Отварят портите на Царевец с Шишмановата песен


Отварят портите на Царевец с Шишмановата песен
13 Март 2016, Неделя


Архитектурно-музейният резерват „Царевец“ вече отваря и затваря портите си с Шишмановата песен,

Автор: Здравка Христова

която е и химн на Велико Търново. На крепостта вече работи нова озвучителна информационна система. Чрез нея туристите получават информация на български и английски език за обектите и експозициите на Регионалния исторически музей, за работното им време, за атракциите и предстоящите културни събития в старата ни столица.

Освен новините за туристическите атракции и културни събития, гостите, разхождащи се по калдъръма на старопрестолнината, чуват и препоръки за безопасност при посещението си на този знаков за българските царе хълм.
След анализ на чуждестранния туристопоток Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ предвижда да включи в информационната система и съобщения на още няколко езика.
Царевец от години е най-посещаваният от туристите исторически обект в България. Годишно архитектурно-музейният резерват посреща по близо един милион български и чуждестранни посетители.

Новомонтираната системата включва 50 озвучителни тела и е направена по Проект за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура на стойност 5,5 милиона лева, финансиран от ОП „Регионално развитие”. В неговите рамки вече бе реконструиран площадът пред Царевец и беше изграден Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“, придобил популярност сред туристите като музея на силиконовите фигури.
Ремонтиран е и Владишкият мост, консервирана и експонирана е църквата „Св. Иван Рилски”. Бяха обновени също така покривът и дворът на средновековния храм „Св. св. Петър и Павел”.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки