Нерадостната съдба на... дърво номер 603


Нерадостната съдба на... дърво номер 603
Най-старото дърво на Витоша – 500-годишният дъб в Княжево, днес пази сянка на кофите за смет, без да е обозначен като вековно дърво
13 Март 2016, Неделя


Петстотингодишен зимен дъб – най-старият на Витоша, подпира... кофи за смет

Автор: Диана Славчева Снимки: Авторът

Покрай редките видове растения и животни, защитени от българското законодателство, са и вековните дървета. На територията на София и Софийска област те са общо 196, като само в столицата столетниците са над 70, а по склоновете на Витоша се срещат още 23. Най-многобройни сред тях са дъбовете, които са и сред най-дълголетните растения на планетата.

Тези исполини обикновено биват заобикаляни с ниска оградка, а на ствола им се окачва табела, упоменаваща, че това е вековно дърво и представлява защитен природен обект. Те са включени в официален Държавен регистър за вековните дървета, който наброява в момента 1553 екземпляра от цялата страна. Под номер 603 в него е регистрирано и най-старото дърво в тази част на планината Витоша, която е разположена на територията на столицата.

Туристическите справочници сочат, че то се намира в кв. Княжево, на пресечката между улиците „Меча поляна“ и „Проф. Державин“ (популярна повече като Панорамния път) и е известно като Горуна – вид зимен дъб. Обиколката на дънера му е над 3 метра, а възрастта му е над 500 години. В Държавния регистър, където попада със Заповед № 1301 от 5 май 1974 г., е уточнено, че реалната му възраст е 542 г., височината му е 7 метра, а периметърът – 4,2 м.

Разхождайки се из легендарната Княжевска гора, се запътихме да видим тази природна забележителност.
Намерихме я – извисяваща се гордо на посоченото кръстовище, хвърляйки сянка върху... два контейнера за смет, подпрени на ствола на вековното дърво, на което обаче нямаше никакво обозначение какво е то. Нито табела, нито ограда, нито каквото и да било друго указание...

По данни на природозащитници, първите сведения за столетния дъб датират отпреди повече от 300 години, когато Княжево все още е било село Клисура. Тогава местното население се препитавало от железните мини и за разчистването на находищата с метала, а и за огрев, поголовно се изсичали пищните гори край населеното място. Но корията около това могъщо дърво и събратята му не се закачала. Местността Дъбето се пазела като свещена.

Към края на XIX век в нея все още бил жив и Самуиловият дъб, датиран от времето на едноименния ни владетел. Той наближавал деветстотната си годишнина, когато – както говори мълвата – княз Батенберг собственоръчно забил брадвата в ствола му, за да си направи корито за храната на животните в зоологическата градина.
По наше мнение, по-възможно е тази вандалщина да е сторил Фердинанд, който е известен с интереса си към фауната и с това, че полага основите на столичния зоопарк, изграден първоначално в двора на княжеския дворец. От друга страна пък, Княжево получава името си през 1881 г. именно в чест на княз Александър Батенберг.

Но каквато и да е истината, факт е, че от Самуиловия дъб днес няма и следа.
Дали съдбата и на дърво 603 ще последва неговата, никой не знае. Но както въпросният горун днес е изоставен от своите стопани –  Държавно горско стопанство – София и Столична община, нищо чудно след време да бъде заличен напълно от съкровищницата на природното ни богатство.

Иначе най-различни природозащитни организации безгрижно усвояват пари за гръмки инициативи за опазване и популяризиране на забележителни дървеса в София. Преди време с проект, озаглавен „Вековните дървета във вековния град“, са се занимавали фондация „ЕкоОбщност“ с партньорството на фондация „Пясъчен часовник“ и сдружение „Див рошков”. Пак тази дружина е харчила средства и за проект с наименование „Вековните дървета говорят“.

Ако използваме заглавието на Йордан-Йовковия цикъл от разкази „Ако можеха да говорят“, бихме се запитали какво ли ще ни разкажат вековните дървета в столицата, че и тези, пръснати из цяла България?! И дали, ако можеха да оплакват с думи орисията си, такива като дърво 603 нямаше по-скоро да плачат?!


Спомен за Княжевската гора

Още в края на ХІХ в. жителите на София са осъзнали, че планината Витоша е едно от най-големите им богатства и проектирайки градоустройствения план, още тогава специалистите предвиждат една могъща паркова система, която да свързва града и планината. Част от нея е и легендарната Княжевска гора, включена в територията на първото софийско лесничейство.
Този зелен коридор към полите на Витоша, съперничещ с великолепието и зеленината си на емблематичния Булонски лес, повече от столетие е любимо място за отдих и спорт на столичани.

Създаден през 1881 г. по идея на тогавашния софийски кмет Иван Хаджиенов, с настъпването на демократичните промени у нас към апетитните терени на парка се предявяват множество реституционни претенции, появяват се и щедри инвеститори, готови да изкоренят и посекат стотици дървета, за да разчистят място за бетонните си строежи...

В скоби ще споменем, че нечистоплътно късане на части от тези „бели дробове“ на столицата е сторено и през 1956 г., когато с парафирано с гриф „Строго секретно“ решение на Министерския съвет част от огромния разсадник, изграден на територията на Княжевската гора, е предоставена за нуждите на могъщото УБО.
Почти всеки, тръгнал да катери планината, минава през красивия парк, тъй като именно през него се провира и Беловодският път, който извежда до Златните мостове и Копитото, както и Панорамният път, свързващ  Княжево с Бояна. До 90-те години наминалия век от квартала се стигаше до местността с телевизионната кула с първия кабинков лифт в България, чиито съоръжения днес са почти напълно разрушени.


Като правило такива природни обекти се обозначават със съответните табели

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки