Шипка ще посрещне хиляди български патриоти


Шипка ще посрещне хиляди български патриоти
Шуменецът Венци Илиев и варненецът Пламен Андонов потеглиха във вторник към героичния връх с велосипеди
03 Март 2016, Четвъртък


Традиционно центърът на тържествата за националния ни празник е на героичния връх Шипка.

Автор: Десант

Посещенията на Паметника на свободата там в този ден са безплатни.
Начало на празничните събития вече постави изложбата, посветена на граф Игнатиев, озаглавена „Моят идеал - свободна България". Експонатите в нея са от фонда на казанлъшкия музей и са подредени във витрината на Информационния център в Казанлък. 
„Моят идеал беше и е свободна България" – са думите, които графът изрича при последното си посещение в България през септември 1902 г.. Фотодокументална изложба проследява последователно дейността му, която дава отражение върху историческата съдба на българския народ.

В експозицията са показани също сцени от боевете на Шипка, които граф Игнатиев пряко следи. Изложен е и Санстефанският мирен договор, който за една нощ е написан от него и от съпругата му Екатерина. Посетителите на изложбата могат да видят подписите на тези, които участват в подписването на договора - граф Игнатиев, Александър Нелидов - секретар в царския дворец, Сафет паша - министър на външните работи, и Садулат бей - посланик в австрийската столица.

Има и табла, свързани с последното посещение на граф Игнатиев в България. Именно тогава той става инициатор за построяване на храм-паметника на Шипка.
На 3 март в него ще бъде открита и изложбата „Войната през погледа на военните кореспонденти", също подредена с експонати от фондовете на ИМ „ Искра".
В традиционния поход до Шипка се очаква да се включат стотици патриоти от цялата страна. Сред тях е и шуменецът Венцислав Илиев, който е решил да стори това с велосипед.

От години той пътешества с колелото си из цяла Европа, като е стигал до Испания и Норвегия. Сега обаче е решил да посвети поредния си преход с колелото на Освобождението. Заедно със свой приятел и съмишленик от Варна – Пламен Андонов, двамата тръгнаха във вторник  от Шумен към свещения за всички българи връх на Стара планина, за да стигнат навреме за официалните чествания на националния празник - 3 март.

„Правя го заради страната ни. Още от първото си пътуване, навсякъде съм с трибагреника. Цяла Европа обиколих и сега искам да стигна до връх Шипка, за да покажа, че нашата страна е най-красивата в Европа", казва шуменецът Венци Илиев.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки