Депутатите поставиха бариери за бизнес в защитени местности


Депутатите поставиха бариери за бизнес в защитени местности
Къмпингуването на 100 метра от плажовете е забранено. А какво ще правим с хотелите, строени на самия пясък върху дюните?
04 Март 2016, Петък


При дебатите дали да се забрани пренощуването на плажовете, Валери Симеонов се застъпи за празника „Джулай морнинг” и бе чут

Автор: Ани Петрова

На извънредно пленарно заседание във вторник депутатите постигнаха съгласие да се забрани всякаква стопанска дейност в защитените местности Иракли, Карадере и Корал. Това е добрата новина, свързана с приетите на второ четене изменения и допълнения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Друга от гласуните промени постановява, че след влизането на закона в сила ще е незаконно къмпингуването и паркирането на 100 метра от всички плажове по Черноморското крайбрежие.

И докато в пленарната зала течаха горещи дебати, около сградата на парламента имаше протести на природозащитници. Те демонстрираха своето несъгласие с предложената забрана за нощуване, къмпингуване и паркиране в зона А (до 100 метра от морето) по цялото Черноморско крайбрежие.
Според тях свободното къмпиране е форма на туризъм, по-щадяща природата в сравнение със застрояването. От друга страна, природозащитниците са против злоупотребата с понятието къмпингуване, която и досега се използваше като параван за застрояване на плажовете.

Пример в това отношение е именно местността Карадере, където преди две години беше предложен проект за луксозен къмпинг, който включваше ресторанти, вили на два и три етажа, бунгала – буквално цяло ваканционно селище.
Парламентаристите чуха скандиранията на демострантите и водещият на пленарното заседание обяви 15-минутна почивка, за да бъде организирана среща с тях. В нея изрази желание да се включи и министърът на туризма Николина Ангелкова, която присъстваше при гласуването на законопроекта.

С риск да изглежда дребнотемие, още от гласуването на промените в закона на първо четене не престанаха споровете по предвижданата забрана за пренощуване на плажовете, в която мнозина видяха капан дори за случайно задрямали туристи, рискуващи да бъдат глобени до 1000 лева.
Според вносителите на забраната, тяхната цел е да се забрани безразборното къмпингуване по плажовете и разпъването на палатки на който където му скимне, но други депутати с основание критикуваха липсата на ясна регламентация.
Председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви от трибуната, че в този й вид забраната ще създаде само проблеми.

„Самото пренощуване, когато не е регламентирано, може да означава просто лежане на плажа. Това дава възможност за злоупотреба на длъжностни лица“, каза Симеонов. След което с шеговит тон предложи: „Нека поне да не посягаме на малкия шанс крайбрежните общини да повишат своя демографски принос”.
Всъщност Валери Симеонов атакува планираната забрана и от една друга гледна точка, защитавайки интересите на хиляди българи от всички възрасти.

„Да не забравяме, че има едно събитие, което може да бъде директно ударено с присъствието на термина пренощуване. Това събитие е уникално за България - Юлска утрин или Джулай морнинг. Традицията да се посреща изгрева на слънцето е още от времето на социализма, тя символизира чувството на несъгласие и на свобода“, пледира Валери Симеонов.
„Като празник на свободния човешки дух, наложен повече от няколко десетилетия, ще е нелепо законодателят да преследва празнуващите с аргумента, че нарушават забраната за пренощуване по плажовете”, каза още лидерът на „Национален фронт за спасение на България“.

Имаше гласуване, при което забраната оцеля като текст от закона, и прегласуване, при което разумът надделя. Друга тема – която със сигурност ще търпи продължение, е какво ще се случи с десетките, ако не и стотици хотели, стъпили на плажната ивица в буквалния смисъл на думата, като при някои от тях дори паркингът е на плажа, на по-малко от 100 метра от морето.
Но промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие вече са факт. Вероятно това няма да са последните изменения и допълнения в него, освен ако не се отиде към написването на изцяло нов нормативен акт.

Има нужда – както  за да се запази природата и биоразнообразието по плажните ивици и в морето, така и за да се пречупи тенденцията за по-нататъшното остаряване на Черноморието като презастроен жилищен комплекс - смесица от мутробарок и уж реновирани хотели и почивни станции от времето на социализма.



В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки