„Дънди“ ще дупчи и земята край Банско


04 Март 2016, Петък


Правителството одобри издаването на разрешение на „Дънди прешъс металс Крумовград“ за търсене и проучване на метални полезни

Автор: Яна Славянска

изкопаеми в площта „Камен връх“. Теренът се намира в землищата на селата Гостун и Осеново, отдалечени на тридесетина километра от  Банско.
Разрешението се предоставя на канадците за срок от 3 години. За това време компанията ще трябва вложи минимум 131 150 лв. в геолого-проучвателните дейности, а за мероприятия с цел опазване на околната среда е задължена да отдели едва... 4500 лв.
Геологопроучвателни действия на „Дънди“ в „Камен връх“ щели доведат до увеличаване на обема на геоложката информация за територията на България, мотивира решението си кабинетът.

„В дългосрочен план, при положителни резултати от търсенето и проучването, ще се постигне развитие на потенциала на пазара за метални суровини, осигуряване нуждите на икономиката, откриване на нови работни места и постъпления от концесионни плащания“, се отбелязва още в решението на Министерски съвет.
Горчивият опит от предишните концесии на „Дънди“ – в Челопеч и Крумовград, обаче показва, че парите, които получава държавата, са нищожни на фона на това, което извличат от нашите природни богатства канадците. Съмнителни са и обещанията за много нови работни места, тъй като голяма част от добитата у нас суровина се преработва в Намибия например.

Но пък е сигурно, че едно такова намерение задължително води след себе си до опустошаване на природата и потенциална заплаха за здравето на населението в местата около сондажите. В случая дори може изобщо да се тури кръст на един красив пирински зимен курорт. Който със сигурност носи на държавата повече пари от нищожните вложения на „Дънди“.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки