Време е стадата да се изчистят от паразити


Време е стадата да се изчистят от паразити
08 Март 2016, Вторник


Паразитозите представляват огромна група заболявания, които по същността си са незаразни, но нанасят сериозни щети на фермерите.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Коварното при тези заболявания е, че те не водят обикновено до бърза смърт и най-често не показват типични клинични симптоми. Затова пък в резултат на опаразитяване животните силно намаляват продуктивността си (мляко, месо, вълна, яйца и др.), не се заплождат или трудно се заплождат и раждат слаби и/или нежизнеспособни приплоди.
Само един факт, който отдавна сме забелязали и е потвърден многократно в практиката – след едно щателно и добре извършено обезпаразитяване на крава още на 2-я ден след третирането млечността й се повишава с 2-3 литра, а в някои случаи и много повече.

Кога е абсолютно наложително да обезпаразитяваме животните? Основното правило тук е – при влизане в оборите (т.е. наесен) и при излизане от оборите (т.е. напролет). Сега, с настъпването на пролетта, едно от най-важните мероприятия за стопаните е да се изчистят стадата от вътрешните паразити – белодробни и стомашно-чревни глисти, тении, паразити на черния дроб (метил) и др. Ако това третиране не се извърши, животните ще слабеят, независимо от доброто хранене, и ще имат ниска продуктивност през целия сезон.

Вътрешно може да използват препарати, съдържащи албендазол (Vermitan, Albendasolи др.), които са с много широк спектър на действие – те убиват над 18 вида паразити. Ако овцете и козите са по-едри (над 60 кг), се изполват болуси от 600 мг, ако са около и под 50 кг – достатъчни са болуси от 300 мг. Карантинните срокове на препаратите от тази голяма група са: за месо и вътрешни органи – 14 дни, а за мляко – 5 дни.
Втората голяма група препарати, масово използвани у нас, са медикаментите на основата на айвермектин – Ivomec, Pandex, Noromectin, Ecomectin, Syvamec, Ivermectin CC, Sevamecи др. Тези препарати се прилагат подкожно в обичайна доза1 мл на 50 кг живо тегло – за преживни животни и в доза 1 мл на 30 кг ж.т. за свине. Съществуват и препарати на същата основа, които се прилагат през устата – Bulmectin, Abantelи др.

Тези лекарства имат двойно действие – те убиват както вътрешните паразити, така и външните – кърлежи, бълхи, въшки. Трябва да се има предвид, че употребата на айвермектините е противопоказана в лактационния период, тъй като се излъчват с млякото и то става негодно за човешка консумация. Остатъците от лечебните препарати в месото и вътрешните органи престояват при говеда – 49 дни, а при овце и кози – 14 дни.

В райони, където кърлежите представляват сериозен проблем, освен айвермектини, може да се извърши и поливане по гърба на овцете, козите и говедата с инсектицидни препарати. Използват се Icon, Cardicid, Ectominи др., които се разтварят във вода и се използват веднага след разтваряне. Обичайната пропорция е1 -2 мл на 1 л вода. Това мероприятие представлява външно обезпаразитяване, което в никакъв случай не замества и не изключва вътрешното обезпаразитяване. Разбира се, вътрешното и външно „изчистване” на стоката е най-добрият вариант, който осигурява пълно спокойствие на животните и гарантира най-добри доходи за фермера.

Ако в стопанството има домашни любимци – кучета и котки, сега е времето и те да се  обработят профилактично срещу бълхи и кърлежи. Пазарът е залят от добри препарати с широк спектър, включително срещу вътрешни и външни паразити.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Симов
16.01.2019 16:10:41
0
0
Диатомит /диатомична пръст/- фуражна добавка срещу паразити, акари, въшки при овцете.

Диатомит на прах. Цена: 5 кг. – 30 лв.; 10 кг. – 50 лв.; 20 кг.; – 90 лв.; 3 лв./кг. при по големи количества.
Куриерска доставка.
За контакт 0876265091

Диатомитната пръст /диатомит/ е отлична фуражна добавка за вашите животни. Фермерите и собствениците на домашни любимци имат много истории за ползите от добавянето на диатомита в храни за животни. Диатомичната пръст може да стимулира здравето на храносмилателната система и да направи вълната на овцете по плътна и лъскава. Можете да го добавите ежедневно във фуражите на животните, или можете да го смесвате с голямо количество фураж и да го съхранявате по този начин. Диатомита е много добър при абсорбиране на влага, което го прави чудесен природен консервант за храна за животни.

Следвайте ръководството ни по-долу, за да видите как можете да добавите диатомита към диетата на овцете си.

1. Преди да хранете овцете си, претегляйте фуража, който планирате да използвате, и вземете предвид теглото му.
2.Измерете 2% от теглото на фуража диатомит. Това е пропорцията на диатомит, които трябва да бъде добавен към фуража.
3.Разпространете диатомита над вашето овесено семе или фураж и го разбъркайте.
4.Хранете овцете си както обикновено. За максимална полза, давайте диатомита на вашите овце в техните храни или сено всеки ден.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки