Фъстъците вдигат настроението и ни правят много по-умни


02 Март 2016, Сряда


Полезните вещества в тях забавят стареенето и предотвратяват раковите заболявания


Едни от най-любимите лакомства на мало и голямо по всяко време на годината са фъстъците. Освен че са много вкусни, те са и твърде полезни за човека.
За тяхна родина се смята Южна Америка, тъй като следи от тях са открити при разкопки в Перу. Там са намерени и съдове отпреди хиляди години, украсени с изображения на фъстъци.

Неотдавна учени от Университета във Флорида са установили, че те съдържат ценен набор от вещества, предотвратяващи сърдечните и раковите заболявания. Екипът на д-р Лойд Уолкър стига до извода, че изофлавоните, съдържащи се във фъстъците, спомагат за профилактиката на онкологичните заболявания, диабета и исхемичната болест на сърцето. Влиянието на кулинарната обработка върху съдържанието на изофлавоните в другите бобови растения е изучено много подробно, но плодовете на това растение никога досега не са били подлагани на подобен анализ. Оказва се, че във варените фъстъци те са над 4 пъти повече, отколкото в печените и пържените.

Освен тях във фъстъците се съдържат и други полезни вещества. Това са витамините А, Е, D, РР и от групата В; аминокиселини, фолиева киселина, много микроелементи.
Белтъчините се характеризират с оптимално съотношение на аминокиселините и затова се усвояват добре от човешкия организъм, а мазнините в ядките оказват леко жлъчегонно действие и по тази причина са полезни при язви и гастрити.
Фъстъците подобряват паметта и вниманието, както и слуха, нормализират функциите на нервната система, сърцето, черния дроб и други вътрешни органи.

Максимални антиоксидантни свойства притежават полифенолите, които служат за профилактика на сърдечните заболявания, исхемии, атеросклероза, ранно стареене и образуване на злокачествени тумори.
Тук трябва да отбележим, че в пържения фъстък полифенолите са 25 % повече, отколкото в суровия.

Фъстъците способстват за укрепването на имунитета и помагат на човека да се бори с инфекциите и умората, както и с ежедневния стрес. Може да се каже, че те са прекрасен антидепресант. Това се дължи на съдържащата се в тях аминокиселина триптофан, който, попадайки в организма, стимулира синтеза на хормона на щастието серотонин. Затова й похапването на това лакомство подобрява настроението ни.
Заради наличието на витамин В3, който е необходим при умствена работа, фъстъците се препоръчват по време на подготовката за изпити. Те подобряват процеса на запомняне, засилват концентрацията на вниманието и ни помагат правилно да решим поставените пред нас задачи.

В тях има много желязо и затова са полезни за увеличаването на кръвта. Извеждат също така токсините и другите вредни вещества от организма.
Съществува мнение, че фъстъците могат да избавят от женското и мъжкото безплодие, тъй като подобряват хормоналния баланс в организма. А фолиевата киселина спомага майките да родят здраво дете.
Маслото, получено от тях, пък се използва за лечение на гнойни и труднозарастващи рани.
Трябва да се има предвид обаче, че обелката им има алергенни свойства и затова е добре да се ядат печени, а не сурови, тъй като след термичната обработка тя лесно може да бъде отделена. Освен това в суров вид може да предизвикат нарушение в храносмилането.

Важно е да се знае също, че ползата от фъстъците много зависи от правилното им събиране и съхранение. Те трябва да се държат при ниска температура, като влажността е добре да е нулева. Ако не се спазват тези условия, те може да плесенясат. В този случай стават негодни за консумация и дори отровни.
Не трябва да се забравя и че фъстъците са висококалоричен продукт и тези, които искат да запазят фигурата си слаба, най-малкото не трябва да ги консумират по обяд и вечеря, тъй като това може да доведе до наднормено тегло и затлъстяване. 

Не се препоръчват и при подагра, артроза и артрит.
При купуването на фъстъци трябва да се обръща внимание на външния им вид и миризма. Следва да се избират равномерно оцветени зърна без пукнатини и петна, а също и без следи от плесен върху тях.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки