Недостигът на витамин Е и здравето на птиците


Недостигът на витамин Е и здравето на птиците
22 Март 2016, Вторник


Авитаминозата води до намалено яйценосене и понижена люпимост

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Всички витамини са необходими за нормалното протичане на обменните процеси в организма. Това е азбучна истина. Знае се също, че минералите играят не по-малка роля в организма, още повече, че някои минерали влизат в състава на витамини – кобалтът  например е в основата на витамин В12.

Витамин Е влияе върху редица процеси в организма – предимно върху обмяната на белтъчините и мазнините. Известно е влиянието му и върху нормалното функциониране на половите жлези. Доказана е ролята на този мастноразтворим витамин в намаляването на стреса, развитието на туморите, функционирането на имунната система и др.
Витамин Е действа в синергична връзка с микроелемента селен. На основата на тези две съставки се произвеждат редица препарати, които пряко влияят върху здравето и продуктивността на птиците.

При недостиг на витамин Е в организма на пернатите се срещат четири болестни състояния (форми на авитаминоза): енцефаломалация, ексудативна диатеза, мускулна дистрофия при пилетата  и безплодие – намалена яйценосливост и понижена люпимост.
От енцефаломалация боледуват пилета на възраст от 20 до 45 дни. Страдащите птици изпадат в гърчове, изкривяват главата и шията си надолу, настрани или назад. При движение залитат и падат. Болежката поразява мозъка и води до висока смъртност – над 50 процента.

Мускулна дистрофия – боледуват пилета и патета до 30-дневна възраст, като най-тежко се засягат водоплаващите птици – гъсета и патета. Поразяват се мускулите на краката. Най-често заболяването се проявява през пролетта. Болните птици показват слабост в краката, трудно се държат на тях, стоят клекнали (оттам и наименованието „клека”), повдигат се трудно и след като изминат клатушкайки се късо разстояние, пак клякат. Появява се и лека диария. По-късно краката се парализират – те са сгънати или изпънати назад, а пилетата лежат на гърдите или корема си – т.нар. „тюленова стойка”. Диарията след време се усилва и може да се стигне до смърт. В по-добрите случаи пернатите имат запазен апетит, но не могат да стигнат до храната и силно отслабват. В крайна сметка се стига до изтощение и смърт.

Ексудативна диатеза – боледуват пилета от 3- до 6-седмична възраст. Типични са подкожните отоци на главата, шията, под крилата, по гърдите, корема и ставите на краката. В областта на главата първо се засяга пространството под човката. Отоците могат да бъдат леки – проявяващи се със зачервяване на кожата, или по-тежки – придружени с посиняване или синкавочерна кожа.
Характерно е, че отоците са студени и неболезнени. При разрязване от тях изтича жълтеникавомръсна течност, а при отваряне на корема се отделя жълтеникава пихтиеста маса.

При възрастните птици дефицитът на витамин Е води до умаляване на яйчниците, рязко намаляване на носливостта и понижаване оплодяемостта на яйцата, а при петлите – до понижаване на оплодителната им способност.
За лечение на хиповитаминозата се предлагат редица ефективни препарати, които са и доста евтини. Най-популярен от тях, който масово се използва, е водоразтворимият Seled. Особено добър терапевтичен и профилактичен ефект имат поливитаминните препарати като: Promotor, Antistress, Supravitaminol, Vitamino и др.

Добър източник на витамин Е са всички зелени храни и фуражи – люцерна, трева, детелина, лапад, спанак и др. Най-голямо съдържание на този витамин има в кълновете, които лесно може да се приготвят в домашни условия. Използват се зърнени фуражи, с каквито разполагат стопаните – жито, царевица, ечемик и др.
Зърното се залива със студена вода и престоява така едно денонощие. След това водата се отстранява, а зърното се разстила върху найлон, като се оставя на тънък слой с дебелина не повече от 2-3 см. След което престоява на светло и топло място в продължение на 4-5 дни. Периодично трябва да се поръсва с вода.

Само след няколко дни кълновете ще се появят. Те се дават директно на птиците, като се добавят всеки ден в дажбата им.
Резултатът се вижда много бързо – пернатите повишават носливостта си и са здрави и жизнени.
Освен витамин Е, кълновете са богати също така на витамин А и на множество важни минерали.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки