За срастването на тумори и необходимостта от животоспасяваща операция на обществото


За срастването на тумори и необходимостта от животоспасяваща операция на обществото
ДПС, ДОСТ и НПСД – разсейки от едно и също туморно образование
04 Март 2016, Петък


Две конференции в последната събота на февруари поставят на поредно изпитание обществото.

Автор: Христо Калоянов

На едната в столицата Лютви Местан и отцепници от ДПС учредиха новата партия с многозначителната абревиатура ДОСТ, което в превод от турски означава „приятел“. Като се започне от името на новата формация и се мине през биографиите на доста от знаковите фигури сред учредителите обаче, въпросителните стават твърде много и тежки.
На същия ден в Кърджали се състоя отчетно-изборната конференция на общинското ДПС и по-точно битката на лобитата в уж най-стабилната организация на Догановата чета. Но и тя отдавна е разцепена на поне три групировки, организирани единствено около икономически интереси и достъп до обществените поръчки.

Това е и причината за втори път през последните години след двата местни вота (през 2011 г. и 2015 г.) изборът на общински шеф да се окаже скандален прецедент и почти невъзможна мисия.
И ако сред създателите на ДОСТ на първо време на повърхността е тежкото разочарование от ДПС, то в самото ДПС и най-вече в Сарая ври и кипи – премиерът Борисов спря всички поръчки и проекти.

Кой е най-ударен от този ход на Борисов? Това е депутатът от ДПС Делян Пеевски, така нареченията „втори продукт“ на Ахмед Доган след империята „Мултигруп“. Медиите на „корпулентния“ успял млад мъж вбесиха и премиера, и той ги нарече „бухалки“.
Именно бухалките бяха впрегнати в неистовата очерняща кампания срещу Лютви Местан в дните около изгонването му от лидерския пост. Но те могат да бъдат насочени към всекиго утре, ако Доган прецени, че посяга на порциите му, били те финансови или на властово влияние, което пак е същото.

А това е още една причина да няма две отделни дискусии за въпросните две партии. И едната, и другата са с доста солиден стаж в корупционните практики. Ахмед Юсеин, един от популярните депесари, бивш депутат и зам.-председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията, и последно съветник на централата на ДПС, взе, че прозря и във Фейсбук изрази отвращението си.
„Членовете на парламентарната група на ДПС са шампиони по корупция и това може да се види от сметките им в КТБ, в български и швейцарски банки. Числата са шокиращи“, написа Юсеин, преди да излети изпод крилото на Доган. 

„Катарзисът“ споходи и други преди него още в края на 2015 г. А те са безкрайно любопитни хора – бившият имам Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед, който пък е бивш председател на Висшия съвет на мюсюлманите у нас. Двамата изненадващо се бяха отказали от духовническата си мисия, за да се отдадат на политически дела като депутати.
За тях в централата на ДПС се знае, че са персонални номинации на турския президент Реджеп Ердоган. Именно в компанията на тези двамата Лютви Местан ходеше на аудиенции при Ердоган, и го правеше демонстративно точно преди избори в България.
Така или иначе, стигна се до драмите от 24 декември м.г. Докато в Сарая заседаваше ръководното тяло на ДПС, Местан и аверите му бяха в Кърджали. Същия ден Местан бе посечен и изхвърлен от всички възможни постове.

Мътилката се превърна в неизбродно блато след поредното „гостуване“ на Местан в турското посолство (изненадващо му била свалена държавната охрана, нямал бил кола, страхувал се за сигурността си и т.н.). Последва и опитът на „бухалките“ да налагат усещане за дипломатическа криза при размяна на протестни ноти между външните министерства на България и Турция.

Странно, но факт – съобщенията за този нов проект нов „проект“ на Местан дойдоха много преди официалното учредяване на 401 първата партия у нас. И то не откъде да е, а от турските медии, които съобщаваха дни наред, че Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов и Айдоан Али обикаляли различни градове в Турция, където живеят хиляди изселници, и се срещали с областните им управители и кметовете, на които разправяли за раждането на ДОСТ. На самото раждане пък бе приета декларация, в която основните наричания са пак гръмки обяви за неразделна привързаност към ЕС и НАТО.

Към същото НАТО, в което е и Турция на Ердоган, и към същия ЕС, за присъединяването на Турция към който работят евродепутатите от ДПС и ГЕРБ. Последното е твърдение на Неджми Али, представител на ДПС в Европейския парламент.
Как да разделиш ДОСТ от ДПС – ами невъзможно е.
Пред българското общество остават висящи и купища други въпроси и те не са свързани с това кой каква мина ще настъпи. Основният е този за безграничното търпение на българите към туморните образувания на политическата арена, каквито са етническите партии, доколкото те изобщо са партии. Или по-скоро корпорации с дълги пипала във властите. Защото заложниците на всичкото това сме само ние.


Валери Симеонов:
Новата партия Местан категорично е протурска
Лютви Местан, с неговото арогантно поведение, многословие, надменност към останалите, определено дразни хората. Той безотговорно лепеше етикети на всички, които му бяха неудобни в Народното събрание. Ще припомня, че той наричаше депутатите от Патриотичния фронт „националфашисти и популисти“.  Целият народ обаче разбра, че това не е истина и Патриотичния фронт е национално-отговорна и предвидима сила.

Самото име на новата партия – ДОСТ, е насочено към електората, който досега гласуваше за ДПС. Този електорат сега ще бъде разделен. Може даже да се каже, че разделението на поддръжниците на ДПС и на ДОСТ е дори териториално. Основната подкрепа за агентурната партия на Местан е Кърджали. Там е неговата основна клика, която ще го подкрепи с всички сили. В североизточна България обаче ще си останат верни на ДПС. Причината е, че основните играчи, останали верни на Доган, са именно от този край. Изключение прави Мустафа Карадайъ.

Изселниците в Турция ще гравитират в по-голяма степен към ДПС, дори е възможно те да подкрепят български партии като Патриотичния фронт. Това е напълно реално, защото изселниците са хора със съвременно мислене. Ще припомня, че ПФ има постоянна подкрепа в избирателните секции в Бурса и Чорлу.
В Истанбул ние получихме през 2014 г. между 20 и 30 гласа от общо 500 гласували, което изглежда малко, но като имаме предвид колко тоталитарно се организират изборите там от ДПС, напълно е възможно гласовете да са около стотина.

Според мен Турция ще подкрепи Местан, но първо ще изчака да види какво ще направи той. Анкара има опит с партията на Касил Дал, която не успя да се реализира и да оправдае очакванията на Реджеб Ердоган. Вероятно ДОСТ ще се развие по-добре, затова нашите служби трябва да бъдат много внимателни. Явно е от самото началото, че ДОСТ е протурска партия, създадена от турското разузнаване.
Не трябва да забравяме, че към днешна дата Турция е в конфликт с всички свои съседи, без България. Само че Анкара вече показа, че поставя интересите си над добросъседските отношения.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки