Дежурство на повикване


10 Март 2016, Четвъртък


Моя братовчедка страда от Паркинсон.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Интересувам се какво представлява заболяването и как се лекува тремора на ръцете?
Минка Минкова,
Варна

Обикновено това е типичният признак за Паркинсонова болест. А по същество тя се характеризира с разстройство на волевите и неволеви движения. То се проявява със забавени, отслабени дори изчезнали движения, мускулна „скованост“ и тремор (треперене на ръцете) при покой. Понякога се наблюдават допълнителни нарушения като депресия или деменция. При 65-70% от пациентите се касае за прогресиращо заболяване на централната нервна система.

Останалите случаи на паркинсонизъм се дължат на прекарани инфекциозни заболявания (например остър съвременен паркинсонов енцефалит, сифилис и други), интоксикации( манган, СО и т.н. ), лечение с някои медикаменти (невролептици, калциеви антагонисти), повтарящи се травми на главния мозък (боксьори), съдови заболявани на мозъчните кръвоносни съдове. Освен това паркинсонизмът може да се наблюдава и като отделен синдром, наред с различни неврологични прояви при някои невродегенеративни заболявания: атрофия, Алцхаймер (старческо оглупяване) и други.

Разстройството на движенията обуславя редица смущения в поведението на болния: затруднено обличане, писане, масковидно лице, промяна в скоростта на изговора на думите, изчезване на физиологичното размахване на ръцете при ходене и затруднения в началото и края на ходенето.
Сковаността на всички мускули води до характерната поза на паркинсоника – типичният феномен на „зъбчато колело“. Дълготрайно повишеният мускулен тонус поражда болки в ставите, т. нар. синдром рамо-ръка и болки в областта на „кръста“.

Наблюдава се и тремор (треперене) в покой, изразен предимно в долните групи мускули на ръцете, по-рядко и краката, челюстта и езика. Проявите на нарушения при вегетативната нервна система са най-различни: намалено слюноотделяне, нарушения в гълтането, повишена мастна секреция с мазно лице, тенденция към ниско кръвно налягане, смущения при уринирането, запек, смутена терморегулация.

Паркинсоновата болест е хронично прогресиращо заболяване, при което смъртността при нелекуваните пациенти е 1,3-3 пъти по-висока в сравнение с лицата от същата възрастова група. За лечението му се използват редица съвременни медикаменти, които успешно повлияват болестта. Те се прилагат само под контрола на лекари специалисти.

Препоръчваните по вестници и телевизии алтернативни (бабешки) методи са опасни. Все пак с гордост тук е мястото да отбележим, че през тридесетте години на миналия век 22 центъра за лечение на паркинсонизма в Италия са го лекували успешно с т. нар. „Кура булгара“ (Българско лечение) на народния лечител Иван Раев. В основата му са заложени алкалоидите, извлечени от корените на билката лудо биле. Важно е обаче да се знае, че те са силно токсични и не бива да се прилагат като самолечение, още повече пък от набедени „лечители“.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки