Сусамовият тахан помага да си набавим достатъчно цинк


17 Март 2016, Четвъртък


Дефицитът от този химически елемент води до опадане на косата и появата на акне


В последно време по магазините у нас се продава сусамова паста, известна като тахини. Тя се приготвя от сусамови семена и по консистенция наподобява фъстъченото масло. Явява се ключова съставка в кухнята на страните от Средния изток, като придава особен вкус на класическите тамошни блюда.
Но освен в кулинарията, този продукт се използва и за лечебни цели.

В 1 с.л. от него се съдържат 85 калории, 7,2 г мазнини, 3,2 г въглехидрати и 2,6 г белтъчини. Сусамовият тахан е прекрасен източник на популярните омега 3 и омега 6. Организмът на човека не може сам да изработва тези жизнено важни за сърцето и мозъка вещества и затова се налага да си ги добавя допълнително от приетата храна.

В тахинито има също значително количество калций, магнезий, мед и фосфор – минерални вещества, които са нужни за доброто състояние на костите и зъбите. Освен това те изчистват бъбреците, особено ако човек приема антиациди и диуретици, и укрепват кръвоносните съдове, като способстват успоредно с това и за изработването на червени кръвни телца, като по този начин ни зареждат с енергия и предотвратяват анемията. Във всяка порция се съдържа 16% от ежедневната норма от това вещество, което влияе благотворно на нервната система, мускулите и храносмилането. Дефицитът от този важен витамин може да предизвика усложнения при сърдечни заболявания и болести на стомашно-чревния тракт.

Тахинито в съчетание с месо и морски дарове се препоръчва за чиста и сияеща кожа, здрави коси и безупречна фигура, за което способстват намиращите се в него минерали.
Редовното му включване в менюто спомага за профилактиката на онкологичните заболявания и извеждането от организма на токсините и вредните продукти от метаболизма. Подобрява съсирването на кръвта. Може да се приема и като слабително средство.

За хора, страдащи от нарушения в храносмилането, това е наистина приказен продукт. При производството му сусамовите семена се смилат толкова силно, че се получава еднородна маса, която организмът лесно преработва. Затова може да се консумира без притеснения дори от тези, които ги мъчат стомашно-чревни разстройства.
По данни на Университетския център за здравето в американския щат Илинойс, 80-90% от днешните подрастващи страдат от акне. То се причинява от различни причини – от бактериално замърсяване и банална нечистоплътност до активно изработване на блокиращи порите мазнини и диети с високо съдържание на въглехидрати.

Съществуват множество домашни рецепти за борба с този козметичен дефект, но малцина знаят за начините за преодоляването му на основата на тахини. Тъй като то е богато на цинк, чиято ефективност в лечението на акнето е потвърдена от учени от Медицинския център в Мериленд, се препоръчва да се приема тъкмо сусамов тахан.
Опадането на косите нерядко сигнализира за нарушение на метаболизма. Балансираното хранене нормализира обмяната на веществата и допълва дефицита от нужните хранителни вещества, най-вече цинка. Други симптоми за недостига на този елемент са нарушения на вкуса, повдигане, импотентност, проблеми със зрението, обриви и отсъствие на апетит. В 100-грамова порция тахини се съдържат 10 мг цинк, което съставлява 70 процента от дневната норма.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки