Нашата Баба Марта и нейните посестрими


Нашата Баба Марта и нейните посестрими
Баба Марта бързала...
01 Март 2016, Вторник


Подобни персонажи се срещат и във фолклора на други балкански страни


Наближава денят, в който с бели и червени пискюли ще посрещнем Баба Марта. Приказният образ от българската народна митология се свързва с началото на пролетта и всеки очаква появата на старицата с вълнение и нетърпение.
В нашите представи тя обикновено е възрастна гърбава жена, облечена с кожух и със завързана на главата й забрадка. Във фолклорното ни наследство януари и февруари присъстват като двама братя – съответно Голям и Малък Сечко, а Баба Марта, която е „лицето“ на март, се приема за тяхна сестра.

Сечковците – нормално за сезона, се смятат за мъже с доста лют характер и съответно техните месеци са с люто време – със снеговалежи, виелици и хали. Сестра им обаче, както си е навъсена и сърдита, току се усмихне и слънцето грейва. Ако следваме приказката на Елин Пелин „Голям Сечко, Малък Сечко и Баба Марта“, причината за честата промяна в настроението й е ясна – докато се разлюти, че братята й изпили винцето, пък вземе, та се утеши, че свои хора са го сторили, а не чужди, и ядът бързо й минава. 
  
За честата промяна на времето през март народът ни знае много приказки. В една от тях се разказва за това как Баба Марта се омъжила за Април – хубав момък, обаче винаги лошо обут и кален. И когато невестата погледнела хубавото му лице, веднага се усмихвала, но сведе ли поглед към краката му, на секундата се намръщвала.
В друга народна приказка пък се говори, че Марта имала двама мъже – единият обичала, а другия мразела. Когато видела този, когото обича, се засмивала и слънцето грейвало, но зърнела ли този, когото мрази – разревавала се и навън се извивали студени виелици.
Любопитното е, че подобен персонаж съществува и при съседите. В Румъния името на старицата е Баба Докия. Тя била страховита и много зла жена.

Според легендите, които се разправят за нея, посестримата на нашенската Баба Марта имала заварена дъщеря, която ужасно мразела. В един момент на сцената се появява момък на име Мърцишор, който избавя девойката от злата й мащеха. На север от Дунав мърцишор е умалителното име на месец март (един вид „малък март“). Така се наричат и румънските „мартеници“, също приемани като знак за настъпването на пролетта. С тях се кичат само девойките и жените. Мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката си. Те подаряват на 1 март на своите любими, освен мърцишор, и китки с цветя, най-вече кокичета.

В Молдова мартеницата също се нарича мърцишор. И тамошните традиции повеляват само мъжете да подаряват мартеници на жените. В селата е характерно те да се връзват на ръцете, а гражданите си ги закичват на видно място по връхните дрехи.
В Гърция свързват мартениците с древната езическа история на Балканския полуостров. Мартенските традиции в южната ни съседка произхождат от ритуалите, извършвани в чест на Деметра и Персефона, известни като Елевзински мистерии (наречени така по името на град Елевзина, отстоящ на около 20 км от Атина).

В малките села бабите връзват „марти“ на малките деца, за да бъдат здрави и радостни през годината. В някои райони на Гърция мартеницата се носи на големия пръст на крака като пръстен, за да предпази човека от спъване. Тя се маха в последния ден на март или се оставя  върху розов храст, когато се видят първите лястовички.
В някои райони на Албания също съществува традицията да се носи мартеница, която там се нарича „вероре“ и представлява гривна от бял и червен конец. Хората я носят, за да не ги „хване“ слънцето. И тя се сваля в края на месеца или когато се съзре първата лястовичка.
Навремето и в Македония се се кичели с мартеници, назовавани „мартинка“. Но днес там мартеници не се правят и не се продават.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки