И светът посреща нашия Трети март


И светът посреща нашия Трети март
Българчетата, живеещи в американския град, с усмивка посрещнаха в аванс празника
03 Март 2016, Четвъртък


На 27 февруари българският трибагреник се развя между небостъргачите в Чикаго

Автор: Десант

На 27 февруари 2016 г. точно в 12 ч. местно време, за десета (юбилейна) поредна година в центъра на Чикаго, пред кметството на града на Дейли Плаза, прозвуча българският химн и българският трибагреник се развя между небостъргачите. Така българите в мегаполиса отбелязаха 138-та годишнина от Освобождението на България.
Вече от няколко години празникът се провежда в почивен ден, което дава възможност на повече сънародници да присъстват на тържествата. Гостоприемните домакини разрешиха събитието да се проведе в самата сграда на кметството. Празникът събра много деца и възрастни от всички краища на града.

Традицията да се издига българското знаме в центъра на Чикаго датира отпреди 56 години. През февруари 1960 г. група български имигранти се срещат с тогавашния кмет на американския град Ричард Дейли. Те му разказват за родината си, за нейната история и за годините на петвековното османско владичество. Впечатлен от историята на народа ни, чикагският градоначалник издава специална Прокламация, с която обявява 3-ти март за Български ден в Чикаго. Тази документ дава право в центъра на града в 12 ч. на обяд на Трети март да се издига българското знаме. Ритуалът се изпълнява няколко години, но по-късно, вероятно след смъртта на Дейли, е забравен.
Традицията е възстановена преди 10 години, когато тук е създадено българско генерално консулство.

На тазгодишното честване на Българския ден в Чикаго бяха прочетени тържествени поздравителни писма от кмета на града Рам Емануел и от Лиса Мадиган, главен прокурор на щата Илинойс.
Слово държа генералният консул на България в Града на ветровете Симеон Стоилов. Той поздрави всички събрали се и благодари специално на Александър Дърводелски, който вероятно е последният останал жив български емигрант от тези, които са се обърнали преди 56 години, в далечната 1960-а, към тогавашния кмет на града Ричард Дейли.

„На този празник ние поглеждаме назад във времето. Виждаме героичните усилия, които нашите предци са положили за постигането на свободата и независимостта на България. Ние винаги ще имаме своите изпитания и ние винаги, стъпвайки на раменете на нашите предци, стъпвайки на усилията и родолюбивите действия на групата с г-н Дърводелски, ще продължаваме напред.

В днешния свят едно от изпитанията, които българската нация среща, е да осигури близка ръка, помощ, разбиране и връзка с всеки един български гражданин, където и да е той по света. Едно от сериозните изпитания, с които се сблъскваме днес, е да осигурим на всяко българско дете, независимо къде се намира то, българска читанка и достъп до българската азбука – за да се знае, да се помни и да се говори красивият български език, за да се помни и да се знае българската история“ – отбеляза в словото си Симеон Стоилов.
Тържественият концерт по случай българския национален празник започна с изпълнение на детски хор при „Малко българско училище”, на който прозвучаха „Къде си вярна ти, любов народна“, „Топчето пукна“ и „Де е България“.

Представителен състав „Малката Верея“ изигра Варненски танц, а детска формация „Хорце” изпълни „Фолклорни игри”.
Ученици от училище „Джон Атанасов“ приветстваха присъстващите с „Откъснатите цветя на България“ – песен, превърнала се в химн на българските емигрантски деца. Тя е по музика на Виктор Велинов, текстът е на Виктор и Кристина Велинови, и е създадена по рок версията на Вазовото „Аз съм българче” на група „Епизод”.

Габриела Пишманова от училище „Света София” поздрави всички с „Българио“ на Дамян Дамянов. Христо Видински и Кристиян Георгиев рецитираха „Новото гробище на Сливница“ на Вазов. Калоян Сталев изпълни „Жив е Левски“ на Лъчезар Станчев. Прозвуча и един от най-обичаните български маршове – „Тих бял Дунав се вълнува”.
Самуил и Анна Логсдон от Български учебен център „Знание” рецитираха одата на Вазов „Опълченците на Шипка” и изпяха песента „Боят настава“.
Ели Грънчарова от Ново българско училище в Нейпървил рецитира „Родино, мила” на Георги Веселинов, а Нели Чолакова – композиция по стихове на Дамян Дамянов, озаглавена „Майка”.

Българско училище „Нов живот“ се представи с „Молитва за България“ – танц и рецитация. Християна Кирова изпя „Хубава си, моя горо“ , една от другите вечни български песни, по текст на Любен Каравелов. Прозвуча и неформалният химн на всички българи, живеещи далеч от родината – „Я кажи ми, облаче ле бяло“, в изпълнение на Емили Анджелу.
Йоанна Смилкова от българско училище „Патиланско царство” изпълни посветената на Райна Княгиня песен „Кой уши байрака”.

Със свои изпълнения се представиха танцовите състави „Хоро“ и „Верея“. Изви се традиционното за всяко честване на Трети март в Чикаго българско хоро.
В самия край на тържествата бе обявен резултатът от традиционния годишен конкурс на eurochicago.com „Българско събитие на годината в САЩ 2015″. Призът бе отреден за юбилейния 50-и пролетен фестивал за музика и танци „Балкански игри“, чийто организатори са българката Галя и китаецът Джон.
Българите във Виена също се канят да отпразнуват тържествено националния ни празник. По традиция честванията подготвя Българският културен институт „Дом Витгенщайн” в австрийската столица.

Богатата тазгодишна програма, посветена на Трети март, включва разнообразни мероприятия, които са адресирани не само до всички българи, живеещи във Виена, но и до австрийските приятели на нашата страна.
В навечерието на тържеството ще бъдат представени фототаблата „40 години тракийска изложба по света” – съвместен проект на Университета по библиотекознание и информационни технологии и Държавна агенция „Архиви”,  показан досега в Париж и в няколко институции в България. Целта на представянето във Виена е да се подчертае приемствеността в културното общуване между народите. Проф. Валерия Фол лично ще разкаже за залегналите в изложбата исторически послания.

Тържествената вечер ще започне с рецитал на учениците от българското училище „Св. св. Кирил Методий”, който ще предложи на публиката един вълнуващ допир с родината майка. Актрисата Лина Гладийска ще прочете откъс от „Българските хроники” на Стефан Цанев.
Да поздравят българите с националния празник 3 март – Деня на Освобождението на България и връщането й към европейското семейство – специално от Женева и София в австрийската столица ще пристигнат музикалните виртуози проф. Борислава Танева (пиано) и проф. Ангел Станков (цигулка). Програмата включва произведения от  Моцарт, Панчо Владигеров, Георги Арнаудов, Христо Йоцов, Любомир Пипков, Александър Танев, Георги Златев Черкин, Монти. 

Домакините на празничното третомартенско честване ще закичат всички присъстващи с българска мартеница като пожелание за здраве, успехи и благодат!
А живеещи във Виена българи ще замесят нашенски погачи, за да посрещнат гостите на тържествата с традиционните хляб и сол!
С концерти и разнообразни прояви националния ни празник се канят да отбележат и българите във френския град Лион. На проведен неотдавна в Испания фестивал, нашите сънародници, живеещи в страната на Дон Кихот, също не пропуснаха да споменат най-големия ни празник и да посветят свое изпълнение на годишнината от освобождението ни.


Българското знаме тези дни се вее между небостъргачите в центъра на Чикаго Космополитно присъствие под българския трибагреник

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
03.03.2016 10:32:13
0
0
4ESTIT PRAZNIK NA VSI4KI BALGARI-V BALGARIJA I PO SVETA!DA SI BALGARIN E MISIJA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки