Задължителното гласуване бе прието на първо четене


11 Март 2016, Петък


В четвъртък депутатите приеха на първо четене законопроекта на Патриотичния фронт с предложения за промени в Изборния кодекс,


предвиждащи гласуването да стане задължително. Положителен бе вотът на 121 народни представители, 29 бяха „против“, а 22 –  „въздържали се“.
Точно обратната бе картинката през 2006 г., когато в пленарна зала също бе разглеждан въпросът за задължителното гласуване – тогава „за“ бяха едва 27 от депутатите, 10 се въздържаха, а 110 се обявиха срещу предложението и то така и не бе прието. 

Проектът за изменения и допълнения в Изборния кодекс на патриотите предвижда също така да се въведе и задължително информационно табло с телефони на МВР и дежурния прокурор, до които да се изплащат жалби за нарушения в изборния ден, както и щаб, който експресно да решава тези казуси. А също и да се въведе активна регистрация със срок 35 дни преди деня на изборите, както и записите със СРС да се признават за доказателство и това да бъде записано в Наказателния кодекс.

Ако промените бъдат утвърдени и на второ четене и влязат сила, гласоподавателите, които не се явят в изборен ден пред урните и нямат уважителна причина за това, ще бъдат санкционирани с 50 лв., ако са работещи хора, а ако са социално слаби, ще им бъдат спирани помощите за 3 месеца.
Към момента упражняването на правото на глас е задължително в 33 държави по света, като в Белгия то съществува още от 1892 г. до днес. В Бразилия, Гърция и Люксембург от това задължение са освободени само възрастните хора.

Ако погледнем какви са санкциите за негласуване в тези страни, където то е задължително или се прилагат други разнообразни форми на задължителен вот, ще видим, че глобата от 50 лв., която ще се налага у нас, е много меко наказание.
В Белгия например, чиято столица Брюксел Обединена Европа избра за свое седалище, ако не се явиш най-малко на 4 вота в продължение на 15 години, направо губиш част от гражданските си права, а и още преди да изтече този срок ще ти е трудно да си намериш работа в обществения сектор.

В Боливия пък няма да можеш в течение на 3 месеца не да се лишил от социално помощи, както гласуваха в четвъртък депутатите, ами цяло тримесечие няма да можеш да си вземеш заплатата от банката.
Южните ни съседи пък, които ги е домързяло да отидат до избирателните секции, до 2000 г. срещаха сериозни затруднения при ваденето на шофьорска книжка и други документи за самоличност. В Мексико и Италия пък за това, че родителите не са упражнили правото си на глас, „плащат“ децата, за които достъпът до детските градини става доста труден в този случай.
Както коментира една медия: „колкото и странни да са санкциите, те си приличат по посланието – ти, който не гласуваш, затрудняваш демокрацията и затова демокрацията ще те затрудни, поне временно, поне за някои неща“.

Изследване на „Иконограф“ върху избирателната активност сочи, че на последните парламентарни избори, състояли се в съответните страни, в Белгия например (където гласуването е задължително и са предвидени санкции при неупражняването му) до урните са отишли 89,4% от избирателите; в Гърция (където също гласуването е задължително, но вече няма санкции при неспазването на това изискване), този процент е 63,6, а в България (докато все още не е в сила задължителното гласуване) на миналия парламентарен вот през 2014 г. активността на електората едвам достига 51,1 на сто.
Както се казва, коментарът е излишен!


В категории: Политика , Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Luck
09.08.2016 21:20:12
0
0
That insight solves the prmbelo. Thanks! http://rzgclop.com [url=http://syjiyuijxgp.com]syjiyuijxgp[/url] [link=http://lqdeachikj.com]lqdeachikj[/link]
5
Reggie
09.08.2016 13:42:04
0
0
Ah yes, nicely put, <a href="http://bqaeekbupp.com">evneeory.</a>
4
Makalah
08.08.2016 19:50:43
0
0
You coundl't pay me to ignore these posts! http://tomxpdb.com [url=http://fomhblggmuj.com]fomhblggmuj[/url] [link=http://vdehnuznfm.com]vdehnuznfm[/link]
3
Darrence
08.08.2016 05:07:30
0
0
If I <a href="http://uxxzgwiyptm.com">cominumcated</a> I could thank you enough for this, I'd be lying.
2
Dorie
07.08.2016 21:45:43
0
0
Tack för denna lektion i hur man skapar ett register i Base. Ska söka på din sida om det finns mer info att hämta om detta äHe.nmar också jobbat mycket med Calk innan men inte med Base.
1
MUNCHO
11.03.2016 10:47:25
0
0
GLASUVANETO NE E SAMO PRAVO,NO I MORALNO ZADALZENIE!V EDNO DEMOKRATI4NO OBCHTESTVO PRAVATA I ZADALZENIJATA VARVJAT RAKA ZA RAKA.NAPALNO RAZBIRA ME
ONEZI KOITO ZA OTVRATENI OT POLITI4ESKATA DEISTVITELNOST U NAS,KOITO KAZVAT,,AMA NJAMA ZA KOGO DA GLASUVAM,,/PO TO4NO E DA SE KAZE,,NJAMA ZA KAKVO,
KATO IDEJA DA GLASUVAM,,/AMI PREDLOZETE VIE IDEJA,UVAZAEMI DAMI I GOSPODA!
DA NE GOVORIM 4E IMATE PRAVOTO DA GLASUVATE NE SAMO ,,ZA,,NO I ,,PROTIV,,!
AKO STE OTGOVORNI LI4NOSTI-ZAJAVETE SVOJATA GRAZDANSKA POZICIJA,A NE OSTAVJAITE
VACHATA SADBA DA BADE RECHAVANA OT DRUGI XORA ILI NE BALGARI.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки