Каменна кариера трови въздуха в пловдивско село


Каменна кариера трови въздуха в пловдивско село
Борис Ячев (вляво) пое ангажимент пред жителите на Куртово Конаре да запознае екоминистерството със скандалната концесия на каменната кариера
11 Март 2016, Петък


Каменна кариера трови въздуха в пловдивското село Куртово Конаре от 2014 г., а дейността й съсипва земеделската продукция в района.


Местните жители там протестират от много време, но общинската и държавна власт отказват да ги чуят.
За да се запознаят с проблемите на тези хора, на 5 март заместник-председателят на „Национален фронт за спасение на България“ и депутат от Патриотичния фронт Борис Ячев, заедно с областния координатор на НФСБ за Пловдив Андон Андонов организираха среща в селото.

Близо десетилетие каменната кариера е била затворена. Преди две години обаче започва отново да работи, след като е отдадена на концесия на частната фирма „Персенк инвест“ ООД.
„Дробовете ни вече са като на миньори, едва дишаме. Камионите минават по главния път от Куртово Конаре за Пловдив през 15 минути и оставят след себе си облаци бял прах. Дворовете ни побеляха, градините ни са съсипани“, разказва Васил Кадинов –  председател на гражданския Инициативен комитет, който се бори за прекратяването на скандалната концесия. Жителите на Куртово Конаре са започнали и подписка, в която до момента са се включили близо 500 души.

„След като направихме проверка, се оказа, че каменната кариера се намира в защитена територия на „Натура 2000“. Самата концесия пък е дадена от кабинета на Пламен Орешарски без провеждане на търг, което е нарушение на Закона за концесиите. И още – не е проведено задължителното в такива случаи обществено обсъждане с жителите на Куртово Конаре“, заяви Борис Ячев.
Депутатът допълни, че в бюджета на Община Стамболийски не са предвидени никакви приходи от концесията в пловдивското село. В същото време кариерата продължава да работи в нарушение, защото РИОСВ-Пловдив многократно са давали предписание на концесионера да изгради система за оросяване и обезпрашаване на съоръжението.

„Ще запозная лично заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков с нарушенията на екологичната обстановка в региона вследствие от дейността на кариерата. Нужно е и да се направи изследване на пораженията върху флората и фауната в района и на базата на резултатите да се предприемат мерки от страна екологичното министерство. Сигналите за нарушенията ще бъдат прегледани и от юристи, които ще преценят дали са налице условия за преразглеждане на концесионния договор“, отбеляза заместник-председателят на НФСБ.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки