Готови сме да изградим ограда и по границата с Гърция


Готови сме да изградим ограда и по границата с Гърция
Ако се наложи, ще вдигаме ограда и на границата с Гърция, обяви тези дни министърът на отбраната Николай Ненчев
11 Март 2016, Петък


От Европарламента предупреждават за възможно пренасочване на Балканския маршрут през България, нашите власти казват, че са взети предохранителни мерки

Автор: Десант

Ако се наложи, и по границата с Гърция ще се изгради ограда. Имаме готовност да го направим. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев след посещението си на граничния КПП Кулата-Промахон. Преди дни там се проведе съвместното учение "Граница 2016" между армейски части, гранични полицаи и жандармерия, които тренираха за посрещането на евентуална вълна от мигранти.

Такова „цунами” може да се очаква,  след като в понеделник, на извънредната среща на върха в Брюксел, лидерите на страните членки на ЕС все пак взеха решение за затваряне на сегашния Балкански маршрут от Гърция към страните от Централна и Западна Европа.
Веднага след това Сърбия, Македония, Словения и Хърватия обявиха, че затварят границите си за нелегални мигранти и ще пропускат само тези, които отговарят на изискванията за бежански статут или имат редовни документи и визи. Това се отнася и за Унгария, която в сряда обяви извънредна ситуация по отношение на мигрантската вълна.

Тъкмо тогава евродепутати от различни парламентарни групи изразиха опасения, че със затварянето на миграционния път през Западните Балкани мигрантите може да се насочат към България. На сесията на ЕП в Страсбург мнозина коментираха със загриженост, че има опасност Гърция да се превърне в клетка без изход за бежанците и настояха Брюксел да вземе мерки за затваряне на незаконните пътища за миграция през Албания и България.
На свой ред българските власти – в лицето на премиера Борисов, вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, министъра на външните работи Даниел Митов и военният министър Николай Ненчев – увериха, че са взети всички възможни мерки за адекватна реакция, в случай че десетките хиляди мигранти, които се намират в Гърция и се увеличават всеки ден, опитат да използват коридор през България. 

„Убедих се на място, че има много добра координация. И в момента се извършват съвместни действия - тренировки и обучения между въоръжените сили и жандармерията. Работим изключително добре също с местната власт и с Гранична полиция“, информира министър Ненчев.
Той разясни, че начините за противодействие при евентуално придвижване на бежански поток към нашата страна вече са определени в разработените планове и инструкции по съвместно патрулиране, наблюдателна система, събиране на информация.

Ненчев допълни, че има готовност в съвместните действия да се включат около 650-700 военнослужещи, като техният брой може да нарасне при необходимост. Има готовност и за разполагане на преградни съоръжения, но засега ситуацията не го налагала.
„Направили сме всичко, което може да се направи, за да не допуснем нов мигрантски поток към България”, категоричен бе премиерът Бойко Борисов. 
Това че Сърбия затвори границите си за бежанците, не променя ситуацията у нас, смята и Румяна Бъчварова.

Тя увери, че се взимат всички мерки и се засилва ресурсно и организационно готовността по границата срещу опити за нелегално и организирано влизане на имигранти. По думите ѝ, натискът откъм Гърция е голям, но Европейското решение за спиране на нелегалното влизане ще бъде силен сигнал към тези, които се канят да тръгнат.
Няма данни за увеличен миграционен натиск към нашата граница. Българската държава е напълно подготвена за всяка ситуация, коментира и министърът на външните работи Даниел Митов. Той разясни, че страната ни е мобилизирала голям брой гранични полицаи, както и армията за охрана на границите, следят се потенциалните варианти и миграционни потоци, които е възможно да тръгнат към нас. България има договорености с Турция и Гърция за система за ранно предупреждение, допълни Митов.

Също в сряда парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред изслуша отговорните за довършването на преградното съоръжение по границата  с Турция. Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев съобщи пред комисията, че няма започнато проектиране и съответно строителството на общо 112 км от оградата - 90 км на територията на Бургаска област и 12 км в област Хасково.
Гунев припомни, че на 12 март 2015 г. беше взето решение за изграждане на оградата и беше поставена задачата областните управители на Хасково, Бургас и Ямбол да проектират и изградят съоръжението, като за целта правителството им отпусна 64 млн. лв., а по-късно и допълнително 35 млн. лв., с които ще бъде довършена изцяло оградата от ГКПП Капитан Андреево до ГКПП Малко Търново с изключение на 10 км преди Малко Търново.

На свой ред областният управител на Бургас Вълко Чолаков увери, че до края на март ще са готови 26 км. Те се строят от три фирми, на които са платени 14 млн. лева и има да получават още 10 милиона. Проектирани са за изпълнение още около 34 км защитно съоръжение, чието строителство ще струва 33 млн. лева. По думите на Чолаков, при осигурено финансиране, останалата част от 90-те км ограда ще бъде построена до два месеца след проектирането.
От изложението на областния управител на Хасково Станислав Дечев стана ясно, че на територията на областта е трябвало да бъдат изградени общо 33,6 километра ограда като се строят по около 6 км на месец и до момента има вдигната общо около 17 км ограда. Дечев увери, че до 20 юни ще бъдат ще бъде завършено цялостното строителство на планираното преградно съоръжение.

Закъснение има и при строителството на територията на Ямболска област. Тамошният губернатор Димитър Иванов прогнозира, че след месец ще са готови 27 от общо 35-те километра ограда, а цялото съоръжение вероятно ще бъде завършено след 3 месеца.
Досега правителството е отпуснало 99 млн. лева за проектирането и строителството на 112 км от съоръжението по границата и тези пари вероятно няма да стигнат.
Има разговори и се очаква европейско финансиране за оградата по границата, съобщи председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.
Лидерът на НФСБ каза, че според справка от МВР проектирането на оградата по границата ще струва 600 000 лв. и призова да се даде конкретна информация за това кога ще бъде завършено съоръжението на границата.

След като Филип Гунев заяви, че не може да каже нито кога ще бъде завършено цялата ограда, нито колко ще струва това, той бе буквално смъмрен от председателя на вътрешната комисия Цветан Цветанов: „Елементарно е да се даде информация за стойността на оградата по границата и за това, какво е свършено досега, стига да има воля това да се направи.”

Цветанов призова Гунев в най-кратки срокове да предостави на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред допълнителна и обобщена информация, за да може бъде извикан финансовия министър Владислав Горанов, който да отговори на въпросите, свързани с нуждата от допълнително финансиране на строителството.
Имало е 62 случая, когато оградата, построена при правителството на Пламен Орешарски, е била преодолявана, информира още Филип Гунев.


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
11.03.2016 10:13:54
0
0
A DANO,AMA NADA LI!KATO SE VIZDAT BAVNITE TEMPOVE I LIPSATA NA DOBRA ORGANIZACIJA.ZA TOVA VREME UNGARIJA NAPRAVI OGRADA PO TZELATA SI GRANITZA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки