Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
11 Март 2016, Петък


Биографии от миналото, кулинарни страсти и тигър за 23 хиляди долара


Откриването на първия „Макдоналдс“
в Казахстан се превърна в събитие


В деня на жените в Казахстан бе открит първият ресторант от американската верига за бързо хранене „Макдоналдс“. Той е разположен в престижния район на столицата Астан, заема площ от над 860 квадратни метра и предлага 206 седящи места. Инвестициите в него са за над 3,5 милиона долара.

По информация на кореспондента на РИА „Новости“, за откриването на заведението са дошли около 200 човека – основно деца и младежи. За спазването на реда се погрижили много полицаи и охранители. За да се избегне блъсканицата, около ресторанта са били разположени ограждения и хората са били пускани в салона му на малки групи. А тези, останали на опашката, са били развличани с танци и конкурси.
Седмокласничка от близкото училище споделя пред информационната агенция, че е чакала около час с приятелките си, за да опита от менюто на американската компания.


Какво са работили в миналото кандидатите за Белия дом

Кандидатите за президент на САЩ имат интересни биографии за началото на кариерата си.  Хилари Клинтън, която знаем като бивша първа дама, сенатор и държавен секретар, преди това е трупала трудов опит, заемайки съвсем обикновени длъжности. Така например за кратко тя е работила в консервна фабрика за сьомга в Аляска, където задълженията й се свеждали до изкормването на рибите. Но стажът й на това поприще не продължил много дълго, защото работела много бавно и била натирена от там. Първата й по-престижна ангажираност била като детегледачка. По данни на сайта PayScale понастоящем за това се плаща по около 10 долара на час.

Джеб Буш пък е бил учител по английски език на разменни начала, за което сега би изкарвал по 20 долара на час.
Първата работа на Бърни Сандърс е била като дърводелец. Днес за тази позиция се плащат 19 долара на час.
Бен Карсън е бил супервайзър по почистването на магистрали. Като такъв тези дни би изкарвал по 16 долара на час.

Първата длъжност на Доналд Тръмп е била мениджър на жилищни имоти. В днешно време хората на тази позиция получават по 14 долара на час.
Марко Рубио в началото на трудовия си стаж се е занимавал с изработването на клетки за екзотични птици, за което към днешна дата би вземал по 12 долара на час.
В началото на кариерата си Тед Круз е бил мияч на съдове. Сега за тази работа би получавал по 8 долара на час.


В Украйна се готви смяна на правителството

Новината за предстояща смяна във върховете на властта в Украйна първо долетя от американски източник. По думите на бившия посланик на САЩ в украинската страна Стивън Пайфър, в Киев готвят оставката на Яценюк, чието място ще бъде заето от настоящия финансов министър Наталия Яреско.
Както отбелязва в профила си в „Туитър“ ексдипломатът, смяната е възможно да стане още тази седмица.

Украинските медии преди дни вече огласиха, че Яреско е дала предварителното си съгласие да оглави кабинета, но е поставила условия за това. По информация на „Украинской правды“ тя е настоявала за технократски състав на правителството без партийни квоти и отсъствие на политически натиск от която и да е страна.

Яреско има намерение да смени няколко министъра, като досегашният шеф на президентската администрация Борис Ложкин и заместникът му Дмитрий Шимкив смята да назначи като вицепремиери, а заместник-министъра на икономиката Юлия Ковалив да направи енергиен министър.
Медиите отбелязват, че за мястото на Яценюк се спрягат още говорителят на Върховната рада на Украйна Владимир Гройсман и лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко.


Зоопарк в Газа продава животните, за да не умрат от глад

Собственикът на зоопарк в Газа Мохамад Оуейда обяви за продан отглеждания там тигър с надеждата да спаси останалите умиращи от глад животни, съобщи агенция „Ройтерс" във вторник. Той иска 23 000 долара за екзотичното животно и е готов да се раздели и с елена, пеликаните и щраусите, за които също е готов да даде оферта.

В зоологическата градина вече има много смъртни случаи сред обитателите й. Някои от починалите екземпляри са мумифицирани и оставени като експонати в клетките – сред тях са лъв, тигър и шимпанзе. Само 15 от животните са още живи, но ръководството не може да им осигурява редовно храна. „Трябва да ги продам, за да ги спася" – казва Оуейда.
Според него, ако се намери купувач за тигъра, това може да подсигури за известно време препитание за останалите животни.

Зоопаркът, в който някога е имало 200 представители на животинския свят, е останал почти без финансиране заради драматичното спадане на продажбите на билети. Кризата и морът сред обитателите му настъпва по време на войната между Израел и „Хамас" през лятото на 2014 г.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки