Пресен сок от магданоз прочиства бъбреците


10 Март 2016, Четвъртък


Растението помага и при заболявания на храносмилателната система

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Родината на магданоза са средиземноморските страни, където растението се среща в диво състояние. Оттам то се разпространява по целия свят. През средните векове е отглеждано в почти всички европейски страни.
Магданозът представлява двегодишно растение от семейство Сенникоцветни. Цъфти през юни-август. Използват се плодовете, листата и корените му, които се вадят наесен или в продължение на цялата зима, а плодовете се берат, след като узреят – през август и септември.

Във всички части на растението, особено в плодовете му, се съдържа етерично масло от 2 до 7%, богато на опиол и миристицин. Освен това в корените, в плодовете и в зелената част има много флавоноиди.
Науката е доказала, че всички части на магданоза имат пикочогонно действие, което се дължи на съдържащите се в него етерично масло и флавоноиди. Диуретичният ефект на етеричното масло е резултат от прякото му въздействие върху бъбречните каналчета.

Противоспастичното действие се дължи на съдържащите се в растението флавоноиди. Поради количествените различия в разпределението на тези съставки в различните части на растението плодовете му проявяват доста по-силно пикочогонно действие от корените. С тази цел те се използват много често при воднянка, отоци от сърдечен произход, камъни в бъбреците и пикочния мехур, както и при цистити и пиелити. Магданозът се препоръчва още и за подобряване на апетита и храносмилането.

Поради противо-спастичния им ефект семената на растението се използват и при болезнена менструация. Те се препоръчват също така и при нарушения на менструалния цикъл, при доброкачествени увеличения и възпаления на простатата и като потогонно средство.
Понякога заедно със семената се използват надземната част и корените на магданоза. Растението е полезно за външно приложение при ухапване от комари и пчели, като антипаразитно средство, за козметични измивания, за премахване на лунички и тъмни пигментни петна по лицето.

Българската народна медицина препоръчва магданоза още при възпаление и пясък в бъбреците и пикочния мехур, при трудно уриниране, при бяло течение. Растението се използва и за увеличаване млякото на кърмачките.
Магданозът и неговите продукти се използват при много заболявания на храносмилателната система: за подобряване на апетита, против метеоризъм, газове в червата, диспепсия, болести на черния дроб.

В тези случаи растението се използва под формата на настойка или запарка. При бъбречно-каменна болест, цистит, пиелит, нощно напикаване при децата, простатит се използват пресен сок, настойка или запарка. За декомпенсация на сърдечносъдовата система с отоци могат да се пият пресен сок, запарка, настройка.
В козметиката пък се използва лосион, с който се измива лицето при наличието на лунички и тъмни петна.
Зелената маса на магданоза, особено на листните сортове, се използва широко в готварството като гарнитура и апетитовъзбуждаща подправка. Сладкият му и ароматен корен има дори още по-широко приложение от листата му.

Няколко практични съвета
1 с.л. изсушени и ситно нарязани корени или листа, или 1 ч.л. от семената се киснат 2 часа в 400 мл вряла вода. Пие се по 100 мл преди ядене,  4 пъти дневно.
От магданоз могат да се приготвят:
Пресен сок: Пресният сок от растението се пие по 1 с.л. преди ядене, 3 пъти дневно.
Настойка: ½ ч.л. счукани плодчета се накисват в една чаша вода в продължение на 8 часа. Това е и дневната доза, която можете да се приема.

Запарка: 4 ч.л. ситно нарязани изсушени корени се заливат с ¼ литър вряща вода. Запарката се прецежда след 15 минути. Това е дозата за 2 дни.
Мехлем от магданоз: Две части сок от магданоз се смесват с 3-4 части вазелин.
Лосион: 200 г пресен магданоз се заливат с ½ литър вряла вода и се оставят да киснат 1 час. Лосионът се използва за почистване и освежаване на лицето.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки