До края на месеца Баба Марта ще ни дари с хубаво време


До края на месеца Баба Марта ще ни дари с хубаво време
22 Март 2016, Вторник


За изминалата половина на месеца Баба Марта побърза да покаже всичките си настроения – ту беше весела и ни дари с прекалено топло за сезона време,


Автор: Интервю на Дина Харизанова

ту се правеше на навъсена и ни прати неочакван студ.
За това какво да очакват земеделските стопани през втората половина на март разговаряме с агрометеоролога при НИМХ – БАН Дукена Жолева.


- След падналите валежи през първата половина на март очакват ли се закъснения при сеитбата на по-ранните пролетни култури?

- Честите, на много места в страната наднормени валежи до средата на март преовлажниха горните почвени слоеве и възпрепятстваха навременното провеждане на някои от сезонните агротехнически мероприятия – предсеитбените обработки и сеитбата на ранните пролетни култури (фий, овес, грах, леща, пролетен ечемик). Поради тази причина има голяма вероятност за пропускане на оптималните срокове и при сеитбата на слънчогледа в Южна България, които са до 15-25 март.


- Какви ще бъдат условията за развитие на земеделските култури до края на месеца?

- Тази година климатичните аномалии през февруари, с необичайно високи за сезона температури, бяха причина и за преждевременната вегетация на есенните посеви и трайните насаждения в края на зимата. При пшеницата и ечемика на места в Дунавската равнина (агростанциите Бъзовец, Новачене) и в южните райони на страната (агростанция Пловдив) много по-рано от обичайните за страната срокове бе наблюдавана фаза вретенене, а при раноцъфтящите овощни видове (бадем, кайсия, праскова) – фаза цъфтеж.

Настъпилото застудяване в средата на март, с минимални температури от порядъка на минус -3-7ºС (Добрич -3ºС, Кюстендил -4ºС, Драгоман -7ºС,  София -5ºС, Елхово -3ºС, Карнобат -3ºС, Кърджали -3ºС, Хасково -3ºС), постави на изпитание напредналите в развитието си овощни култури. Отрицателни стойности от този порядък при по-продължително задържане са критични за  цветовете и завръзите на овошките.
През третото десетдневие на март се прогнозира постепенно подобрение на топлинните условия и активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви и трайните насаждения. До края на месеца при пшеницата и ечемика ще протичат фазите братене и вретенене. При рапицата ще се наблюдава образуване на разклонение.

При овощните култури ще протичат различни фази – от разпукване на плодните пъпки до фаза цветен бутон, цъфтеж и формиране на завръз при раноцъфтящите костилкови видове (бадем, кайсия, праскова). При лозата ще протича сокодвижение и набъбване на пъпките.
През повечето дни от третото десетдневие условията ще позволяват провеждане на растително защитните пръскания при овощните култури, а към средата на десетдневието – извършване на почвообработки.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки