Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
04 Март 2016, Петък


Коктейл от пародийна религия, раиоактивен иридий и чудовищна инфлация


Летящо спагетено чудовище ще венчава в Нова Зеландия

Властите в Нова Зеландия легализират сватбените церемонии на Църквата на Летящото спагетено чудовище, съобщи австралийската версия на сайта на „ABC".
Църквата, която вярва, че съществуването на бог, направен от спагети и кюфтенца, е еднакво правдоподобно на съществуването на който и да е друг, получи първото си разрешение за издаване на брачни свидетелства.
Богът на тази религия се нарича Летящото спагетено чудовище и е лице на вярване, което промотира лековерен поглед към всички религии и се бори срещу преподаването на креационизма в държавните училища.

Раят в тази църква представлява вулкан, изливащ студена бира, населен със стриптийзьорки. Адът изглежда приблизително по същия начин, но бирата е изветряла, а стриптийзьорките пренасят венерически болести.
За първи път това божество се споменава в отворено протестно писмо на Боби Хендерсън, изпратено през 2005 г. до Борда по образование в Канзас, в което авторът му се противопоставя на включването в учебниците на алтернативи на еволюционната теория.
Движението днес има хиляди последователи.

Сега членовете са църквата, които се наричат „пастафарианци“, могат да се оженят по техните обичаи и това ще е напълно законно в Нова Зеландия. „В церемонията използваме мечове, нудъли и спагети“, уточнява главата на църквата доктор Карън Мартин.
Апропо, нищо че всичко това е твърде пародийно, не е за чудене, че е получило „зелена светлина“ от новозеландското правителство. Съгласно законите в страната всяка група, която „поддържа или популяризира религиозни вярвания, философски или хуманитарни убеждения“, може да получи правото да изпълнява сватбени обреди.


Британска депутатка бе набедена за... чистачка

Цветнокожата депутатка Даун Бътлър била сбъркана от неин колега с чистачка, съобщиха във вторник  световните медии. Британката разказва, че тръгвайки да се качва в подемното устройство, член на Камарата на общините се обърнал към нея с думите: „Това не е асансьорът за чистачките!".
Бътлър, която е лейбъристка, използва случая да заяви, че това е един от многото инциденти, свързани с проява на расизъм, които е преживяла в британския парламент. 46-годишната жена е била избрана за народен представител за първи път през 2005 г., а тази година е била преизбрана на този пост.


Страната с девет валути

Напоследък на предприятията в Зимбабве се налага да влязат в ролята на валутни дилъри, след като зимбабвийският долар се срина и бе изтеглен от обращение. В момента в южноафриканската държава се търгува с общо девет валути: щатски долар, австралийски долар, южноафрикански ранд, ботсванска пула, евро, британски паунд, японска йена, китайски юан и индийски рупии.
„50% от нашата търговия е с Китай и Южна Африка, затова трябва да позволим търговията в много валути”, заяви пред CNNMoney гуверньорът на централната банка Reserve bank Джон Мангудиа.

Американският долар е официалната „резервна валута” на африканската държава. Мангудиа обяснява, че страната не възнамерява да я замени с юана или ранда.
По улиците в столицата Хараре също предпочитан за разплащания е щатският долар, но търговците приемат и редица други банкноти. Близо до границата с Южна Африка и Ботсвана например, на по-широко разпространение се радват рандът, пулата и еврото.
Валутната криза в Зимбабве датира от 2000 г., когато правителството осъществи агресивна поземлена реформа. Комбинация от санкции и загуба на доверие в икономиката накара зимбабвийският долар да се срине.

Последният официален размер на инфлацията бе 230 милиона процента в началото на 2009 г. – годината, в която американският долар се превърна в законно платежно средство. Цените на стоките се промениха на мига, а Зимбабве стана известна с банкнотата си от 100 трилиона долара.


В Мексико откраднаха пикап с опасен товар

В последния ден на тазгодишния „високосен“ февруари в мексиканския град Сан Хуан дел Рио неизвестни крадци задигнаха червен пикап „Шевролет Силверадо“, произведен през 2006 г., превозващ радиоактивен иридий-192, който се използва в промишлената радиография. Возилото бе похитено в ранните часове на деня.
След като компанията, собственик на автомобила – „Mantenimiento Industrial del Centro“, регистрирана в централномексиканския щат Керетаро (където се е случил и инцидентът), призна за кражбата, бе обявена тревога в още няколко мексикански щата – Идалго, Гуанахуато, Сан Луис Потоси и Мичоакане.

Мексиканското външно министерство предупреди, че ако откраднатото вещество се извади от контейнерите, то е много опасно за човешкото здраве. Контактът с него може за много кратко време да доведе до „необратими или сериозни увреждания“. От ведомството по гражданска защита и комисията по ядрена безопасност са определили радиус на безопасност на 30 метра от източника на радиация. Оттам още веднъж уточняват, че, ако стои затворен в защитния контейнер, иридий-192 не е опасен.

Когато през ноември 2015 г. същото вещество бе задигнато от склад в иракския град Басра, властите в азиатската държава изказаха опасения, че похищението вероятно е дело на „Ислямска държава“, която би могла да го използва за изработването на „мръсна бомба“, състояща се от радиоактивния изотоп и взривател.
Но за Мексико подобни кражби са нещо обичайно. Както отбелязват от NBC News, това е четвъртият подобен случай от 2013 г. насам.


Пентагонът ще прави аналог на руски ракетен двигател

Пентагонът сключи неотдавна договор на стойност над 162 милиона долара за разработването на ракетен двигател, който да замени руския РД-180. Още през 2014 г., във връзка със ситуацията в Украйна и последвалите санкции, САЩ се отказаха от използването на руските мотори.

Новите двигателни системи са поръчани на компаниите „Aerojet rocketdyne“ и „United launch services“, съобщава пресслужбата на американското министерство на отбраната. Съгласно условията на контракта „Aerojet“ следва да създаде силовата установка AR-1, а „United launch services“ ще разработи ракетата „Вулкан ВЕ-4“ и установката ACES.

Тези системи ще трябва да заменят РД-180, които Съединените щати бяха принудени да закупуват от Русия за нуждите на своите космически програми. Медиите припомнят, че американците използваха двигателите, производство на руската „Енергомаш“, за ракетите си „Атлас“, които извеждаха на орбита техните военни и разузнавателни спътници. Досега в САЩ не са се произвеждали аналози на РД-180.
В края на януари зам.-министърът по отбраната на Съединените щати Робърт Уорк заяви, че по-рано от 2022 г. страната няма да може да се откаже напълно от руските двигатели. Освен това, стана ясно, че Пентагонът има намерение да се запаси с резерв от 18 броя РД-180, които ще бъдат използвани в случай, че разработването на американския му аналог претърпи неуспех.


Цените на петрола пак тръгнаха нагоре

На фона на съкращаване на добива в САЩ и ОПЕК, както и на спада на производствената активност в Китай, цените на петрола отново поеха курс нагоре. Във вторник фючърсите за сорта Brent поскъпнаха с 24 цента, до 36,81 долара за барел, а тези за американския еталон WTI – с 21 цента до 33,96 долара за барел.
Добивът на петрол в САЩ през декември се е понижил за трети месец поред с 43 хил. барела на денонощие до минималното за годината ниво от 9,26 милиона барела на ден, според официалната статистика. Производството на суровината в ОПЕК през февруари пък се е съкратило с 280 000 барела, до 32,37 милиона в денонощие, показва анкета на Reuters.

От друга страна натиск върху пазара оказва по-слабото потребление на петрол от Китай. Производствената активност в страната, по неофициални данни, се е понижила през февруари до петмесечен минимум.
Анализаторите напомнят, че споразумението между Русия и някои страни от ОПЕК за замразяване на добива няма да избави пазара от излишъците в предлагането, които се оценяват на около 1 милион барела на денонощие.
Освен това, успехът на споразумението се подлага на съмнение поради геополитическото напрежение между някои от участниците в него като Русия, Саудитска Арабия и Иран по повод Сирия, както и намерението на Техеран да възстанови добива си до нивата отпреди санкциите, коментират от money.bg.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки