Прекратиха конкурс за изпълнител на пътни ремонти


Прекратиха конкурс за изпълнител на пътни ремонти
Община Велико Търново спря в последния момент обществена поръчка за над 11 милиона лева
18 Март 2016, Петък


Тези дни бе спряна обществена мегапоръчка в община Велико Търново.

Автор: Здравка Христова

На 15 март следобед трябваше да бъдат отворени документите на строителните фирми, кандидатстващи за изпълнител на пътните и улични ремонти за 11,64 млн. лв. (9,7 млн. лв. без ДДС) за четиригодишен период.

Само ден преди това кметът Даниел Панов взе решение за прекратяване на въпросния конкурс. Формалният повод бе, че на 7 март Общината публикува 17 страници разяснение, явяващо се допълнение и тотално изменение на техническата спецификация, на която трябва да отговарят офертите на кандидатите и срокът до 14 март, когато се приемат офертите, е кратък за изпълнение на новите изисквания.

В същото време още на 11 март е постъпил сигнал за нередност с искане за прекратяване на процедурата, който обаче общинската администрация така и не обнародва в сайта си.
Така официалното обяснение е, че обществената  поръчка е спряна поради незаконосъобразност при възлагане на дейностите. Но всъщност порокът е, че конкурсът е обявен за икономически най-изгодната оферта. Този критерий носи на кандидатите едва 40% тежест при оценяване на предложенията им.

Останалите 60 процента са за организация на работа и управление на риска. И на базата на тези критерии, вместо от цената, изборът на изпълнител, който да усвои въпросните повече от 11 милиона лева, ще зависи от такива нелепи параметри като това дали има определено лице, което ще си контактува с възложителя, какви мерки за безопасност на работа са предвидени, какво ще е разпределението на техниката и работниците, а също и подробното описание на последователността на дейностите и технологията за изпълнението им.

Голяма тежест при критериите за оценката на кандидатите по спряната обществена поръчка имаха и такива фактори като това дали фирмата ще продължи да работи, ако Общината й  бави плащанията по договора; ще срещне ли компанията трудности при евентуални протести на местното население (?!), както и какви гаранции дава изпълнителя, че няма да изскочат дефекти по време на гаранционния срок на обектите.

За тези 11,64 милиона лева пътните строители трябваше да кърпят уличните дупки, включително и с малотрайната студена асфалтова смес, да правят спешни ремонти при аварийни ситуации и да строят нови пътища, да обновят и тротоарите. В задълженията на изпълнителя влизат още боядисване на стоманените конструкции на мостове, подмяна на мантинели и пътни знаци, разчистване на свлачища и срутвания.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки