Туберкулозата се завръща


Туберкулозата се завръща
Основният начин, по който се предава туберкулозата от животните на човека, е чрез млякото на кравите
15 Март 2016, Вторник


Туберкулозата у нас се смяташе за изкоренена болест, но напоследък има основания да се смята, че заболяването представлява сериозна потенциална опасност.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

То е заразно и протича предимно хронично. Обединеният комитет на експертите при Световната организация ФАО отнася туберкулозата към зоонозите – болести, които се предават от животните на човека.
Голяма част от хората, страдащи от туберкулоза, са заразени с човешкия тип туберкулозни бактерии, а само малък, дори незначителен процент – с говеждия тип. Освен това заразяване на животни (с изключение на свине) с човешки тип туберкулозни бактерии е рядкост.

Всичко това налага извода, че заболяването не е сред типичните зоонози като бяс, сап, антракс, бруцелоза и др. Консумирането обаче на продукти от животни, боледували от туберкулоза, спомага за разпространение на заболяването и по хората. Това важи с пълна сила особено за детската туберкулоза, която може да се дължи и на консумацията на мляко и млечни продукти от болни животни.
От човек се изолира най-често човешкият тип бактерии, по-рядко говеждият и съвсем рядко – птичият тип. При говедата най-често се среща говеждият тип микобактерии и по-рядко – човешкият и птичият. Най-често при инфектиране на говедата с несвойствения за тях човешки и птичи тип се развива локализирана туберкулоза с изменения предимно на някои лимфни възли.

Смята се, че от домашния добитък най-възприемчиви към заболяването са едрите преживни животни, а след тях – свинете. Козите са най-устойчиви на заболяването. От домашните птици най-често боледуват кокошките, по-слабо гъските, патиците и гълъбите. Маймуните също са много възприемчиви към туберкулозната зараза.
Основният начин, по който се предава туберкулозата от животните на човека, е чрез  млякото на кравите.
Най-голямо значение във всекидневния живот има пренасянето на заразата по т.нар. въздушно-капков път. Това се осъществява чрез пръските при говорене и кашляне и чрез храчките, които болните отделят.

Друг начин на заразяване е контактният. Той е особено опасен за децата, които имат вредния навик да поставят в устата си всякакви предмети, включително и замърсени с туберкулозни бактерии.
Заразяването става още чрез хранене с продукти, които произхождат от болни животни; чрез хранене с продукти, замърсени от болни хора с туберкулозни бактерии; при хранене със замърсени прибори и съдове.
Разпространяването на туберкулозата при животните се подпомага от оборния режим на отглеждане, където най-лесно се предава инфекцията между болните и здравите говеда. Затова се смята, че туберкулозата е предимно оборна болест.

При животните тя протича с изменения в регионалните лимфни възли, които са уголемени, твърди и грапави. Във вътрешните органи се установяват различни по обем и големина туберкулозни възли, както и гнойни огнища в белите дробове, каверни и др. Болните животни обикновено отслабват, изтощават се и намаляват продуктивността си.
Най-голямо значение в борбата с туберкулозата се отдава на профилактиката.

Задължително се прави ежегодно изследване на кравите за наличието на инфекция. От друга страна, трябва да се знае, че консумирането на прясно мляко, закупено от съмнителен източник, може да представлява сериозна заплаха за здравето. Това, продавано в регламентираните и контролирани места – магазините, се проверява и пастьоризира. Варенето вкъщи не е достатъчно да направи продукта безопасен.
Затова бъдете предпазливи. Всеки стопанин, който предлага мляко за консумация, трябва да може да предостави документ за здравословно състояние на кравите, удостоверяващ, че на животните са извършвани редовно профилактични изследвания – т. нар. туберкулинизация.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
17.03.2016 11:50:21
0
0
DOKTORE,4UL SAM 4E TUBERKOLOZATA E BOLEST NA ,,BEDNOSTA,,LOCHITE USLOVIJA PRI
KOITO ZIVEJAT XORATA,NEDOXRANVANETO I T.N. OCHTE PO OPASNO E BEZKONTROLNOTO
PROPUSKANE NA XORA IDVACHTI OT OGNICHTA NA VOENNI DEISTVIJA/TAKA NARE4ENITE
BEZANZI/MNOGO SE OPASJAVAM 4E CHTE BEREM JADOVE I S DRUGI OCHTE PO-OPASNI
BOLESTI.DANO,DA NE SAM PRAV,NO E DOBRE DA SE VZEMAT MERKI.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки