Газът поевтинява, а ЕРП-тата искат по-високи цени на тока


Газът поевтинява, а ЕРП-тата искат по-високи цени на тока
Валери Симеонов доказа, че наливането на държавни средства в американските централи е назаконно
18 Март 2016, Петък


Патриотичният фронт има внесен законопроект за прекратяване на дългосрочните договори с двете американски централи в „Марица изток“, чието разглеждане подозрително се бави от управляващите

Автор: Борислав Михайлов

Има една добра и една лоша вест. А биха могли да са две добри новини. Несъмнено добрата е, че „Булгаргаз” предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) природният газ да поевтинее от 1 април с цели 23 процента. Така световните тенденции за рязък спад на цените на синьото гориво най-сетне дадоха плод и на родна почва.
За цялата 2015 г. общото намаление на природния газ, продаван у нас, беше с близо 30%. Януарското поевтиняване бе с едва 2,32%, но от април цената пада с почти една четвърт… ако е рекъл КЕВР, разбира се.

Но КЕВР няма и надали ще търси основания намалението в цената на синьото гориво да е по-малко от това, което предлага „Булгаргаз”.
Лошата новина е, че и трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) поискаха от КЕВР поскъпване на различните видове електроенергия. Вярно е, че исканото увеличение е по-скоро символично – средно с 3,6%, но все пак е увеличение.
За поскъпване на тока се обяви и държавната НЕК, а според източник от Българския енергиен холдинг, искане за поскъпване ще депозира до 31 март и АЕЦ „Козлодуй”, както и ТЕЦ „Марица изток 2“.

Когато тенденциите са ясни

Рязкото поевтиняване на цената на природния газ беше очаквано. Тенденциите на световните пазари, както и развитието на ситуацията у нас, дадоха основания на министъра на енергетиката Теменужка Петкова още в края на февруари да потвърди прогнозата на председателя на КЕВР Иван Иванов, че има вариант цената на тока да падне заради по-ниската цена на природния газ. 
Всъщност има и друго основание за подобна прогноза. От началото на януари промишлените потребители могат да пазаруват от Българската енергийна борса и го правят, а ситуацията там, поне за момента, е такава, че цените, на които се търгува електроенергията, са доста по-ниски, отколкото на регулирания пазар.

Но тъй като битовите потребители все още са подвластни на постановеното от КЕВР, а пълната либерализация на пазара предстои (при това с прогнози за рязко, макар и краткосрочно поскъпване на тока за бита), засега ниските цени, на които се търгува електроенергията на Българската енергийна борса, няма как да се отразят ползотворно на джобовете на битовите абонати.
Искането на ЕРП-тата за поскъпване на тока обикновено има едно възможно основание, което на практика е постоянно актуално. Аргументът е, че при сега действащите цени на регулирания пазар, в ЕРП-тата не остават достатъчно средства за качествено поддържане на мрежата, камо ли за инвестиции в нови съоръжения и апаратура.

Това може да е така, но по-скоро не е съвсем вярно. Всяко от трите ЕРП има своята печалба и прилага някаква част от сравнително законните начини за изнасяне и укриване на печалбата – свръхвисоки разходи за консултантски услуги от страна на чуждестранните компании-майки, аутсорсинг на много дейности, присъщи за самите ЕРП, но преотстъпени на дъщерни фирми.

И тъй като държавните електроцентрали – а те са само две: споменатите АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица изток 2” - вероятно също ще се присъединят към искането за по-скъп ток, стигаме до втория вечен аргумент – огромната задлъжнялост на НЕК, съответно на БЕХ – и необходимостта от намаляване на тази задлъжнялост.
Според Иван Хиновски, титулован като „независим енергиен експерт”, е  абсурдно цената на тока да бъде намалена, при положение че в БЕХ има натрупан голям дефицит. В тази връзка Хиновски обяви за популистки изказванията на министър Теменужка Петкова и на шефа на КЕВР Иван Иванов за възможно поевтиняване на електроенергията.

Всъщност възможностите предстоят

На 20 февруари съпредседателят на коалицията „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов обяви, че има важна новина. Нека не забравяме, че Симеонов председателстваше временната парламентарна анкетна комисия, имаща за задача да разкрие истинското състояние на българската енергетика и най-вече диспропорциите в нея, което и бе направено в много голяма степен. 

Той съобщи, че вече е пред финал доказването на непозволена държавна помощ за двата американски ТЕЦ-а в "Марица изток". В Брюксел, в дирекция „Конкуренция“, бяха извикани представители на българското правителство и на ръководството на двете централи, за да бъдат предварително запознати с приключилата работа на комисията и конкретно с установената непозволена държавна помощ, която ще трябва да се връща.
„Нашите близо едногодишни усилия дадоха резултат", не скри удовлетворението си Валери Симеонов. След което изтъкна, че това, за което се е борил Патриотичният фронт – многократно повтаряната теза, че цената на тока даже може да бъде намалена, вече става реално възможно.

Симеонов обаче направи уговорката, че това няма да стане веднага, защото НЕК има задължения от порядъка на около 3 милиарда, които трябва да погаси, така че първото, което трябва да стане, е да се установи в какъв размер са сумите, които американските ТЕЦ-ове са надвзели, и да се уточни в какъв срок ще ги върнат.

Важно е да се знае, че парламентарната група на Патриотичния фронт има внесен законопроект за прекратяване на дългосрочните договори с двете американски централи в „Марица изток“.
Валери Симеонов обяснява забавянето на този законопроект с липсата на кураж в управляващите за неговото придвижване, но сега развалянето на неизгодните за българските потребители договори на практика ще се случи със санкцията на Европейската комисия.

Ако се върнем година назад

Както е известно, преди почти година изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев и представители на двете американски централи AES Гълъбово и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ подписаха в Министерски съвет споразумения за промяна на дългосрочните договори за изкупуване на електричеството.
Тези договори са наследени от „незабравимото” правителство на Иван Костов и е малко да се каже, че са супер неизгодни за държавата и за българските потребители.

След края на церемонията министърът на енергетиката Теменужка Петкова се похвали, че НЕК ще пести по 100 млн. лева на година от промяната на договорите.
Няма да има удължаване на срока на договорите, уточни тогава Теменужка Петкова. По нейни изчисления в резултат на постигнатите споразумения НЕК ще спести 1 млрд. лева за целия срок на контрактите.
Малката подробност е, че за да влязат в сила договорите, за които припомняме, НЕК трябваше да изплати до края на юни 2015 г. натрупаните задължения към двете американски централи – общо около 700 млн. лева.

Точно 5 месеца по-късно задълженията все още не бяха изплатени. По това време министър Теменужка Петкова обяви с дежурния си оптимизъм, че България търси заем в размер до 650 милиона евро, за да се разплати с американските централи и други производители на електрическа енергия.

Накрая думата имат управляващите

Към момента задълженията към ТЕЦ „Марица изток 1" и „КонтурГлобал Марица изток 3" са в размер на близо 900 милиона лева.
Възможно е обаче те да се увеличат в месеците до получаване на заема, каза Теменужка Петкова на 4 септември 2015 г. (Помните ли, дългът трябваше да се плати до юни, за да влязат договорите в сила?).

По това време Валери Симеонов като председател на временната парламентарна анкетна комисия вече се бе обявил против това държавата да плаща тези суми, тъй като бе изпратил запитване до ЕК и беше сигурен, че в Брюксел ще отсъдят, че AES Гълъбово и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ са получавали неправомерно неразрешена помощ от българската държава.

"Сега вече, слава Богу, наливането на държавни средства в американските централи става безсмислено и, бих казал даже, прекалено опасно, защото ние веднага ще подадем сигнали в прокуратурата и този, който посмее да плати, ще го осъдим да връща тези пари", казва председателят на временната анкетна комисия за енергетиката Валери Симеонов.

Да не забравяме – в резултат на работата на тази комисия не само се задейства реакцията на Брюксел по отношение на финансирането на американските централи. Бяха открити и много сериозни закононарушения при производството на ток от възобновяеми електрически източници (ВЕИ), а докладът й бе изпратен на прокуратурата.
Така че има достатъчно основания да се търси поевтиняване на тока, стига да има политическа воля у управляващите да се справят с ясно очертаните в този доклад проблеми в енергетиката.

Анализирай това
На 20 февруари съпредседателят на коалицията „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че вече е пред финал доказването на непозволена държавна помощ за двата американски ТЕЦ-а в „Марица изток“.
В Брюксел, в дирекция „Конкуренция“, бяха извикани представители на българското правителство и на ръководството на двете централи, за да бъдат предварително запознати с приключилата работа на анкетната комисия за проверка и оценка на състоянието на българската енергетика към 31 януари 2015 г.  И по-конкретно - с установената непозволена държавна помощ, която ще трябва да се връща.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки