Транспортен хаос в най-добрия град


Транспортен хаос в най-добрия град
Докато шофьорът на микробуса изчаква минаващите по безумната пешеходната пътека, е изложен на опасността да бъде ударен от излизащите от подземната улица, автомобили
18 Март 2016, Петък


Общински съветници от НФСБ и СЕК в Бургас предлагат референдум за изпълнението на проекта „Интегриран градски транспорт“

Автор: Десант

Странни очертания на възлови кръстовища и улици, стрелки на асфалта, които водят към нищото и подвеждат участниците в движението, опасни пешеходни пътеки, нарисувани на неочаквани места, стеснени шосета за сметка на широки и празни бус ленти, задръстен трафик, „тапи“ в пиковите часове на денонощието, изнервени шофьори и пътници – това е само върхът на айсберга, наречен „Интегриран градски транспорт“ на Бургас. Проблемите всъщност са толкова сериозни, че влезе ли в сила тази схема в началото на лятото, никакъв гост на морския град не би се ориентирал в хаоса, в който местните жители живеят вече втора година.

Това е и една от основните причини групата общински съветници от „Национален фронт за спасение на България“ и „Средна европейска класа“ в бургаския ОбС да инициира спешно провеждането на допитване до гражданите дали одобряват новата транспортна схема. За която иначе бяха изсипани над 130 милиона лева, включително бяха теглени и банкови кредити за довършване на някои от започнатите нововъведения.

Обещанието не винаги прилича на даденото

Най-много притеснения сред хората в морския град предизвиква бързата автобусна линия. По проект тя трябва замести сега съществуващи маршрути на градския транспорт. Идеята на общинарите е пътниците да ползват главно скоростната линия. За целта обаче, за да стигнат от жк „Славейков“ до жп-гарата, примерно, те ще трябва да сменят два автобуса, а не да ползват само един, както беше досега.
На пръв поглед схемата би изглеждала добре, но само ако е приложена в огромен полис. В сравнително малък град като Бургас самата идея за скоростни ленти и чести смени на още по-скоростни автобуси, е абсурдна.

Един от най-големите абсурди на проекта „Интегриран градски транспорт“ в неговия бургаски вариант обаче е изграждането на така наречената „Централна автобусна спирка“. Заради нея един от централните и най-възлови булеварди – „Сан Стефано“, днес е трудно проходим и умните шофьори гледат да избягват преминаването през него. И без друго тесните платна там бяха свити още повече за сметка на просторен коридор за „бързите автобуси“.

По същия безумен начин бяха начертани специални бус ленти по всички пътни артерии в Бургас. Хаосът провокира КАТ в началото на февруари да отправи специални препоръки към общината за сгрешена маркировка и създадени конфликтни точки на пътя.

Отчайваща е ситуацията и на кръстовище „Трапезица“, през което преминава целият трафик на автомобили за Южното Черноморие. Бе решено там да се организира кръгово движение, а за пешеходците вече са издигнати специални пасарелки. Изпълнението на проекта започна през февруари 2015 г., като неговата стойност бе 3,5 милиона лева. Негов изпълнител е избрано сдружение „Трапезица“ в което основен участник е „Трейс груп холд“ – фирма, абонирана за най-големите обществени поръчки, обявявани от бургаската община. Срокът за изпълнение беше 11 месеца, но той традиционно не бе спазен и към днешна дата довършителните работи все още продължават.

Там проблемите ще ескалират през лятото, когато пристигнат туристите. Защото и сега е видно, че миниатюрното колело не е в състояние да поеме трафика, особено в пиковите часове на денонощието. Причината отново е в стеснението на платната.
Вече се чува ропот сред гражданите и по отношение на пасарелките. Възрастни хора казват, че им коства огромно усилие да преодолеят „серпантините“ до горната част на надлеза. Вече стигнали там пък, губят ориентация в лабиринта от „ръкави“ заради плътните и високи шумоизолиращи прегради, от които няма никаква видимост и по-дребен човек лесно може да се обърка накъде да поеме.

Пример за кошмарите в новата транспортна схема са и част от пешеходни пътеки. Те, вместо да създават удобства на гражданите, застрашават живота им. Една от тях е до прословутата „подземна улица“ между централната „Христо Ботев“ и еднопосочния в тази част булевард „Стефан Стамболов“, която костваше на бургаските данъкоплатци близо два милиона лева.
„Зебрата“ е нарисувана така, че за да не сгази пешеходците, автомобил, идващ от долната страна на булеварда, трябва да набие спирачки точно на изхода на тунела, с риск за собствения си живот.

Подобна е ситуацията и с отбивката на „Стефан Стамболов“, която води до градската болница в Бургас. Обяснимо там автомобилният трафик е изключително натоварен. На това кръстовище обаче има цели три пешеходни пътеки, нарисувани през метър-два, което води до огромни задръствания и най-вече – до постоянна опасност за пешеходците, които са принудени да притичват през колоните от автомобили.
Проблем всъщност е и самото достигане до болничното заведение. За да влезе автомобил във въпросната отбивка, трябва първо да преодолее препятствието „бус лента“.

Скоростната линия, която е забранена за други превозни средства, става прекъсната едва на метър от отбивката и по-неопитен шофьор не би имал време и възможност да свие вдясно. Ако обаче точно в този момент по въпросната линия се движи колона от автобуси, нещастният шофьор на лек автомобил ще трябва да чака. Което пък блокира напиращите отзад и изнервени с право други участници в движението.

Друг обект от „Интегриран градски транспорт“, който буквално втрещи бургазлии, е ремонтираната автогара „Юг“, чиято реконструкцията глътна близо 7,5 млн. лв. Изпълнението й, разбира се, е „Трейс груп холд“. В момента там има огромно бетонно обезлесено каре, около което паркирането на автомобили е строго забранено и на нарушителите ще се пишат актове до 200 лева. Забраната важи дори за таксита, тъй че гостите на града да се чувстват предупредени – куфарите ще си ги носите на гръб и пеша.
Дали ще има референдум, най-вероятно ще разберем на следващото заседание на ОбС в Бургас, което е насрочено за 29 март.

Но пък кметът Димитър Николов отсега се зарече, че няма да отстъпи пред гнева на бургазлии. „Придвижването в Бургас ще става все по-бавно с автомобил. И да, светофарите са повече и ни бавят, ще трябва да се съобразяваме с повече пешеходни пътеки и бързата автобусна линия. За да стигнем до работа, ще трябва вече да излизаме по-рано. Шок е, но няма как да се удовлетворим желанията на всички. Община Бургас ще продължи да работи неотклонно нашия град да стане по-подходящото място за пешеходци и ползватели на градския транспорт“, закани се той.

Само че това не трябва да става с цената изкуствено предизвикани задръствания и налагане на решения, които вместо до сигурност на пътя, ще доведат до повече произшествия. В крайна сметка ще бъдат тормозени бургаските данъкоплатци, които издържат Димитър Николов и цялата му администрация. Потърпевши ще са и туристите, които пък новата транспортна схема в града само ще отблъсне и повече никога няма да им хрумне да потеглят към южните ни курорти, защото ще изгубят за преминаването през Бургас повече време, отколкото са пътували до него от родните си места.


Колелото на „Трапезица“ няма да реши проблема с трафика през летните месеци На това кръстовище, в близост до бургаската жп гара, десният завой е изключително опасен заради сгрешената маркировка. Както е видно от снимката, за целта леките автомобили трябва да влязат в бус лентата (оцветена в жълто), което обаче се наказва със солени глоби И тук завоят надясно е изключително опасен Ситуация, която няма нужда от коментар Цели три бус ленти пустеят, докато трафикът на стеснения бургаския булевард Сан Стефано се задъхва от дълги колони с автомобили

В категории: Бургас , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Varnalia
19.03.2016 22:24:55
0
0
Защо ли не се учудвам на всички простотии около тези проекти за интегриран градски транспорт в големите градове. Същата тъпотия ни очаква и тук във Варна. За разлика от споменатата фирма тук в статията ние също си имаме 2 подобни фирмички дето цоцат общината с всички всевъзможни големи обществени поръчки Хидрострой и Инжстрой. Тези проекти се оказаха най големите безумици за последните години и с най-много пари за усвояване от разни лапачи. Естествено никой не го интересува какво ще е изпълнението им. Важното е да се усвоят европарите и дотам.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки