С оръжейна изложба посрещат в Добрич деня на Освобождението


С оръжейна изложба посрещат в Добрич деня на Освобождението
Част от експонатите, намерили място в музейните витрини
03 Март 2016, Четвъртък


Посетителите ще могат да видят ятагана на легендарния добруджански хайдутин Димитър Калъчлията

Автор: Десант

Изложба на оръжие, униформи и оборудване от времената на борбите на българския народ за освобождение от турско робство подредиха в Добрич местният военноисторически клуб „46-ти пехотен Добрички полк” и Регионалният исторически музей. Експозицията е  посветена на националния празник 3 март и 138-годишнината от Освобождението на България.

Най-ценните експонати са от личната колекция на председателя на военноисторическата общност в Добрич д-р Добрин Добрев, който любезно ги предостави за изложбата, за да могат добруджанци да ги видят и да се докоснат до героичната епоха, в която изгрява българската свобода. Сред оръжейните образци може да се види рядко срещаната пушка „Пибоди” – в България има само още две оръжия от тази система. Посетителите ще могат да разгледат и сравнително редкия револвер „Смит и Уесън” модел 3 „Рашън”, образец 1874 г., произведен от американската фирма по поръчка за руската армия.
Сред експонатите, предоставени от д-р Добрев, е и пушката „Шаспо”, с която са били въоръжени българските опълченци. 

От хладните оръжия в експозицията присъстват турска и руска офицерска сабя, казашка шашка, ятагани, ножове – тип каракулак. Показани са и масовите оръжейни системи от Руско-турската освободителна война – „Крнка”, „Бердан 2”, „Пибоди-Мартини”. Изложени са още пушката „Енфийлд”, револвери „Лафуше” и „Гасер”. Във витрините са подредени и щикове (иглени и ятагановидни) за различните пушки. Представени са и предхождащите огнестрелни системи – капсулни и кремъчни пушки и пистолети, с които започват националноосвободителните борби. 

Зад витрините са подредени и възстановени по оригинални образци облекла и униформи на хайдути, четници от Априлското въстание, опълченци и руски войници. Изключително ценен експонат е ятаганът на легендарния добруджански хайдутин Димитър Калъчлията, чиято родова памет „Десант“ подробно представи в предишния си брой. Оръжието се пази във фонда на Регионалния исторически музей в Добрич. Ятаганът е невероятно красив – със сребърни инкрустации по острието и богат обков от същия благороден метал по дръжката.

Черешово топче също привлича вниманието на посетителите. То е предоставено от уредника на музея „Меджиди табия” в Силистра Валентин Петков. Могат да се видят още лични вещи на руски офицери и войници и на български опълченци.
Това е втората оръжейна изложба, която добричкият музей и военноисторическият клуб представят за по-малко от година. Първата включваше оръжия от Втората световна война и премина при голям интерес.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
of shore refer mediator posre
04.03.2016 06:08:05
0
0
taj kato naselenieto po selskite rajoni ima problemi s krashbi to e dobre ili da se prvjat isloshbi vseki mesez po njakolko dni v rajonnite selishta s tematika orashia za zashtita na lishnata neprikosvenost i neprikosvenosta na lishnata sobstvenost naprimer gaz sprey za zashtita struva okolo 5 leva do 15 leva za razstojanie ot 2 do 5 metra no ima i po forma kato malki posharogasiteli koito obslushvat poedinishni i grupovi klienti s distanzia do 15 metra osven tova ima malki gasovi bombishki koito ne ubivat no panikjosvat eventualni neshelani posetiteli .tesi stoki sled isloshbata mogat da se prodavat i v selskite i rajonnite magasini za svdenie az nito sam proisvoditel nito prodavash nito sobstvenik na orasheen magasin i ne polushavam komisionni % za prodadeni stoki a shiveja s moite fantasi ot podajania na sultana na brunej shejha na katar marokanskaite germanskite i drugi prinzessi i zavisja ot blagovolenieto na balgarskite boljarki -prinzessi i ot blagovolenieto na tesi koito ot desetiletia mi ograbvat vasmoshnostite da imam sobstveni pari sobstveni sheni sobstveno semejstvo s raslishni posnati i neposnati za obshtestvoto i za balgarite metodi i zatova vsishki koito sa mi preshili na shtastieto da imam trajno tova koeto trajno obisham i svarsanite s tjah hora i strukturi ne sa shelani v moja dom i shivot i sam si nakupil raslishni gasovi
otbranitelni produkti za bliska distanzia a za dalgobojni distanzii sam gi ostavil v kosmosa da visjat kato damoklievi meshove nad tesi koito umishleno sa mi preshili i preshat ili vasnamerjavat da preshat na shtastieto mi a tesi koito neumishleno sa preshili preshat ili vasnamerjavat da preshat na shtastieto mi gledam da polushat prosvetlenia da ne mi preshat zashtoto i az gledam da ne presha na shastieto na drugite a kadeto mi se podskashe gledam da podpomogna ako vidja she njakoj shelae tova
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки