Една от най-честите причини за загубата на агнета


Една от най-честите причини за загубата на агнета
01 Март 2016, Вторник


Анаеробната дизентерия по агнетата е особено актуална сега, когато тече „овчарската жътва“. Заболяването представлява остро протичаща заразна болест

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

при новородените агнета още в първите дни след раждането, която протича с диария и най-често завършва фатално.
Причинител на болежката са бактерии – клостридии, които са нормални обитатели в червата на възрастните овце и с фекалиите се разсейват в околната среда. Изхождайки от този факт, става ясно, че нито едно агне не е застраховано от заразяване, освен ако майките не бъдат ваксинирани, както ще разберем по-надолу.

От друга стана заболелите агнета отделят причинителя в огромни количества със своите фекалии, при това с пъти по-засилена вирулентност (степен на болестотворност). Към дизентерията са възприемчиви агнетата в първите 2-3 дни след раждането, по-рядко заболяват и тези до 15-дневна възраст.
Причинителят се поема от животните след раждането през устата от замърсената външна среда. По принцип овцевъдството у нас е екстензивен подотрасъл, свързан с много ръчен труд, полаган при тежки и понякога доста примитивни условия. Това, разбира се, дава отражение и върху здравословното състояние на агнетата и овцете и създава много възможности за инфектиране на крехките новородени агнета.

За всички стопани, които отглеждат овце, е ясно, че няма как постелята, подът, ръцете на овчаря и инвентарът да са стерилни. Освен това, за появата на заболяването решаваща роля играят и някои предразполагащи фактори, като два от тях са водещи особено през зимния сезон: простуда и пребозаване.
Не бива да се подценява и значението на храненето. Недоимъкът на витамини и минерали в храната на бременните овце, изтощителните болести, паразитозите, лошата оборна хигиена са предпоставки за появата на заболяването.

То може да обхване само отделни животни или да приеме масов характер, но винаги показва една ясно обособена стационарност. Там, където се появи, остава за дълго време и нанася много сериозни щети на фермерите. Голяма част от дългоочакваните агнета може да загинат и в крайна сметка едногодишният труд на стопанина да отиде на вятъра.
Кога може да има съмнения за появата на дизентерията? Когато сред агнетата се появи заболяване наскоро след раждането и протича много бързо или по-рядко – с бавен развой

Агнетата спират да бозаят, появява се неразположение и диария – течни светложълти и впоследствие кафяви изпражнения. В началото температурата е повишена до 41 градуса С и дори по-висока. Заболелите животни завършват летално за 1-3 дни, докато при по-възрастните агнета (над 10-15 дни) болестта се развива по-бавно, със същите признаци и след едноседмично боледуване агнетата обикновено оздравяват.

За лечение се прилагат антибиотици през устата като Tylovet, Colistin, Neomycin, Oxyvet, Neo-oxyvet, Chloramfenicol и др. Тъй като новородените агнета бързо се дехидратират (обезводняват се), добре е стопаните да им дават солеви разтвори за пиене от рода на Ringer, Hartman и др., или ако нямат такива под ръка, може да се приложи обикновен солев разтвор – физиологичен разтвор, направен при домашни условия.

Най-важната част от борбата с дизентерията е профилактиката. Добре е да се вземат мерки за хигиенизиране на овчарниците, доколкото това е възможно. Агнетата трябва да се предпазват от простуда и пребозаване. А най-сигурната защита си остава ваксинацията на бременните майки срещу ентеротоксемия, което е основно мероприятие и не трябва да се пропуска да се направи 1,5-2 месеца преди масовото агнене. Така с много малко средства ще предпазите не само майките, но и агнетата. На пазара съществуват много на брой добри и сигурни ваксини като Syva Bax, Coglavax, Covexin 8 и др., които осигуряват перфектна защита на животните на почти символична цена.

Ако болежката се появи в стадото, болните животни се отделят и лекуват, а труповете се унищожават по начин, който не позволява разсейване на заразата. В помещенията, където са били болните агнета, се провежда щателна дезинфекция с формалин- 5%, натриева основа – 2%, разтвори на хлорна вар – 10-20 % и др.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Симона Пенчева Кьорленска
26.05.2018 08:49:03
0
0
Вие сте много добри
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки