„Другата България“ танцува със сърцето


„Другата България“ танцува със сърцето
Танцьорите на „От извора“ заслужено се радваха на овациите на пълната зала. В средата е Анита Екенова-Рокенстрокли
14 Март 2016, Понеделник


Трети март бе отбелязан в Лион със забележителен концерт на ансамбъл „От извора“, в който членуват и наши сънародници, и французи

Автор: Жан Соломонов, Лион Снимки: Авторът

Да сте чували за театър без режисьор или за балет без хореограф? То ще да е като фурна без хлебар, нали? Но ето, оказа се, че могло. Пък и какво ли не прави българинът, който е измислил поговорката „Човек знае две и двеста”!
Защото на Трети март голямата зала на Дома на културата в квартал „Вильорбан“ на втория по големина град във Франция – Лион, бе така препълнена с българи (а тя все пак има 550 седящи места), та яйце да хвърлиш, нямаше къде да падне. Но яйца никой не се и канеше да хвърля, а само китки към сцената с танцьорите и певиците.

И как не! На нея бяха излезли любимите ни артисти от Групата за народни песни и танци „От извора”. Тези, които преди време направиха най-дългото Гергьовденско хоро в Европа, нали ги помните? 
Зад тях бе оркестърът „Банд а Балк” – петнадесет музиканти, само французи, които от 2008 г. свирят единствено балканска музика.Те теглеха струните до скъсване, а публиката, изправена на крака, пееше с четирите певици „Калино моме”.

E, ще рече някой „Горките певици!”. Ами, ами. Тук май е време да уточня, че в района Рон-Алп, на който Лион е главният град, живеят повече от 5 хиляди работещи българи и около 1500 наши студенти. А клуб или нещо такова –все няма и няма. Затова като има празник, си я караме като на празник.
След оркестъра и певиците на сцената излязаха и най-малките от състава, затова залата просто щеше да се разцепи от „Браво!” и „Бис!”, а светкавиците на фотоапаратите ни затъмниха прожекторите. Чак един пожарникар от охраната надникна с учуден вид през вратата. Горяха  само сърцата ни, но щом няма пушек – значи не е страшно и той вежливо затвори зад себе си.

А сега е време да поспра с емоциите. Защото за някои неща не приляга много да се разказва. Те просто трябва да се видят!
Затова, хайде да караме от начало. Любимата на лиончани група„ От извора” е създадена  преди близо пет години по идея на Елка Стоянова, Анита Екенова-Рокенстрокли и с помощта на хореографа Бойко Иванов.
Законите тук са такива, че е необходимо да се направи асоциация, тоест дружество с идеална цел, както е по българските закони. Търговска дейност няма и всичко е на доброволни начала, но са юридическо лице.

Така се наложило дипломираната във Великотърновския университет  преводачка от френски и португалски Анита да се преквалифицира в председател на асоциацията, менажер, пиар и солистка. Вярно, зад нея стоят десетина години самодейност в хасковския ансамбъл „Южняче”, но толкова. Ентусиастите първоначално са група приятели. Хореографът им Бойко остава близо година време, после заминава за Париж, където работата му го вика. А сега?!

На помощ идва хасковлийката Димитрина Тодорова –Бертран, също самодейка от ансамбъл „Хасково”, и накрая Фикия Миловска, състезателка по художествена гимнастика. Как се е сработила тази тройка, как са преодолели липсата на хореограф педагог– не се наемам да кажа. Но резултатът е чудесен и ярко видим.
Какво е типичното за този състав? На първо място неговата изумителна самобитност. В движенията, ритмиката, синхрона при танца на членовете на трупата липсва професионалната шлифовка, рутината, която понякога прозира през сценичната усмивка на професионалистите. Нищо лошо за тях, опазил ме Бог, но тук е все пак друго. Ако ми позволите да го река простичко –те танцуват различно именно защото са самоуки.

„Работим по-скоро по усет– усмихва се смутено Анита.– Фики малко ни пришпорва към трудните фигури. Ние с Димитрина винаги теглим чергата към класиката, но накрая се получава. Има и друго. Сцената, стресът преди да се вдигне завесата, светлините на рампата и овациите на публиката страшно сплотяват.
Ние не сме само ансамбъл от 16 души (представителната група на големите). Ние станахме и приятели в живота, които се обичат. Всички работим различни професии през деня, а три пъти седмично репетираме до 22,30 ч. Това става или с много пари, или с любов. Пари ние нямаме. Остава другото и то е по-силният двигател. Това е тайната, ако я търсите” – казва тя.

Днес, само пет години от първия концерт на „От извора”, състоял се на 25 юни 2011 г., съставът вече брои над 30 мъже и жени, като французите стават все повече и повече, разделени в две групи. За смесените бракове – да не говорим. Вкъщи децата могат да си бъбрят на двата езика –всеки дом е със своя адет, но те трябва задължително да познават и родния си фолклор, обичай, традиции. В противен случай растат като „дърво без корен”, както бе писал незабравимият Хайтов. А от това – какво по-добро от един такъв колектив?!
Впрочем, в антракта, докато майките оправяха забрадките и сукманчетата на артистите от най-малката група, стана дума за новата учебна програма в Родината, според която в школото вече няма да се изучава фолклор. Питахме се един друг, като недочули „Как е възможно това?!”, „Не е ли срамота!”, но звънецът удари и трябваше да влизаме за втората част. А сега ще ви поведа по маршрутите на родолюбието.

Ансамбъл „От извора” е навъртял вече доста километри зад себе си. По принцип това са покани от сродни дружества из цяла Франция, затова и имената им са малко еднакви, но нали хората и градовете са различни: „Нося България в сърцето си”, „На мегдана на другата България”, „Гергьовденско хоро“ и т.н. А вън от страната, „в чужбина”, както се шегуват те, са били вече в Лондон, Женева, Валенсия и Палма де Майорка. И навсякъде българската реч ги приветства като посланици на красотата на нашата родина.

„ Сега имаме един македонец в групата – Ивица Антев, който също разбира от хореография –добави не на шега Анита. – Така че вече започнахме да навлизаме и в този фолкор. Няма лошо. Само дето май ще трябва да купуваме нови костюми. Но нека. Целта ни е да привлечем колкото можем повече французи в нашата асоциация. Така се отваряме към една друга публика и мисля, че това е също много важно за нас. Защото все пак сме в тяхната страна, а не в Родината” – изтъква нашенката.
Като стана дума, че ще трябва да се попълва артистичният им гардероб, събрах кураж да заговоря и за пари. Костюмите си трупата поръчва в България на единична цена от 150 до 230 евро. Засега имат по три на човек. Пътувания, нощувки, храна на турнетата – всичко се плаща от личния бюджет.

За справка, последното пътуване до Валенсия е излязло по близо 200 евро на човек. Какво да се прави? „Танцът зарежда душите ни” – беше ми споменала Димитрина, но видимо е поизпразнила кесията. Е, на сърце да е широко!
За своя пети рожден ден, който ще отбележи на 25 юни, ансамбълът готви голям концерт на градския площад пред кметството. Но бумащината е толкова много, че човек трябва да си вземе отпуск, за да попълва всичките формуляри и формулярчета. Но няма начин да не стане!  Щом като душата го иска...


Групата на малките българчета от ансамбъла А това е „Мис Трети март“ в Лион

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки