И други светини се нуждаят от спасение


И други светини се нуждаят от спасение
Стенописите в козлодуйския храм „Св. Троица“ са в окаяно състояние
20 Март 2016, Неделя


Освен Мулдавската света обител, още доста култови християнски сгради в страната се нуждаят от стягане.


Наложително е да се възстанови покривът на камбанарията в село Баница, който бе разрушен от ураганния вятър, връхлетял преди  месец и половина Врачанския край.
В началото на месеца в репортаж, излъчен по Българската национална телевизия, бе оповестено, че от неотложен ремонт се нуждае южното крило на Бачковския манастир. Монасите там набират средства и за отваряне на допълнителни стаи за гостите на светата обител. Те планират още да открият за посетители непоказвани досега стенописи в църквата „Св. Никола“, която е възрожденски паметник на културата.

Храмът е изрисуван изцяло от Захарий Зограф и е единственият в България, на чиято северна страна е изписано житието на свети Николай Чудотворец, а на срещуположната са изографисани част от чудесата, които легендарният самоковски иконописец е вплел стилистично в композиции с над 600 образа. Според игумена реставрирането на поразените от времето гениални творби на зографа трябва да се извърши най-късно до лятото.

Манастирът се нуждае от средства за възстановителни дейности и по 16 помещения за решили да преспят в светата обител поклонници, в които не е влизано повече от 30 години. Необходими са общо 2 милиона лева, за да може този национален паметник на културата да възвърне блясъка си.
Сериозно се руши и козлодуйският храм „Света Троица“. Последният ремонт в него е правен през 2004 г., но той се оказва доста некачествен и днес покривът на църковната сграда тече, мазилката се рони, падат парчета от тавана... Не са пощадени и стенописите, които също са в окаяно състояние.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки