И в Украйна започнаха да строят лагери за бежанци от Сирия


04 Март 2016, Петък


Местните жители масово изразяват недоволство от това решение на властите


Украйна, както е известно, още не е член на Европейския съюз, но очевидно, за да натрупат актив пред Брюксел, сега властите в Киев са се наели да изградят бежански лагер за около 200 мигранти. Жителите на град Яготин, който е избран за тази почетна мисия, обаче протестират дружно срещу това намерение. Населението на отдалеченото на 101 км от украинската столица населено място е 23 хиляди души, които не са във възторг от бъдещото си съседство с пришълци от Близкия Изток и Африка. В същото време, в Яготин масово прииждат бежанци от Армения.

Сред новодошлите се оказват не само останали без препитание хора. Според местните жители, районният център е залят от бандитизъм с ярко изразени „национални особености“.  Първата партида с имигранти от Сирия ще е около 200-250 човека. За разлика от арменските бежанци, те ще живеят в доста по-комфортни условия – в пететажни кооперации на ул. „Студентска“ номер 2, които първоначално са били замислени като общежития за студентите от намиращото се в градчето медицинско училище. След това сградите били обещани на участващите в ликвидирането на последствията от аварията в Чернобилската АЕЦ. 

Първите преселници, които ще бъдат настанени в тях, ще пристигнат в Яготин в края на тази година. Покрай заделените от украинския бюджет 32 милиона гривни (валутата в бившата съветска република, б. р.) за посрещането на мигрантите, Евросъюзът също е обещал да даде средства за целта.
„Тези хора ще ни донесат маса проблеми, а в нашия район и без това си имаме предостатъчно ядове“ – казва общественикът Иван Заморски. На същото мнение е и депутатът в Киевския областен съвет Армен Шахарянц, който изтъква: „Смятам, че 250 бежанци за такъв малък град са истинска катастрофа. Европа се отказва от тях и ги натрапва на нашата страна“.

Местното население едва ли мигновено ще приеме пришълците като „свои“, поради което яготинците биват смятани за расисти, както масово се постъпва в такива случаи. Както се възмущават от опозицията в Украйна: „Между своите герои на фронта и африканците и сирийците украинската власт в угода на Брюксел избира последните. И това е поредният повод да се замислим – нужна ли ни е такава Европа и такава власт?!“.
„Строителството на бежанския център вече „изяде“ не един милион гривни. В Украйна има повече от милион собствени бежанци. Самите украинци масово търсят възможности да избягат някъде. А се каним да приемаме бежанци. И то, след като в същото време стотици семейства са наредени на опашка за получаване на жилище. Но никой не се интересува от мнението на народа“ - отбелязва още Шахарянц.

Яготинският кмет Наталия Дзюба съчувства на хората отдалече. И настоява част от построените помещения да се дадат на сирийци, а останалите – на преселници от Донбас. Но повечето граждани не са склонни на такъв компромис. Междувременно на 1 март РИА „Новости“ съобщи, че в официалното издание на Върховната рада „Гласът на Украйна“ е обнародван Законът за ратификация на договореностите на страната с НАТО за предоставянето на статут на представителство на Алианса там.
Припомняме, че през септември 2015 г. украинският външен министър Павел Климкин и генералният секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг подписаха двустранен документ за създаването в страната на дипломатическо представителство на НАТО.

Преди това в Украйна съществуваха два офиса на Алианса – граждански и военен. Сега те ще бъдат обединени, а техните пълномощия и функции – разширени.
До 2020 г. бившата съветска република трябва да осигури пълната съвместимост на своите въоръжени сили с тези на страните членки на Северноатлантическия пакт. Бившият генерален секретар на организацията Расмусен по-рано заяви, че за влизането на Украйна в НАТО ще е нужно тя да покрие редица критерии, за което ще й е трябва много време. По мнението на експерти, в близките 20 години украинската държава няма да може да претендира за членство в Алианса.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки