С крадене на релси не се става милионер, нужен е акъл


С крадене на релси не се става милионер, нужен е акъл
За крадец не ставаш, сине, ти си будала...
11 Март 2016, Петък


Главният прокурор поиска имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев, гушнал милиони с активното съучастие на железничарски шефове

Автор: Десант

Обратно на поговорката, че не е луд, който яде баницата, а този, който му я дава, главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на поредния депутат, за когото законите в тази страна са били като врата в полето. В случая става дума за Илия Илиев, който е депутат от ДПС, избран от Ямбол, но е повече известен като лидер на ромската партия ДРОМ.
А тепърва ще има шанса да се прочуе и като (съ)участник в престъпление, което изглежда толкова нагло и същевременно е толкова просто, че буквално попада извън 100-те сравнително честни начина за правене на пари, известни на Остап Бендер. Чието име все пак е нарицателно за мошеник от класа…

В случая, дал повод на главния прокурор да поиска Илиев да стане клиент на Темида, нещата звучат като в пиеса на абсурда. Но ако не се префърцунваме излишно, можем да кажем, че са паднали добри пари от една хубава работа, ама циганска. Още не се знае дали ноу-хауто е на самия Илиев или на някое аверче в железниците, но резултатът е страхотен с(помен) с чужда пита – някъде за около 3 млн. лева.
При това по време на престъплението, в периода 2007-2009 г., оправният водач на ромската партия ДРОМ Илия Илиев е бил общински съветник в Столичния общински съвет от групата на ГЕРБ, както и председател на постоянната комисия по демографска политика и превенция на социалните рискове.

По данни на прокуратурата, по същото време Илиев, чрез подставени лица, контролирал три търговски дружества -  „Розалия ММ“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД и “Строителство и инвестиции“ ЕООД.
А ето и същността на престъплението - с тези дружества са били сключени общо четири договора за строителни дейности, само че работата не била свършена от фирмите, контролирани от Илиев, а от работници на самите възложители.
Вече го споменахме – става дума за многострадалните железници и по конкретно - за компанията, дето държи релсите и семафорите.

„Прощъпулникът” бил направен на 11 декември 2007 г., когато между Национална компания „Железопътна инфраструктура – София (НКЖИ) и „Розалия ММ“ ЕООД бил сключен договор с предмет „Възстановяване на отводнителните съоръжения от км. 68+880 до км. 71+617 в междугарието Моруница – Бяла по ІV –та главна ж.п. линия“, на стойност 999 560 лв. с ДДС.
Най-вероятно иде реч за скубане на бурени и дребни поправки, при това на добра цена – почти милион за по-малко от 3 км канавки край релсите. Което било свършено в срок, но от самите жепейци, а не от работници на фирма „Розалия ММ”. Обаче уговорената сума, осигурена от държавния бюджет, била изплатена от директора на русенската секция на  НКЖИ.

От проверките на прокуратурата става ясно, че във всички преговори по договора е вземал активно участие самият Илия Илиев. Извършените плащания са обосновани от неистински документи и от документи с невярно съдържание (строителни книжа, протоколи, фактури), които общинският съветник (и бъдещ депутат)  е осигурявал и предявявал на възложителя.
Казват, че апетитът идва с яденето.
На 12 септември 2008 г. между НКЖИ и държавното предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ бил сключен договор за „Аварийно възстановяване на отводнителните съоръжения от км. 68+880 до км. 76+500  в междугарието Моруница – Бяла по ІV- та главна жп линия“ на стойност 2 282 912 лв. с ДДС.

Тук в „играта” се включва директорът на поделението на „Транспортно строителство и възстановяване“ в гр. Горна Оряховица и  сключва три договора с подизпълнители – тоест с трите фирми, контролирани от Илия Илиев.
На 25 септември „Енерджи груп 2003“ ЕООД - собственост на брата на Илия Илиев – Йордан Илиев – получава поръчка да извърши ремонтно-строителни работи на стойност 665 508 лв.
На следващия ден е сключен договор с „Розалия ММ“ ЕООД за доставка и монтаж на канавки на стойност 814 477 лв. А на 9 октомври е подписан договор  със „Строителство и инвестиции“ ЕООД за ръчен изкоп, превоз и натоварване на земни маси – всичко това срещу скромните 662 629 лв.

А сега ще научите какво е бушон, както и колко много грехове могат да се прехвърлят на чужд гръб срещу едни 300 лева.
Официално вписаните в договорите управители на „Енерджи груп 2003“ ЕООД и „Строителство и инвестиции“ ЕООД - Никола М. и Ивайло К. не знаят за съществуването на тези договори, не са полагали подписи в документите и не са извършвали никакви дейности.  А Сузана С. – управител на „Розалия ММ“ ЕООД, в показанията си сочи, че срещу сумата от 300 лева се е съгласила да й бъде прехвърлена собствеността върху фирмата по молба на „батко й Илия  Илиев от Костинброд“ и е подписвала разни документи, но не знае точно какви.

И както вече се досещате, цялата работа пак била свършена от работници на железопътните предприятия, по разпореждане на директорите им, които също са привлечени като обвиняеми. Но парите отишли във фирмите, контролирани от Илия Илиев. 
Проспериращият бизнесмен явно е делял с когото трябва, поради което на този етап е загазил най-много до колене. От официалното съобщение на прокуратурата става ясно, че за днешния депутат от ДПС са събрани доказателства за това, чe е съучастник (помагач) в извършване на длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай и при условията на продължавано престъпление.

Неизвестните в това на пръв поглед решено равенство престъпление – извършители са най-малко две. Първото неизвестно е дали Илиев ще бъде осъден.
Второто неизвестно е по-плашещо и може би ще запази статуса си на неизвестно: колко още наглеци като Илиев и корумпирани жп шефове са действали по същата схема, докато железниците се движат към фалит със скоростта на експрес…


Илия Илиев е роден на 9 ноември 1975 г. Завършва право и публична администрация в Югозападния университет „Неофит Рилски”.
През 2002 г. учредява партия ДРОМ. През 2007 г. е избран за общински съветник в Столичния общински съвет от групата на ГЕРБ. След началото на вълненията в България през 2011 г. срещу престъпната фамилия Рашкови, отговорна за бруталното убийство на българско момче в Катуница, Илиев се опитва да предизвика цигански контрабунт в столичните квартали Факултето, Филиповци и „Христо Ботев“. 
Вечерта на 28 септември същата година в квартал „Христо Ботев“ казва по отношение на протестиращите мирно в София: „Те да се радват, че ние укротяваме хората и не сме тръгнали и ние натам. Защото, ако тръгнем 2 000 човека и ние в центъра, не искам да си представям какво може да стане”.



Архивите помнят

Искането на имунитета на депутат от ДПС заради участие в далавери не е прецедент в Народното събрание. През 2013 г. „народните избраници“ от етническата партия Гюнай Сефер и Митхат Табаков бяха изправени пред съда да отговарят за документна измама в град Дулово. Престъплението е било извършено през 2005 г., когато кмет на Дулово е Табаков, а Сефер - общински съветник. Общината сключила договор за ремонт на 1,2 км път в село Върбино с фирмата на Сефер „Булмекс”. Държавата платила 90 609 лв., след като били представени документи, че пътят е ремонтиран. Ремонт обаче изобщо не бил извършен, са установили разследващите органи впоследствие. През юни 2015 г. Митхат Табаков получи по това дело 4-годишна ефективна присъда за престъпление по служба. От февруари м.г. той излежава във варненския затвор и 5-годишно наказание за нарушение на Закона за обществените поръчки.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки