Болничен по време на майчинство


17 Март 2016, Четвъртък


Кой и кога изготвя документите на младата майка

Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Бих искала да получа професионален съвет на страниците на в. „Десант“, колко вида болнични има около отглеждането на бебе? И по-конкретно - кой издава болничните листи на жените по време на бременност и след раждане и как се получава еднократната помощ за новородено?

Станимира Минчева,
Тутракан

Болничен за бременност и раждане се издава от гинеколога, който следи бременността, точно 45 дни преди термина за раждане. За целта е необходимо да си откриете лична банкова сметка, на която да ви се изплащат обезщетенията.
Необходими са ви и следните документи: Болничен за 45 дни, декларация за откритата банкова сметка Приложение 7 и молба за отпуск от 135 дни, която се подава до работодателя и остава в личното досие на работника или служителя. Същата не се подава в НОИ. 

Полага ви се и еднократна помощ за раждане на дете. Правото на тази помощ възниква с раждането на живо дете.
Следва да имате предвид, че еднократните помощи за раждане на дете се изплащат само на български граждани.
Помощите се предоставят, за да подпомогнат финансово родителите на детето. Помощта се изплаща по реда на държавното обществено осигуряване, доколкото някой от родителите работи или се осигурява за всички осигурителни случаи.

Помощта се изплаща на майката, а ако тя не работи - на бащата. За целта е необходимо да попълните молба, към която да приложите копия от личните карти и удостоверението за семейно положение на родителите, както и акта за раждане на детето, който се издава от служба ГРАО към общината, в която е адресната регистрация на майката. Там се издава и удостоверение за семейно положение.
Сумата се изплаща от службата по социално подпомагане пак по адресна регистрация на майката. Тази помощ може да потърсите до 3 години от раждането на детето.

След раждането болничното заведение издава болничен лист с датата на раждане за 42 дни (ако терминът съвпада с датата на раждане, болничният ще е за 48 дни).
След 42-рия ден от раждането (за остатъка от 135 дни) педиатърът на детето издава отново болничен, който трябва да е придружен с декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане - Приложение 1.

След изтичането на болничния за 135 дни имате право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до 410 дни. За целта е необходимо да подадете молба при работодателя за 275 календарни дни отпуска, която той няма право да откаже.
С тази молба попълвате и още една молба-декларация – за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до 410 дни отпуска. Адресира се до НОИ - Приложение 2, и към нея прилагате копие от акта за раждане на детето, подпечатано с печат на фирмата, след което работодателят ги подава в НОИ заедно със заповедта за ползване на отпуска.

След края на 410-те дни имате право на отпуска до навършване на 2-годишна възраст на детето. Документите са отново молба до работодателя за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, молба до НОИ - Приложение 3 и копие от акта за раждане на детето, подпечатано с печат на фирмата.
Също така след 410-я ден може да започнете работа и да получавате 50% от майчинството си. За целта е необходимо да попълните молба до НОИ - Приложение 4. 

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки