Уникална църква в Черногорово се нуждае от ремонт


Уникална църква в Черногорово се нуждае от ремонт
Търсят се поне 10 000 лв. за ремонта на църквата в село Черногорово
06 Март 2016, Неделя


Уникалната църква „Свети Харалампий” в димитровградското село Черногорово се нуждае от ремонт и вече е започнало набирането на средства,

Автор: Янко Георгиев

за да бъде извършено възстановяването на светинята, явяваща се най-стария храм в общината, който е с голяма историческа стойност.
В момента оградата му е паднала и в църковния двор необезпокоявано се разхождат всякакви животни. Със събраните пари се предвижда да се обнови и предверието на храма, където е изографисана иконата на свети Харалампий.
Църквата е построена с усилията на цялото население на някогашното село Караорман. Изографисана е през 1864 г. от Алексий Иконописец.

Съществува легенда, според която черногорци избрали св. Харалампий за патрон на храма си, тъй като всяка година на деня, посветен на светеца – 11 февруари, от гората излизал голям елен, който се пренасял в жертва.
Местните използвали благосклонността на гръцкия патриарх в Цариград, който бил убеден, че в село Черногорово има гръцки поданици, за да получат разрешение за строежа.

Според исторически данни през възрожденските години (1857 г.) местните първенци получили специален ферман от султан Абдул Меджид, според който населеното място добивало право да построи църковен храм с име „Свети Харалампий” с размери 24 аршина дължина, 14 аршина широчина и 9 аршина височина под надзора и със знанието на каймакамина и мюфтията. Но построяването на сградата се забавило с няколко години, докато бъде уточнено мястото й и бъдат осигурени нужните материали и майстори за издигането й.

Строителството е завършено през 1863 г., като това е отбелязано на специално изсечен камък. Здравата каменна зидария с дебелина на стените един метър и висок свод без колони и до днес стои непокътната. 
Православният храм има бикони, някои с датировка и имената на зографите, работили през 60-те години на ХІХ в. Освен библейските сюжети, интерес представлява сцена от неизвестен автор, изобразяваща три синджира роби.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки