Искате картел? Ето, гарантиран е от ГЕРБ!


Искате картел? Ето, гарантиран е от ГЕРБ!
Таксиметровите компании във Варна вече ще возят на еднакви цени
11 Март 2016, Петък


Докато Борисов освобождава конкуренцията виртуално, подчинените му я потъпкаха реално

Автор: Илияна Христова

Реалният живот е различен от телевизионния. В момент, в който пред камерите Бойко Борисов отчита гръмки успехи срещу картелите, “освобождава” конкуренцията, воюва с всякакви монополи и привилегии, подопечените му варненски гербери посякоха единствената полза, която свободният пазар донесе в морската столица – смъкването на цените на таксиметровите услуги.
В сряда (9 март) местният Общински съвет повиши тарифите, потъпквайки безпардонно и безпрецедентно конкуренцията. Тъкмо картелът бе разбит в услуга на потребителите, и ГЕРБ взе, че го възстанови.

Дълги години лъвският пай от пазара на таксиметрови услуги във Варна бе поделен от четири големи фирми. Те поддържаха еднакви цени - около 80 стотинки за километър (средно дневна и нощна тарифа).
Както „Десант“ вече писа, в началото на тази година на местния пазар се появи нова фирма. За да пробият, собствениците й заработиха на минималната тарифа, определена в община Варна – 60 стотинки през деня и 65 стотинки през нощта.

Мениджърът на дружеството беше бит, офисът на новата фирма бе обсаден от протестиращи “бакшиши”, шествия с надути клаксони се проведоха и пред сградата на общината. Въпреки недоволството обаче, всички фирми, вкл. и водещите в бранша, се принудиха да возят на новите ниски цени.
За около 70 дни ползването на таксита във Варна наистина се превърна в рай – евтино, бързо, а и комфортно поради конкуренцията. Няма власт в света, която иска да ликвидира това удобство, напротив – всяка би го насърчила.

Не и ГЕРБ, управляваща Общинския съвет във Варна. В края на януари шефовете на ощетените фирми и транспортният синдикат “Авто” се срещнаха с общинари, настоявайки незабавно минималната цена да се вдигне. След което бе разигран следният етюд: “бакшишите” драпат за драстично повишаване на минималната цена (над 1 лв), а съветниците милосърдно в услуга на клиентите се съгласяват на “едва” 75 стотинки (85 през нощта).
Така във въпросната сряда минималният праг бе вдигнат до тези нива, централите незабавно заработиха на цените отпреди появата на новата фирма. “На общинарите всичко е ясно, да влезе… убитата конкуренция!”.

Като в най-дивите тоталитарни времена управляващата партия издиктува цени, при това лобистки, пред очите на всички.
И преди решението, и след него фирмите карат на еднакви тарифи. Какво е всичко това, ако не картел?
Съветниците взеха решението на извънредна сесия, свикана специално за целта. То бе гласувано да влезе в сила веднага, дори и ако някой тръгне да обжалва. Арестувани или съдени за боищата срещу новия конкурент в транспортната схема на града липсват. Друго няма какво да се добави.


Винаги в ущърб на клиентите

Проблем е и Законът за автомобилните превози, приет в мандата на БСП и ДПС. Той гласи, че общинските съвети трябва да определят минимални и максимални цени на такситата на територията на своята община. Повечето местни парламенти гласуваха единствено високи пределни стойности (най-често от 2 до 5 лева), за да защитят клиентите.
Текстът от закона обаче няколко пъти бе оборван от Комисията за защита на конкуренцията. Тя смята, че и минималните, и максималните цени са недопустима държавна регулация. Варненският опит показа, че и регулирането, и нерегулирането са все в ущърб на потребителите.



В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
любопитен
11.03.2016 11:26:24
0
0
Решението е повече от лесно. Знаят се цените на горивата, гумите, маслата и т.н., знае се и минималната работна заплата. Знае се и средният месечен пробег и средният разход на горива за 100км. Простата сметка ще покаже реалната себестойност на услугата. А тя е около 40 стотинки за 1 км. пробег! Или нека да бъдат 60 ст. с ДДС-то. Който вози под тази цена да бъде глобяван за дъмпинг, този който надува цената да я надува колкото си иска щом има кой да плаща. Само че за горницата данъкът трябва да е прогресивен. Така са решени нещата в Европа и за това цените им завършват на и 99... Да, но тук не е Европа, тук е Турция, благодарение на поколения политици и особено на Бойко Борисов.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки