Поклон пред жертвите на протурския тероризъм


Поклон пред жертвите на протурския тероризъм
11 Март 2016, Петък


На възпоменателен митинг, организиран за десета година от НФСБ и телевизия СКАТ, бяха почетени загиналите при кървавия атентат на гара Буново

Автор: Десант

Не на тероризма и разделението на нацията! Под този наслов на 9 март се проведе възпоменателен митинг в памет на жертвите на протурския тероризъм в България. На тази дата се навършиха 31 години от кървавия атентат край гара Буново, при който бяха убити 7 души, сред които и две невръстни деца. Въпреки проливния дъжд и лошото време, пред 7-метровия мемориал, издигнат през 2007 г. със средства на телевизия СКАТ, се събраха десетки членове и симпатизанти на „Национален фронт за спасение на България“ от София, Перник, Самоков, Габрово и Ловеч. Близки на загиналите, жители на Буново, както и свидетели на трагедията преди 3 десетилетия също бяха там, за да склонят глава пред паметта на невинните жертви.

За последните 10 години, откакто родолюбците от НФСБ и телевизия СКАТ отбелязват тъжната годишнина, пред паметника на гара Буново едва за втори път тук дойдоха и представители на висшата държавна власт и парламентарно представени политически сили.
След като през 2015 г. събитието бе уважено от министър-председателят Бойко Борисов, тази година по покана на лидера на НФСБ и председател на парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов, на него присъства вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Сред официалните лица бяха още заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, народните представители от Патриотичния фронт Валентин Касабов, Христиан Митев, Димитър Байрактаров, Юлиан Ангелов и Красимир Богданов, заместник-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев, депутатът от БСП Валери Жаблянов и кметът на село Мирково Цветанка Йотина.
Възпоминанието започна със заупокойна молитва в памет на загиналите, отслужена от отец Николай. Той припомни, че на 9 март православната църква почита паметта на свети Четиридесет мъченици и сравни жертвите на атентата със загиналите за християнската вяра.

Поклонението започна със слово на Силвия Трендафилова, журналист от телевизия СКАТ, която е автор на единствения по рода си документален филм „Кървава чешма“, разказващ за зловещите събития на тази дата през 1985 г., когато членове на така нареченото „Турското национал-освободително движение в България“ (ТНОДБ) взривяват вагона за майки с деца на бързия влак Бургас-София. Извършители на жестокото престъпление са Емин Мохамедали, Али Аптула, Аптула Чакър и Саафет Реджеб Реджеб. Те са заловени и осъдени на смърт през 1988 г.

„Всяка година на тази дата се събираме тук, за да преосмислим зловещите събитията от 1985 г.“, каза Валери Симеонов. По негова лична инициатива и благодарение на последователната политика на телевизия СКАТ, през 2011 г. бе разрушена срамната за българския народ „кървава чешма“, вдигната в памет на убийците в бургаското село Трънак.
„Страната ни е реално заплашена от терористите и ние трябва са научим да се противопоставяме с нужните мерки. В тези тежки времена за България и Европа ние трябва със всички средства да се противопоставим на насилието във всичките му форми, защото то руши съвременната цивилизация и демокрация. Искам да благодаря на Валери Симеонов за поканата и организацията на възпоминанието, защото терористичният акт на гара Буново не трябва да бъде забравян. Споменът за жертвите е именно това, което ни прави по-силни като нация и държава“, подчерта вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Заместник-председателят на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) припомни, че трагедията от 9 март 1985 г. е най-големият и смъртоносен железопътен терористичен акт в българската история.
„Изминалите повече от 30 години от атентата в Буново не могат да заличат ужаса и дълбоката покруса от загиналите майки и деца. Думите, с които очевидците описват трагедията, са повече от красноречиви – разкъсани тела, кръв, огън и предсмъртните писъци на седем души.

Няма и не може да има оправдание за това посегателство над невинни животи. Всяка справедлива кауза може и трябва да е отстоявана със силата на словото убеждаването и зачитането на мненията на всички.
Никой не трябва да извършва актове на насилие, за да докаже своята политическа правота. Искам да припомня, че българското Народно събрание винаги е осъждало всяко терористично нападение като посегателство срещу цивилизацията и демокрацията“, заяви Главчев.

Той призова за задружни усилия на всички българи, без значение на религията, в борба срещу тероризма и добави: „Българският народ трябва да бъде единен срещу всяко едно насилие – особено сега, когато цяла Европа е потресена от серия жестоки терористични акции. Искам да призова всички сънародници, да положим усилия да живеем в съгласие, за да допринесем за стабилността на България. Парламентът е мястото, където се прави политика. Там се коват законите, които определят посоката на развитие на България. Всички ние – християни и мюсюлмани, трябва да работим заедно за Родината. Взаимната омраза не води до нищо добро, а доказателството за това е случилото се на гара Буново“.

Народният представител от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов припомни, че истинският вдъхновител на атентаторите е Турция, която и към днешна дата финансира обучението на радикални ислямисти у нас.
„Доказано е, че Анкара е участвала в организацията и финансирането на така нареченото ТНДОБ. Става въпрос за една системна, добре организирана терористична сила, подкрепяна от тогавашното държавно ръководство на Турция и нейните тайни служби. Ние като политици сме задължени да прекратим влиянието на Анкара сред българските мюсюлмани, което пряко застрашава сигурността на страната“, заяви Ангелов.
В края на възпоменателния митинг бяха поднесени венци и цветя пред монумента, който е дело на скулптора Александър Хайтов и архитекта Здравец Хайтов, синове на великия български писател Николай Хайтов.


Валери Симеонов:
Обединени българи –
това е съвременният прочит на тази трагедия


Всяка година на тази дата се събираме тук за този трагичен повод – гибелта на седмина българи. И винаги на тази дата  ние се опитваме да преосмислим събитията отпреди повече от 30 години, за да направим своя съвременен прочит.
Вярно е, че е имало разделение и противопоставяне във времето на тези събития, но това по никакъв начин не оправдава масово убийство. Какъв „борец“ за права трябва да си, за да взривиш вагон за майки с деца.
За съжаление днес, след толкова години, сме свидетели на множество терористични актове в страни, близо до нашите граници.

Всички ние трябва да си дадем сметка, че в условията на една безпрецедентна бежанската криза, България, слава Богу, успява да запази своето положение на остров на стабилността. Това е благодарение на последователните действия, извършени както от политическите сили в парламента, така и от правителството - българската държава да остане незасегната от тази бежанска вълна.
Бих искал да призова за обединение на всички българи, защото в него е силата на страната ни. Това е съвременният прочит на трагичните събития от 1885 г.



Атентатът на гара Буново не е борба за свобода,
а безсмислен терор над българи


Терористите в името на своите тесни егоистични цели пожертваха животите на невинни български граждани преди 31 години. Този акт подлежи на преоценка през годините от българските политици, а не от гражданите на България които винаги са са знаели какво е терористичен акт, каза по време на възпоменателния митинг Валери Жаблянов.

Постигането на политическите цели чрез избиването на мирни граждани е недопустимо, защото принципите на хуманизма не могат да бъдат пренасяни в жертва на властта и политиката. Нека да си припомним в началото на прехода каква бе оценката за атентата на гара Буново, как се стигна до издигането величавия монумент в памет на жертвите, какви усилия костваше дори да се постигне отбелязването на 9 март на държавно ниво. Дълго време атентатът бе представян като борба за свобода, но ние ясно трябва да кажем, че това бе безсмислен и жесток терор над български граждани, каза още депутатът.


„Атентатът на гара Буново е предисторията на ислямските терористични актове в Европа през последните години“, каза Валери Симеонов На възпоменателния митинг, организиран за десети пореден път от телевизия СКАТ,  бе и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки