Французи представят в Сливен нови породи овце


Французи представят в Сливен нови породи овце
08 Март 2016, Вторник


Френската Асоциация по планинско овцевъдство ще представи нови породи овце на XІІІ-ото Национално изложение на животновъдите „Сливен 2016“.


Това стана ясно на среща на заместник-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров с г-н Жан-Люк Шовел, президент на ROM selection - Асоциация по планинско овцевъдство, която се проведе в рамките на Международния салон за селско стопанство в Париж, Франция.

Френската организация е заявила намерението си да участва на специализираното изложение като първа стъпка в представянето на своите породи овце. Инициативата е част от подписано споразумение за сътрудничество и развитие на овцевъдството между браншовите организации на България и Франция. Целта е да се постигне ефективна кръстоска между български и френски породи овце, която да бъде отглеждана в България, с цел производство на месо и износ на френския пазар.

По време на срещата двете страни се договориха и за задълбочаване на сътрудничеството чрез съвместни проекти в областта на животновъдството. Предвижда се български фермери да посетят френски ферми с цел обучение и обмяна на опит. „Изпълнението на подобен проект по овцевъдство цели популяризиране на този сектор у нас“, заяви зам.-министър Димитров.

Той допълни още, че чрез изграждане на модулна ферма за отглеждане на овце ще се даде възможност за провеждане на демонстрации, обучения и развъдната дейност.
От българска страна ще участват и аграрните университети, които също ще имат възможност да се включат чрез биологични изследвания и стопански анализи за адаптивност на френските породи на местна почва от гледна точка на тяхната продуктивност и пазарна възприемчивост. Като партньор на проекта от България е определен Тракийският университет в Стара Загора.
По думите на преподавателя във вуза проф. Радослав Славов това е опит да се направи връзка между селскостопанската наука и университетите.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки