Светите мъченици Хрисант и Дария


Светите мъченици Хрисант и Дария
Икона на мъчениците Хрисант и Дария
18 Март 2016, Петък


Може да се каже, че те са християнските Ромео и Жулиета, макар и паралелът да е твърде далечен

Автор: Тодор Бакърджиев

На 19 март православният календар отбелязва Тодорова събота. На същата дата обаче,  извън имениците, незабелязани остават светите мъченици Хрисант и Дария, живели през III век, белязан с големи гонения на християните. Техният твърде кратък живот докосва затрогваща струнка и в най-скептичното сърце.
Хрисант бил син на Полемий, велможа от Александрия. Баща му го завел да се образова и възпитава и там той попаднал на Светото Евангелие, което преобърнало душата му за християнско кръщение и непоколебима вяра.

Разтревожен от новия път, поет от сина му, Полемий започнал да прилага строги мерки като изолация и лишения, но нищо не помогнало. След това решил да смени тактиката и обкръжил Хрисант с богатство, разкош и удоволствия, та сред радостите на света той да забрави своя бог. Музика, песни, изискани ястия, скъпи вина и пиршества в компанията на красиви девойки изкушавали всекидневно бъдещия мъченик. Но той не се поддал на провокациите и молел Бог да му даде сили срещу тях.

Тогава роднините на Хрисант решили да го сгодят за момиче на име Дария, което било необикновено умно и добро. Девойката харесала юношата и започнала да го приласкава, но той й отвърнал: „Както сега украсяваш тялото си със скъпоценни дрехи, така украси душата си с чистота и вяра и тогава ще намериш самия Христос , който ще ти приготви вечно жилище, ще впише името ти в книгата на живота и ще ти даде радост безкрайна“.

След време Дария приела християнството и Хрисант заявил на баща си, че е готов да се ожени. Но предварително се уговорил с годеницата си да водят свят живот, напълно отдаден Богу. Те се установили в два отделни дома, устроени подобно на манастири. В единия Дария приемала повярвалите девойки за молитви и изучаване на Божия закон, а в другия Хрисант живеел заедно с новопокръстени християни, които подобно на него се били отрекли от суетните удоволствия, за да се посветят напълно на Господа.

Римските власти тикнали в тъмница и подложили на мъчения Хрисант и Дария с надежда да се откажат от вярата си. Но се случили чудеса – тъмницата се озарила внезапно от ярка светлина, Хрисант безболезнено понесъл изтезанията, а яки и чепати пръти ставали меки като трева, когато се докосвали до него. За мъчителите му обратът бил потресаващ. И стражниците, самият римски управител, както и техните семейства приели светото Кръщение.

Когато императорът научил за това, заповядал управителят заедно с повярвалите в Христа негови роднини да бъдат наказани със смърт чрез удавяне или посичане. А Хрисант и Дария били закопани през 284 г. живи извън града при известния римски път „Салария" Там по-късно ставали чудотворни изцелявания.
Това е накратко една от историите за великите осенени свише недостижими християни. Разбира се, тук сравнението с Ромео и Жулиета трябва да се постави в кавички, защото Шекспировите романтични влюбени са все пак в светското подножие на любовта, макар и саможертвена.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки