Червено цвекло


17 Март 2016, Четвъртък


Червеното цвекло съдържа много витамин С, РР, А, Е и от групата В и е мощен антиоксидант. В него има и много желязо и цинк, а също и калий, магнезий, фосфор и мед.


Ако искаме да проверим как работи стомашно-чревният ни тракт, трябва да изпием чаша цвеклов сок. Ако урината се боядиса в розово, то организмът ни е затлачен от шлаки и стомашно-чревният ни тракт е престанал да се справя с токсините.
При малокръвие се приготвя смес от сокове от червено цвекло, моркови и ряпа в съотношение едно към едно. Приема се преди ядене по 2 с.л. в течение на два месеца.
Цвеклото е много добро профилактично и лекарствено средство при атеросклероза благодарение на високото си съдържание на йод.

То помага и при хипертония, тъй като в него има много манган (11 г на 100 г от продукта), който има способността да сваля кръвното налягане. При ниско кръвно пък трябва сокът от цвеклото да се приема два пъти на ден по ½ чаша с добавка на мед.
При запек ще помогне консумацията на гладно на отвара от червено цвекло.
То е много добро средство за почистване на черния дроб.

Има една интересна особеност, която отделя цвеклото от другите зеленчуци и плодове – това е бетаинът. Той е важен продукт, който е необходим за пълното усвояване на белтъчините. А също така спомага и за добрата работа на черния дроб и неговото възстановяване.
При повишен холестерин, бъбречни заболявания и сърдечна недостатъчност е добре червеното цвекло по-често да присъства в менюто ни.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки