Пуснаха търновските данъчни срещу парична гаранция от 75 000 лв.


04 Март 2016, Петък


Специализираният наказателен съд освободи срещу общо 75 000 лева парични гаранции задържаните шестима данъчни от Велико Търново,

Автор: Здравка Христова

обвинени в престъпна група за рекет на фирми.
Данъчните бяха скоротечно освободени на 27 февруари след изтичането на 72-часовата им мярка за прокурорско задържане.
"Специализираната прокуратура не е внасяла в съда искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража". Най-висока е паричната гаранция на Стефан Михайлов Стефанов (бившия директор на ТД НАП – Велико Търново) - 20 000 лева, срещу когото е повдигнато обвинение за ръководител на престъпна група", съобщи говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Пламен Марков.

С най-лека мярка е данъчният инспектор Иван Конов, освободен срещу парична гаранция от 5000 лв. На двама от данъчните са наложени и платени парични гаранции по 15 000 лв. и двама са с по 10 000 лв. На шестимата е наложена забрана да напускат пределите на страната.
На 24 февруари при специализирана операция на МВР и ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура бяха задържани деветима търновски данъчни. След разпит и без да им бъдат повдигнати обвинения бяха освободени още на същия ден Мариета Дамянова - началник на отдел "Ревизии", Румяна Пенчева - началник на отдел "Обжалване", и данъчният инспектор Любослав Иванов. Един от тях дори се върна на работа.

На Стефан Михайлов - бивш директор на ТД НАП, Пламен Томов - зам.-директор на ТД НАП и шеф на дирекция "Контрол", Младен Векилов - зам.-директор на дирекция "Контрол", Мирослав Стефанов - зам.-директор на дирекция "Събиране", Петя Николова - началник на отдел "Селекция", и данъчният инспектор Иван Конов на 25 февруари Специализираната прокуратура повдигна обвинение, че са се сговорили да вършат длъжностни престъпления, да искат и приемат подкупи (престъпления по чл. 321, ал. 6, вр. чл. 282 от НК).

Петимата действащи данъчни с повдигнати обвинения са отстранени от длъжност, заявиха от Спецпрокуратурата и от НАП.
Според събраните до момента доказателства престъпното сдружение е действало в продължение на две години - от ноември 2013 г. до ноември 2015 г. Това е периодът, в който Стефан Михайлов ръководи ТД НАП – Велико Търново.
Предстои да се установят нанесените от дейността на данъчните служители щети за държавния бюджет.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки