Светът става все „по-гладен“ за органична храна и продукти


Светът става все „по-гладен“ за органична храна и продукти
01 Март 2016, Вторник


Европейският пазар чака от нас биопшеница, слънчоглед, леща, билки и резене


Износът за Германия на български биопшеница, слънчоглед, леща, соя, царевица е голям потенциал за нашите фермери, стана ясно на първия конгрес по биоземеделие, проведен тази седмица в Пловдив под наслов „В следващия век“.
„Вашата северна съседка Румъния ви изпреварва – основно от нея внасяме органични зърнени култури“, посочи Карл Рутхард, мелничар от „Алдорфе Мюле“ - една от първите немски мелници за биопродукти, построена през 1487 г. край Щутгарт.

„Вече купуваме овес от България, но не изнасяте биопшеница за Германия и това е голям потенциал за вашите земеделци“, коментира още немският преработвател. Той твърди, че ако производителите на органична продукция у нас предложат добра и честна цена, германците биха се споразумели да я изнасят в страната си. Това важи за всички биопродукти – уточнява Рутхард. Очаква се ръстът в търсенето на биопшеница през 2016 г. да е с около 30%. Рутхард наблегна, че можем да заемем и нишата за слънчоглед за пекарската индустрия и фуражи, който досега се е внасял от Китай.

Светът става все „по-гладен“ за органична храна. От 4 до 10 процента годишно нараства световният пазар на биоорганични продукти. Минимум 10-12 процента е ежегодният ръст на потреблението, цитира световната статистика Стефан Липкинс от германската компания „Кива БЦС еко гаранти“. Има голямо търсене на биопродукти както в Европа, така и в САЩ. Япония също изкупува много от тях, защото в Страната на изгряващото слънце съществува традиция за търсенето им.

„Почти следваме световните тенденции, защото площта на биологично произвежданите култури у нас нараства с 8,9 процента всяка година“ – посочва академик Атанас Атанасов от софийския Съвместен геномен център. Той пояснява, че световният пазар очаква нашите продукти, защото никой не може да повтори почвено-климатичните условия на България и допълва, че 40 процента от почвите у нас са в топ класирането на фона на 2,5 процента в света. „Ние сме четвърти по износ на билки в света и първи в Европа“ – с гордост изтъква академикът.

„Още от 60-те години на миналия век внасяме билки от България“, потвърждава думите му д-р Адриан Кранвогел от „Мартин Бауер“, Германия. От 2006 г. агрономът лично  периодично идва в нашата страна, за да контролира изкупуването на място. Съществуват два източника на този износ – чрез събиране на диворастящи билки и чрез произвеждане на култивирани продукти. И за двете направления фермерите могат да бъдат сертифицирани.

Има голямо търсене и на двата вида продукти. Събирането на диворастящи билки е по-лесно. Д-р Кранвогел  съветва нашите фермери да отглеждат маточина, която сега основно идва в Европа от Полша, но там зимите са студени. А и маточината подлежи на биокултивиране, което е една благодатна ниша. Лайката е най-лесно да се култивира, защото прибирането й е механизирано. „От България ние купуваме резене – една добра култура за начинаещи“ – посочва Кранвогел. Йоханнес Куулс, главен мениджър на „Кива БЦС Еко–Гаранти“ - България, пък допълва, че друга интересна за отглеждане култура е биотютюнът, който се произвежда без участието на торове и пестициди.

Следващият етап е разгръщане на производство на биохартия за завиването на папиросите. Така че пред нашите родни тютюнопроизводители се откриват нови хоризонти, смятат специалистите. Участници във форума в Пловдив подчертават, че много са факторите, които се имат предвид при калкулирането на крайните продукти от биоземеделието – затова и те са по-скъпи. Тук влизат и разходите по сертифицирането и по-късното наблюдение, а също и повишеното участие на ръчен труд, който замества обработката на почвата с пестициди срещу плевели и вредители.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки