се най-често при деца между 3 и 7 години.
В резултат на заболяването децата дишат с отворена уста, особено по време на сън и имат гъгнив говор. В резултат на продължителното дишане през устата се нарушава растежът на лицевия череп, горната челюст може да се удължи, небцето придобива висок стоеж, откриват се и аномалии в развитието на зъбите. Получават се т. нар. „аденоиден фациес“. Могат да се развият и аномалии в развитието на гръдния кош – „птичи гърди“.

В резултат на притискане се нарушава вентилацията и дренажът на средното ухо, като се развива сериозен отит, а при инфекция – остър отит. Появява се обилен секрет в носа – ринит и риносинуит. Общите смущения на заболелия се свеждат до нарушено хранене, отслабено внимание, нощно напикаване, главоболие и други.
Консервативното лечение включва медикаменти за подобряване на носното дишане, промивки на носа с физиологичен разтвор и лечение на различните възпалителни процеси, алергии и т. н. По преценка на специалистите – педиатри и оториноларинголози, се пристъпва към оперативно лечение.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки